Ένας 17χρονος Ορθόδοξος Αμερικανός απευθύνει έκκληση στο Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα: «Για χάρη της ενότητας της Ορθοδοξίας, σας παρακαλώ να αναγνωρίσετε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας!»





Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης,
Κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκ Κρήτης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο νεαρός 17χρονος Ορθόδοξος από τις ΗΠΑ, ο Gregory (Troy) Jenkins, έχοντας με τη Χάρη του Θεού δεχθεί στην καθαρή και αθώα καρδιά του την αποκάλυψη της αλήθειας, μολονότι πνευματικά γαλουχημένος στο χώρο της O.C.A. (Orthodox Church in America), καταθέτει τη δημόσια μαρτυρία του υπέρ της κανονικής και κατά τα απαράγραπτα προνόμια του Οικουμενικού Θρόνου απονομής καθεστώτος Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξο Εκκλησία της Ουκρανίας.

Έχω δημοσιεύσει ήδη την από 25ης Αυγούστου 2019 επιστολή του Gregory προς τον Προκαθήμενο της O.C.A., τον Μητροπολίτη Τύχωνα (Tikhon Mollard), με την οποία απηύθυνε έκκληση για την αναγνώριση της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Παρόμοια επιστολή, με ημερομηνία 27 Σεπτεμβρίου 2019, απηύθυνε ο νεαρός Γρηγόριος και προς τον Μητροπολίτη Σάββα, Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας, την οποία με ιδιαίτερη τιμή και χαρά δημοσιεύω παρακάτω.

Αυτό που με έχει εντυπωσιάσει στον 17χρονο αυτό νέο είναι η απόλυτη από μέρους του κατανόηση της Ορθοδόξου Εκκλησιολογίας και το θάρρος του να μαρτυρεί την αλήθεια χωρίς φόβο και αναστολές. Την προηγούμενη φορά δεν είχα δημοσιεύσει τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητάς του. Αυτή τη φορά ο ίδιος μου ζήτησε να δημοσιευθούν, αφού, όπως μου είπε χαρακτηριστικά, δεν τον ενδιαφέρει εάν αντιμετωπίσει οποιοδήποτε «πρόβλημα»... Και τούτο, διότι μέσα στο εκκλησιαστικό περιβάλλον της O.C.A. που βρίσκεται, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, υπάρχει έντονη συμπάθεια προς τις απόψεις της Ρωσικής Εκκλησίας για το Ουκρανικό και γενικά για όλα τα ζητήματα. Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε, ότι η O.C.A., αν και εκκλησιαστική δομή προερχόμενη από τα σπλάγχνα της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αμερική, δεν ακολούθησε το Πατριαρχείο Μόσχας στην απαράδεκτη απόφαση για διακοπή της ευχαριστιακής κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αντιθέτως, υπό την ηγεσία του Μητροπολίτη Τύχωνα, οι σχέσεις και η συνεργασία της O.C.A. με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, και τις λοιπές Ορθόδοξες δικαιοδοσίες στις Η.Π.Α. είναι άψογες, όπως φάνηκε και πρόσφατα κατά τη συνάντηση της Συνελεύσεως των κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων στις ΗΠΑ, την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019, στη Νέα Υόρκη.

Σε κάθε περίπτωση, καθαρές και άδολες φωνές, χωρίς σκοπιμότητες και εξαρτήσεις, όπως αυτή του Gregory Jenkins, αποτελούν το καλύτερο πνευματικό αντίδοτο στην πνιγηρή ατμόσφαιρα των ανιστόρητων, αθεολόγητων και εξωφρενικών ισχυρισμών που έχουν κατακλύσει τη δημοσιότητα τον τελευταίο χρόνο, με αφορμή το Ουκρανικό, οι οποίες αν και ενίοτε προέρχονται από μεγαλόσχημους της Εκκλησίας ή της Θεολογίας, στερούνται τη Χάρη και τους ανασασμούς της αιωνιότητας που το Πνεύμα το Άγιο αντιδωρίζει στους πράους και ταπεινούς τη καρδία ομολογητές της Αληθείας.

Ακολουθεί η επιστολή στο πρωτότυπο αγγλικό και σε ελληνική μετάφραση:


His Beatitude Metropolitan Sawa
Al. Solidarności 52
03-402 WARSZAWA
POLAND
27 September 2019

Your Beatitude,

Vladyka, bless! I am a seventeen-year-old Orthodox Christian layman from America. I have a request: please recognize the Orthodox Church of Ukraine led by His Beatitude Metropolitan Epiphanios of Kyiv! He is Your brother primate and commemorates You at every Divine Liturgy. You accuse him of being a “layman,” but this is not true. His ordination by Metropolitan Filaret, formerly of Kyiv, was accepted by economy to heal the schism. Have You not read the text written by Metropolitan Basil of Smyrna in 1887 which proves the validity of ordinations performed in schism?

At every Divine Liturgy, you commemorate His Holiness Patriarch Neophyte of Sofia and All Bulgaria. Do You not know that the Bulgarian Orthodox Church was defrocked and under anathema from 1872 to 1945 for ethno-phyletism? They were accepted back into canonicity, without re-ordination, by Ecumenical Patriarch Benjamin and granted autocephaly to heal the schism. If Epiphanios is a layman, then so is Neophyte. But we know this is not true. Both of them are canonical Orthodox primates, who have the grace of the episcopate with them.

