Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας για το Ουκρανικό (VIDEO)




Προσκεκλημένος στο «Ενοριακό Αρχονταρίκι», στα πλαίσια των ενοριακών, εκδηλώσεων «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019», που πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας, Τακτικός Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Αθηνών, απάντησε σε ποικίλα ερωτήματα που του έθεσαν οι συμμετέχοντες. Αρκετοί από αυτούς ήθελαν να ακούσουν την θέση του Σεβασμιωτάτου για το φλέγον ζήτημα της παγκόσμιας εκκλησιαστικής επικαιρότητας, το Ουκρανικό, μετά και από τον συντονισμό της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως προς αυτό.

Με απλό, εκλαϊκευμένο, αλλά θεολογικά και ιστορικά-εμπειρικά απόλυτα τεκμηριωμένο λόγο, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερεμίας έδωσε την πραγματική διάσταση του ζητήματος, ταυτιζόμενος με τις ορθές και κανονικές αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η συγκριτική αναφορά του σε μια σχετικά πρόσφατη περίπτωση παραβίασης των Ιερών Κανόνων στην Εκκλησία της Ελλάδος, συνέπεια της αντικανονικής επέμβασης της χούντας στα της Εκκλησίας πράγματα το 1967, η οποία θεραπεύτηκε αργότερα με τον τρόπο που η Εκκλησία γνωρίζει και δικαιούται να αντιμετωπίζει αυτές τις ακαταστασίες προς χάριν της ενότητος και της σωτηρίας του πληρώματός Της.

Μάλιστα η αναφορά του Σεβασμιωτάτου στον αοίδιμο Μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνο Καντιώτη, ο οποίος είχει εκλεγεί και χειροτονηθεί Επίσκοπος από μία, βάσει της ακριβείας, αντικανονική Σύνοδο -προϊόν της ανάμιξης της χούντας στην Εκκλησία- εκθέτει την υποκρισία πολλών εκ των πνευματικών επιγόνων του μακαριστού Ιεράρχου, οι οποίοι συνήθως πρωτοστατούν σε εκδηλώσεις «διαμαρτυρίας» κατά αποφάσεων της Εκκλησίας, και μάλιστα εν προκειμένω στο Ουκρανικό Ζήτημα. Πολλοί εξ αυτών που πρωταγωνίστησαν στον «ξεσηκωμό» κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και της Εκκλησίας της Ελλάδος, λόγω της χορήγησης της Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, φτάνονας μέχρι και του σημείου της συλλογής υπογραφών σε κείμενο υπό τον τύπο «ανοικτής επιστολής» προς την Ιεραρχία, είναι πνευματικοί απόγονοι και κληρονόμοι του Μητροπολίτου Αυγουστίνου Καντιώτη και υπέρμαχοι των απόψεών του.

Ιδιαίτερα σημαντική επίσης είναι η κατ’ επανάληψιν και με έμφαση αναφορά του Σεβασμιωτάτου στο εκκλησιολογικώς ορθόν, όπως το είχε διατυπώσει κατά την Έκτακτη Ιεραρχία της 12ης Οκτωβρίου 2019 και ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος. Ότι δηλαδή το ζήτημα της «αναγνωρίσεως» της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας και της εγγραφής του Προκαθημένου της στα Δίπτυχα της Εκκλησίας, δεν ήταν καν ζήτημα της Συνόδου ή των Επιτροπών της, αλλά κανονικό προνόμιο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών να το χειριστεί, μνημονεύοντας τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο. Αυτό έκανε πάντα η Εκκλησία σε ανάλογες περιπτώσεις. Αυτό έγινε με όλες τις Αυτοκεφαλίες. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει το αποκλειστικό προνόμιο να τις χορηγεί και οι λοιπές Εκκλησίες συντονίζονται διά των Προκαθημένων τους.

Συνιστώ την προσεκτική ακρόαση των λόγων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, ο οποίος κάθε άλλο παρά μπορεί να κατηγορηθεί για «νεωτεριστής» ή «οικουμενιστής» ή ό,τι άλλο από τις συνήθεις ταμπέλες που βάζουν σε διάφορες εκκλησιαστικές προσωπικότητες οι συνήθεις ύποπτοι «ταλιμπάν» της «σούπερ-Ορθοδοξίας»...