Η Αλεξανδρούπολις… εάλω;



Όπως επισημαίνει στο εξαιρετικό και αποκαλυπτικό βιβλίο του «Η ΤΡΙΤΗ ΡΩΜΗ» ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας, η από αιώνων ρωσική στρατηγική διείσδυσης και κυριαρχίας στον ορθόδοξο κόσμο γνώρισε νέα έξαρση την μετασοβιετική εποχή. Στην Ελλάδα μαίνεται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 μια καλοστημένη επιχείρηση «υβριδικού πολέμου», που στοχεύει να στρέψει την ελλαδική Εκκλησία και την ελληνική κοινωνία ενάντια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.


Οι Ρώσοι παραμένουν και σήμερα δέσμιοι της σαγήνης τους για ένα ένδοξο παρελθόν και με κάθε τρόπο επιχειρούν να αναδείξουν και να κατοχυρώσουν την Μόσχα ως «Τρίτη Ρώμη», τροφοδοτώντας συστηματικά μία εθνική γραμμή δημιουργίας θρησκευτικών «αποικιών», με προφανή πολιτικά οφέλη. Στόχος της Μόσχας είναι να τραυματίσει με κάθε τρόπο την ελλαδική Εκκλησία και την σχέση της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

Το χρονικό της ρωσικής «ειρηνικής επίθεσης» στην Ελλάδα, έχει διαβαθμίσεις και εξάρσεις. Οι Ρώσοι έχουν εξυφάνει ένα δίκτυο, προκειμένου να προωθήσουν τους γεωπολιτικούς τους στόχους. Η πρόθεση τους  να «αλώσουν» την Αλεξανδρούπολη, ξεκίνησε έντονα από το 2000, όταν οι ρωσικές υπηρεσίες εστίασαν στις εύκολα χειραγωγήσιμες κοινότητες των ρωσοφώνων (Μασσαβέτας, σελ. 348). Η Αλεξανδρούπολη παραμένει στο ρωσικό στόχαστρο ως μείζων γεωπολιτικός στόχος και κόμβος, για τον οποίο ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι Αμερικανοί. 

Ως μέσο προώθησης των σκοπών τους οι Ρώσοι χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων μονές του Αγίου Όρους που ελέγχουν με διάφορους τρόπους. Είναι γνωστή η απέλαση το 2018 από την Ελλάδα Ρώσων διπλωματών, που είχαν ισχυρή παρουσία και στην Αλεξανδρούπολη, γιατί διακινούσαν μεγάλα ποσά μέσω των μονών για να επηρεάσουν τη κοινή γνώμη της Β. Ελλάδας  για την Συνθήκη των Πρεσπών. 

Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν κάθε όπλο εναντίον Ελλήνων αρχιερέων που δεν υποκύπτουν στην προέλαση τους. Στην Αλεξανδρούπολη κτυπούν με όπλο τους παλαιοημερολογίτες (Μασσαβέτας, σελ. 386). Πληροφορίες που διακινούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα αναφέρουν ότι το φαινόμενο της ρωσικής «εισβολής» στην Αλεξανδρούπολη ενεργοποιήθηκε ξανά αφού βρέθηκε ο χρήσιμος… της υπόθεσης. Ένας αποσχηματισθείς αρχιμανδρίτης της Ελλαδικής εκκλησίας για πολλαπλά σκάνδαλα και αξιόποινες πράξεις, που έχει μανιακά κινηθεί με πολλαπλούς τρόπους για την ίδρυση θρησκευτικής κοινότητας, έχει αποκτήσει διαύλους συνεργασίας με τους Ρώσους ώστε και οι δύο πλευρές να πετύχουν τους στόχους τους. Που μόνο το συμφέρον της Ελλάδας δεν υπηρετούν. Γεγονός που σημαίνει ότι η υπόθεση αυτή πρέπει άμεσα να διερευνηθεί σε βάθος από τους αρμόδιους πριν να είναι αργά. Γιατί η διάστασή της ξεπερνάει την θρησκευτική. Έχει εθνική και γεωπολιτική. Άρα ενδιαφέρει όλους μας.

 

Δ.Δ.

 

Πηγή: statusradio.gr