Και όμως, κάτι κινείται στη Ρωσία: Εκατοντάδες Ρώσοι κληρικοί υπέγραψαν διαμαρτυρία κατά του Πούτιν! - Αμήχανη η επίσημη ηγεσία της Ρωσικής Εκκλησίας...





Εκατοντάδες Ρώσοι ιερείς ξεσηκώθηκαν σε μια πρωτόγνωρη διαμαρτυρία εναντίον της εξουσίας του Προέδρου Βλαδιμήρου Πούτιν και των πιέσεων κατά των διαδηλωτών στην Μόσχα εν όψει των τοπικών εκλογών, ανακοινώνουν τα ρωσικά πρακτορεία.

160 ιερείς, διάκονοι και μοναχοί υπέγραψαν ανοικτή επιστολή με την οποία καλούν το Κρεμλίνο να εγκαταλείψει την παρούσα πορεία παραβιάσεως των πολιτικών δικαιωμάτων των Ορθοδόξων Χριστιανών.

Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι κληρικοί από τη Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Βελίκι Ροστόβ, Τομσκ, Μινουσίνσκ, Βελίκι Νόβγκοροντ, Νίζνι Νόβγκοροντ, Τβερ, Σαράτοβ, Τιούμεν, Ιρκούτσκ, Κοστρόμσκα, Ριαζάνσκα, την περιοχή της Ορλόβσκα και πολλές άλλες.

Για πρώτη φορά στην νεότερη ιστορία της χώρας, οι κληρικοί υψώνουν την φωνή τους και κατηγορούν την αστυνομία και το δικαστικό σύστημα για την βία και για της άδικες καταδίκες, οι οποίες έχουν σκοπό τον εκφοβισμό των πολιτών.

Η τελευταία φορά που έλαβε χώρα μια τέτοια πρωτοβουλία με τόσο μεγάλο κοινωνικό απόηχο ήταν το 1965 (σ.μ. επί Σοβιετικής Ενώσεως). Τότε οι ιερείς Γκλέμπ Γιακούνιν και Νικολάι Έσλιμαν έγραψαν γράμμα προς τον Πατριάρχη Αλέξιο Α΄, σχετικά με τους διωγμούς τους οποίους η σοβιετική εξουσία διεξήγε κατά της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η επίσημη εκκλησιαστική ηγεσία ξαφνιάστηκε έντονα από την αντίδραση των ιερέων της. Ο νέος εκπρόσωπος τύπου του Πατριάρχη Κυρίλλου, ο Βλαδίμηρος Λεγκόιντα, υποσχέθηκε ότι οι υπογράψαντες δεν θα τιμωρηθούν.

Αυτή την ώρα στην ρωσική κοινωνία διεξάγεται διάλογος για την κατάσταση του κλήρου και τις αξίες που διακηρύσσει η Ρωσική Εκκλησία. Σύμφωνα με τους παρατηρητές, η επιστολή αυτή άλλαξε τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.

Πηγή: bgnesagency.com