Η «Αγία Ρωσία»: το όχημα του ρωσικού ιμπεριαλισμού...





Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης,
Κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκ Κρήτης.

Σε προηγούμενη δημοσίευση, παραθέσαμε μια σειρά φωτογραφιών που μας απεστάλησαν από τη Βουλγαρία, στις οποίες εμφανίζονται δύο αυτοκίνητα, παρκαρισμένα στο κέντρο της Σόφιας και κοντά στο Συνοδικό Μέγαρο της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, πάνω στα οποία έχουν αναρτηθεί μηνύματα που προπαγανδίζουν την «Τρίτη Ρώμη» και την «Αγία Ρωσία».

Ίσως το θέμα θα ήταν μόνο γραφικό, εάν δεν υπήρχε μια σημαντική... λεπτομέρεια, που αποκαλύπτει πώς η Ρωσία καπηλεύεται την Ορθοδοξία -δυστυχώς με τη συνενοχή της Ρωσικής Εκκλησίας- με σκοπό τον επεκτατισμό και την ικανοποίηση των μεγαλοϊδεατικών αυτοκρατορικών της ψευδαισθήσεων. Ψευδαισθήσεις, στο βωμό των οποίων οι Μοσχοβίτες έχυσαν το αίμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, τόσο επί της εποχής της τσαρικής αυτοκρατορίας, όσο και επί των εποχών των διαδόχων της, δηλαδή της Σοβιετικής Ένωσης και της σύγχρονης Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σε ένα από τα προαναφερθέντα αυτοκίνητα υπάρχει ένας μεγάλος χάρτης της «Αγίας Ρωσίας». Και δεν θα είχε κανείς πρόβλημα να ονομάζουν έτσι την πατρίδα τους οι Μοσχοβίτες, εάν ο χάρτης αυτός ήταν όντως ο χάρτης της Ρωσίας! Δηλαδή του κράτους που έχει συγκεκριμένα σύνορα, τα οποία αναγνωρίζονται από τη Διεθνή Κοινότητα ως Ρωσία. Αμ δε...

Στην «Αγία Ρωσία» που μοστράρει στο προπαγανδιστικό πόστερ έχουν... «ενσωματωθεί» σχεδόν όλες οι περιοχές της πάλαι ποτέ Ρωσικής Αυτοκρατορίας αλλά και της Σοβιετικής Ένωσης: Ουκρανία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Βαλτικές Χώρες, Γεωργία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Αζερμπαϊτζάν, κλπ, δηλαδή χώρες που είναι πλέον, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενώσεως, είναι ανεξάρτητα και κυρίαρχα Κράτη, αναγνωρισμένα από τη Διεθνή Κοινότητα.

Όταν διαμαρτυρόμαστε ότι η Ρωσική Εκκλησία, ως Κρατική Υπηρεσία υπό τον απόλυτο έλεγχο του Κρεμλίνου, συμμετέχει σε αυτήν την ιμπεριαλιστική παράνοια, κάποιοι μας κατηγορούν για υπερβολές... Κάποιοι που είναι έξω από το χορό, που δεν έχουν ζήσει στο πετσί τους τη μοσχοβίτικη μπότα, που δεν αισθάνονται διαρκή πάνω από τα κεφάλια τους την απειλή της ρωσικής επιθετικότητας.

Όμως εμείς οφείλουμε να μαρτυρούμε την αλήθεια, συμπαριστάμενοι σε όλους τους Κυρίαρχους και Ελεύθερους Λαούς, όπως ο πολυβασανισμένος λαός της Ουκρανίας, που έχουν υποστεί τις θηριωδίες των Ρώσων μέσα στο διάβα της Ιστορίας και ακόμη και σήμερα γίνονται θύματα της μοσχοβίτικης απληστίας και αλαζονείας. Η Κριμαία και το Ντονμπάς βοούν προς τον Ουρανό και τη γη, ορατές σύγχρονες πληγές στο κορμί της Ουκρανίας και του Λαού της. Και δυστυχώς το Πατριαρχείο της Μόσχας και η εκκλησιαστική παρουσία του στην Ουκρανία, υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο, είτε σιωπούν ενόχως είτε και συνεργάζονται με όσους επιβουλεύονται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Αλλά και στη Γεωργία, οι περιπτώσεις της Αμπχαζίας και της λεγόμενης «Νότιας Οσετίας» είναι ανάλογες με εκείνες στο Ντονμπάς της Ουκρανίας. Όπως και η περίπτωση της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία. Παντού το μακρύ χέρι της Μόσχας απλώνεται απειλητικά, ύπουλα και μοχθηρά, απειλώντας την ειρήνη, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των λαών. Και όσο αυτό γίνεται, δεν θα πάψουμε να το καταγγέλλουμε.