Η Ρωσία χαίρεται για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί (video)



Στόχος της Μόσχας η συρρίκνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη

 

Παρά τις επίμονες προσπάθειες ορισμένων φιλορωσικών προπαγανδιστικών κύκλων και εντεταλμένων «ανταποκριτών» της Μόσχας στην Ελλάδα να κατηγορηθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη μη αντίδραση της τάχα «προστάτιδος» των Ορθοδόξων «Αγίας Ρωσίας» στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, οι έγκριτοι διεθνολόγοι και ειδικοί αναλυτές, που γνωρίζουν σε βάθος την ιστορία και τα γεωπολιτικά πράγματα, απορρίπτουν αυτήν την εξωφρενική και ολότελα παραπλανητική θεώρηση. 

Αναφερθήκαμε ήδη στην τοποθέτηση του Διεθνολόγου κ. Κωνσταντίνου Φίλη, Επικεφαλής του Κέντρου Ρωσίας-Ευρασίας & ΝΑ Ευρώπης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, ο οποίος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, το Σάββατο 11 Ιουλίου 2020, μία ημέρα μετά το διάταγμα Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είπε μεταξύ άλλων:

 

«Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Ρωσία, η οποία είναι η πολυπληθέστερη χώρα της Ορθοδοξίας, έχει κρατήσει μία στάση επαμφοτερίζουσα, διότι από τη μία η Ρωσική Εκκλησία καταγγέλλει τη χθεσινή απόφαση του Ερντογάν, από την άλλη ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου Προέδρου λέει ότι είναι ένα εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας. Φαίνεται λοιπόν ότι δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις με την Άγκυρα η Μόσχα εξαιτίας της Αγίας Σοφίας».

 

Την ίδια θέση ο κ. Φίλης επανέλαβε και στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ «Σήμερα», τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020, δίνοντάς της μάλιστα μια ευρύτερη ιστορική διάσταση, η οποία εύκολα επιβεβαιώνεται με μια απλή αναδρομή στο παρελθόν:

 

«Ρωσία και Τουρκία θεωρούν εαυτούς διαδόχους πρώην αυτοκρατοριών και, όπως οι πρώην αυτοκρατορίες δεν τσακωνόντουσαν για τα μικρά αλλά κρατούσαν μεταξύ τους κάποια σχέση λειτουργική, έτσι συμβαίνει και αυτή τη στιγμή μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν».

 

«Μικρό πράγμα», λοιπόν, για την «Αγία Ρωσία» του Πούτιν το αιώνιο σύμβολο της Ορθοδοξίας, η Αγιά Σοφιά, ο Ιερός Καθεδρικός Ναός στον οποίο γνώρισαν το Χριστιανισμό οι σλάβοι του βορρά... 

Ακόμη πιο ηχηρή ήταν η παρέμβαση του κ. Κωνσταντίνου Υφαντή, Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος έθεσε τα πράγματα στην ιστορική τους βάση, αυτή που ο καθένας μπορεί να ανιχνεύσει και επιβεβαιώσει διαχρονικά:

 

«Η Ρωσία ήταν απολύτως προβλέψιμη στη συμπεριφορά της για όποιον ξέρει τις επιδιώξεις της Ρωσίας. Οι επιδιώξεις της Ρωσίας είναι η συρρίκνωση της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη. Δηλαδή, σχεδόν χαίρονται...».

 

Τέλος, ο γεννημένος στη Χάλκη των Πριγκηποννήσων δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης διέψευσε τους ισχυρισμούς των προπαγανδιστών της Μόσχας ότι τάχα για όλα αυτά φταίει η αναγνώριση της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, υπενθυμίζοντας χαρακτηριστικά τον εξοπλισμό της Τουρκίας από τη Ρωσία με τους S-400 καθώς και την κατασκευή από τους Ρώσους του πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας στο Άκκουγιου, τα οποία φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με τις εκκλησιαστικές εξελίξεις στην Ουκρανία, αφού έχουν προηγηθεί κατά πολύ από τις σχετικές αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου. «Κάτι άλλο υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά ο έμπειρος δημοσιογράφος...