For the sake of Orthodox unity, please recognize the Orthodox Church of Ukraine! After all, it was Your predecessor, Metropolitan Dionizy, who blessed the ordinations of Ukrainian bishops (independent of Moscow) in 1942. The very Tomos of Autocephaly for Your Church, which Constantinople granted unilaterally in 1924, stated: ... for it is recorded that the first separation from our See of the Kyivan Metropolia and the Orthodox Metropolia of Lithuania and Poland, dependent upon it, as well as their incorporation within the Holy Muscovite Church was accomplished contrary to canon law, as also all that which was agreed upon regarding the full church autonomy of the Kyivan Metropolitan, who at the time had the title Exarch of the Ecumenical See…”. The Ecumenical Patriarchate had every right to grant autocephaly to Your Church and to the Church in Ukraine!

Metropolitan Onuphry, formerly of Kyiv, does not support unity. He has done nothing to unify the Ukrainian Orthodox Christians. In fact, one of his subordinates, Metropolitan Luka “of Zaporozhye,” considers baptisms performed in the Ecumenical Patriarchate to be invalid! He doesn’t even recognize Patriarch Bartholomew as a bishop, instead referring to him as “Mr. Demetrios Archondonis.” How can You support such lawlessness! Please, Your Beatitude, make the right choice, for the glory of God! Amen. Please pray for me, a sinner.

With love in Christ,

Gregory (Troy) Jenkins


***

Προς τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Σάββα
Al. Solidarności 52
03-402 WARSZAWA
POLAND
27 Σεπτεμβρίου 2019

Μακαριώτατε,

Δέσποτα, ευλογείτε! Είμαι ένας 17χρονος Ορθόδοξος λαϊκός από την Αμερική. Σας απευθύνω μια έκκληση: παρακαλώ να αναγνωρίσετε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο! Εκείνος είναι αδελφός σας Προκαθήμενος και σας μνημονεύει σε κάθε Θεία Λειτουργία. Τον κατηγορείτε ότι είναι ένας «λαϊκός», αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Η χειροτονία του από το Μητροπολίτη Φιλάρετο, πρώην Κιέβου, έγινε αποδεκτή κατ’ οικονομίαν προς θεραπεία του σχίσματος. Δεν έχετε διαβάσει την πραγματεία του Μητροπολίτη Σμύρνης Βασιλείου, του έτους 1887, η οποία αποδεικνύει την εγκυρότητα των χειροτονιών που έγιναν σε σχίσμα;

Σε κάθε Θεία Λειτουργία μνημονεύετε τον Αγιώτατο Πατριάρχη Σόφιας και πάσης Βουλγαρίας Νεόφυτο. Δεν γνωρίζετε ότι η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία είχε καθυποβληθεί σε καθαίρεση και ανάθεμα λόγω εθνοφυλετισμού από το 1872 έως το 1945; Έγιναν δεκτοί ξανά στην κανονικότητα, χωρίς αναχειροτονίες, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βενιαμίν και τους χορηγήθηκε Αυτοκεφαλία για να θεραπευθεί το σχίσμα. Αν ο Επιφάνιος είναι ένας λαϊκός, τότε το ίδιο είναι και ο Νεόφυτος. Αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Και οι δύο είναι κανονικοί Ορθόδοξοι Προκαθήμενοι, οι οποίοι έχουν τη χάρη της αρχιερωσύνης.

Για χάρη της ενότητας της Ορθοδοξίας, σας παρακαλώ να αναγνωρίσετε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας! Εξάλλου, ήταν ο προκάτοχός σας, ο Μητροπολίτης Διονύσιος, ο οποίος ευλόγησε τις χειροτονίες Ουκρανών επισκόπων (ανεξάρτητων από τη Μόσχα) το 1942. Ο ίδιος ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας σας, τον οποίο η Κωνσταντινούπολη παραχώρησε μονομερώς το 1924, αναφέρει: «... γέγραπται γαρ ότι η από του καθ’ ημάς Θρόνου αρχική απόσπασις της Μητροπόλεως Κιέβου και των εξ αυτής εξαρτωμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών Λιθουανίας και Πολωνίας και η προσάρτησις αυτών τη Αγία Εκκλησία Μόσχας ουδαμώς συνετελέσθη συμφώνως ταις νενομισμέναις κανονικαίς διατάξεσιν, ουδ’ ετηρήθησαν τα συνομολογηθέντα περί πλήρους εκκλησιαστικής αυτοτελείας του Μητροπολίτου Κιέβου, φέροντος τον τίτλον Εξάρχου του Οικουμενικού Θρόνου...». Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε κάθε δικαίωμα να χορηγήσει Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία σας και στην Εκκλησία στην Ουκρανία!

Ο Μητροπολίτης Ονούφριος, πρώην Κιέβου, δεν υποστηρίζει την ενότητα. Δεν έχει κάνει τίποτα για να ενοποιήσει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς της Ουκρανίας. Στην πραγματικότητα, ένας από τους υφισταμένους του, ο Μητροπολίτης Λουκά «της Ζαπορίζια», θεωρεί ότι οι βαπτίσεις που τελούνται εντός της δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι άκυρες! Δεν αναγνωρίζει ακόμη και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως επίσκοπο, αναφερόμενος σε αυτόν ως «κ. Δημήτριος Αρχοντώνης». Πώς μπορείτε να υποστηρίζετε μια τέτοια ανομία! Παρακαλώ, Μακαριώτατε, να κάνετε τη σωστή επιλογή, για τη δόξα του Θεού! Αμήν.

Παρακαλούμε, Μακαριότατός σας, να κάνετε τη σωστή επιλογή, για τη δόξα του Θεού! Αμήν. Παρακαλώ προσευχηθείτε για μένα, αμαρτωλός. Προσεύχεσθε για εμένα, τον αμαρτωλό.

Μετά της εν Χριστώ αγάπης

Γρηγόριος Τζένκινς