Η ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΧΡΙΔΟΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΤΗΣ





Η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος αναγνωρίζει την καλή διάθεση και εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις του εκκλησιαστικού θέματός της.


Ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος στην ομιλία του για τα Θεοφάνεια (με το Ιουλιανό Ημερολόγιο, δηλαδή στις 19 Ιανουαρίου 2020) ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την αποδοχή της εκκλήτου προσφυγής την οποία έκανε η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

«Στην φωνή της Μητρός Εκκλησίας των τοπικών Εκκλησιών, σαν στην φωνή του Προδρόμου κάποτε στην έρημο, ακούσαμε φωνή ελπίδος, επειδή καλεί να ετοιμαστεί η οδός της Εκκλησίας μας και να γίνουν ίσια τα μονοπάτια προς την αποδοχή της στην οικογένεια των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος.

Ο προεστώς της Εκκλησίας στην Βόρεια Μακεδονία τόνισε χαρακτηριστικά ποια είναι η επιθυμία του κλήρου και του λαού της λέγοντας:

«Ευχαριστούμε τον κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Παναγιώτατο Πρώτο, που δέχθηκε την έκκλητο προσφυγή και άκουσε την φωνή του ορθοδόξου λαού μας, ότι θέλουμε ευχαριστιακή ενότητα με όλους τους Ορθοδόξους».

Κατά την ακολουθία της εορτής, ο Αρχιεπίσκοπος εδεήθη όπως φωτίσει ο Θεός τόσο την Εκκλησία Σερβίας όσο και την Εκκλησία Αχριδών να κινηθούν στα ορθά βήματα προς την επίλυση του προβλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οΟικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε τον υπηρεσιακό και τον πρώην πρωθυπουργό τηςχώρας και εξέφρασε την επιθυμία του για επίλυση του θέματος.

Όπως βλέπουμε, η Εκκλησία των Σκοπίων έχει διάθεση για διαλλακτικότητα έναντι της Σερβικής Εκκλησίας, γι’ αυτό και ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος προσευχήθηκε ώστε ο Θεός να φωτίσει όλες τις πλευρές για μια σωστή λύση στο πρόβλημα που επί δεκαετίες ταλανίζει τους Ορθοδόξους στη χώρα αυτή.

Για να δούμε λοιπόν, αν οι Σέρβοι θα φερθούν με την ίδια διαλλακτικότητα ή τυφλωμένοι από εγωισμό θα στυλώσουν τα πόδια φερόμενοι με αδιαφορία απέναντι σε ένα σχίσμα που τελείως άδικα υπάρχει στην αυλή τους...