Η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας εκφράζει επίσημα την ευγνωμοσύνη της στην Εκκλησία της Κύπρου για την αναγνώριση και την ευχαριστιακή κοινωνία


 

Κατά τη χθεσινή της συνεδρία (24-11-2020), η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, που συνήλθε στο Κίεβο υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ, μεταξύ άλλων, συζήτησε και την πρόσφατη αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Κύπρου, διά του έχοντος το σχετικό κανονικό προνόμιο Προκαθημένου της, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Β΄.

 

Παρατίθεται το σχετικό απόσπασμα από το Επίσημο Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.



 

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 32

 

ΘΕΜΑ:

Ανακοίνωση του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ σχετικά με την απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Β΄ να αναγνωρίσει την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας που χορηγήθηκε από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη διά του Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου και να εγγράψει στα Δίπτυχα και να μνημονεύσει το όνομα του Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ: 

Στις 24 Οκτωβρίου 2020, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Β΄, κατά τη διάρκεια Αρχιερατικού Συλλείτουργου στην Ιερά Μονή της Παναγίας Χρυσορροϊατίσσης στην Πάφο, για πρώτη φορά, κατά την Μεγάλη Είσοδο, μνημόνευσε στα Δίπτυχα το όνομα του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ως Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Έτσι, η Εκκλησία της Κύπρου, η οποία είναι μία από τις αρχαιότερες Τοπικές Εκκλησίες και η δέκατη κατά σειρά στα Δίπτυχα, προχώρησε στην αναγνώριση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Στις 30 Οκτωβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ Β΄ και τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟ.

Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, εκ μέρους του ιδίου και του πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ένταξη της Εκκλησίας της Κύπρου στον αριθμό των Τοπικών Εκκλησιών που αναγνωρίζουν τον Τόμο Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου τόνισε ότι όλες οι νεώτερες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες έχουν συσταθεί με αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι οποίες έχουν πιστοποιηθεί με την έκδοση σχετικού Τόμου. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος να τίθεται σε αμφισβήτηση ο Τόμος Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι και οι άλλες Τοπικές Εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Εκκλησίας, οφείλουν να αποδεχθούν το γεγονός ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έχει λάβει Τόμο και ανήκει πλέον στα Δίπτυχα των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών. Επίσης, ο Μακαριώτατος κ. Χρυσόστομος προσκάλεσε τον Μητροπολίτη Επιφάνιο να πραγματοποιήσει Ειρηνική Επίσκεψη στην Εκκλησία της Κύπρου.

Με τη σειρά του, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης κ. Επιφάνιος ευχαρίστησε για την πρόσκληση και αναφέρθηκε στις τρέχουσες συνθήκες στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, την στάση που έχει απέναντί της η κοινωνία και η πολιτεία και τις σχέσεις της με τις λοιπές θρησκευτικές κοινότητες.

Ο Μακαριώτατος ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο καλή υγεία και ανάρρωση από την ασθένειά του, μακρά και ευλογημένη διακονία, ειρήνη και ευημερία στο φιλόθεο Ορθόδοξο Λαό της Κύπρου. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ευχαρίστησε για τις ευχές και αντευχήθηκε τα καλύτερα για τον Προκαθήμενο, την Εκκλησία και ολόκληρη την Ουκρανία.



 

ΑΠΟΦΑΣΗ: 

1. Να εκφραστεί ευγνωμοσύνη στον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ Β΄, και στους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου που συντάχθηκαν με την κανονική απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχετικά με την Αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

2. Να δηλωθεί ότι έχει εγκαθιδρυθεί πλήρης εκκλησιαστική κοινωνία μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, όπως μεταξύ Αδελφών Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

 

Πηγή