Αχρίδος Ιωάννης Βρανίσκοφσκι: Με «θεολογία» α λα καρτ στην υπηρεσία γεωπολιτικών κοσμικών συμφερόντων (Video)


 

Η μέθοδος με την οποία λειτουργεί η Σερβική Αρχιεπισκοπή Αχρίδος του Ιωάννου Βρανίσκοφσκι

 

του Marjan Nikolovski, δημοσιογράφου

 

Εκκλησία, ή όπλο ξένων συμφερόντων; Τι ακριβώς είναι η Σερβική Αρχιεπισκοπή του Αρχιεπισκόπου Ιωάννου; Γι’ αυτούς που θυμούνται της δηλώσεις του πρώην Μητροπολίτου της Αυτοκεφάλου Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, δεν είναι πολύ ασαφές το πώς λειτουργεί αυτή και πώς αλλάζει τις γνώμες, ανάλογα με την ανάγκη που εξυπηρετεί η κάθε δήλωση. Όμως, γι’ αυτούς που δεν θυμούνται, αρκεί μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για να δουν πώς ο Ιωάννης λέγει αυτό που θέλει να ακούσει ο συνομιλητής.

Εάν το 2016, εν όψει της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης, αυτός ήταν στην πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και απαιτούσε η Εκκλησία της Σερβίας να πάει στη Σύνοδο, παρόλο που ο Πατριάρχης της Ρωσίας την μποϋκόταρε, σήμερα ο ίδιος, μάλλον από προσωπικούς λόγους, υπερασπίζεται την Ρωσική Εκκλησία στην έριδά της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η είδηση που η «Ρομφαία» δημοσίευσε πριν από μερικές μέρες, για την τηλεφωνική συνομιλία του Ιωάννου με τον Πατριάρχη της Ρωσίας, αποκαλύπτει την ουσία της λειτουργίας της Σερβικής αυτής Αρχιεπισκοπής. Ανάμεσα στα λόγια που μετέφερε η «Ρομφαία», ο Ιωάννης λέει στον Πατριάρχη της Ρωσίας ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία ουδέποτε είχε και δεν δύναται να έχει ένα ενιαίο κέντρο κατά το πρότυπο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας», εννοώντας τις πράξεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τονίζοντας ότι η Ουκρανική Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας είναι «ολοκληρωμένη αποστολική Εκκλησία, η οποία εθελουσίως επέλεξε να παραμείνει στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας και να απολαμβάνει την αυτονομία της εντός των ορίων της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας».

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας σέβεται την οργανωτική διάρθρωση του Πατριαρχείου Μόσχας, αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι η αυτοδιοίκητη Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο», δήλωσε ο ιεράρχης και συνέχισε: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας ήταν πάντοτε και παραμένει φύλακας των δογμάτων, δηλαδή θα είναι στο πλευρό της αλήθειας και της κανονικής τάξεως».

Όμως, εάν ο Ιωάννης ακούσει τον εαυτό του, του παρελθόντος, συγκεκριμένα της 24 Οκτωβρίου 2017, στην Ι.Μ. Ποντμάινε του Μαυροβουνίου, όταν μίλησε για το σχίσμα και για την σχέση των λοιπών εκκλησιών με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τότε θα καταλάβει ότι στην παρούσα κατάσταση ο σχισματικός είναι ο Πατριάρχης της Ρωσίας. Λογικά, σύμφωνα με τις δικές του δηλώσεις του 2017, ο Ιωάννης για την εορτή του Ευαγγελισμού φέτος στη Μόσχα λειτούργησε με την σχισματική εκκλησιαστική οργάνωση της Ρωσίας.

Στο βίντεο βρίσκεται ολόκληρη η δήλωση αυτή, όμως πρέπει να τονιστεί το μέρος όπου λέει ότι εάν κάποια Εκκλησία αποφασίσει να σταματήσει την κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τότε αυτή η Εκκλησία είναι σχισματική, και όχι το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η Εκκλησία Ρωσίας το 2019 διέκοψε την κοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, μετά την έκδοση του Τόμου αυτοκεφαλίας για την Εκκλησία Ουκρανίας. Από την άλλη πλευρά, οι αυτοκέφαλοι Αρχιεπίσκοποι Αχρίδος, από την ανακήρυξη του αυτοκεφάλου το 1967 μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού Αρχιεπισκόπου Στεφάνου, σε κάθε Θεία Λειτουργία μνημονεύουν το όνομα του εκάστοτε Οικουμενικού Πατριάρχου.




 

Πηγή