Ο «πολεμοχαρής» Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία Λουκάς Κοβαλένκο συλλειτούργησε με Ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου! (VIDEO - PHOTOS)





Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης,
Κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκ Κρήτης.

Μπορεί τα μοσχοβίτικα και φιλομοσχοβίτικα μέσα μαζικής προπαγάνδας να έχουν επιδοθεί εκ νέου σε ένα μπαράζ παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης δηλώσεων και πληροφοριών, με αφορμή το Πατριαρχικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, ανήμερα της Εορτής της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού με το Ιουλιανό Ημερολόγιο (27 Σεπτεμβρίου 2019) -και αυτή τη φορά μέσω... συνεντεύξεων ιεραρχών του Πατριαρχείου Μόσχας που βρέθηκαν εκεί- όμως η αλήθεια που προκύπτει από τα οπτικοακουστικά μέσα, αδιάψευστους μάρτυρες, είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που απεγνωσμένα πασχίζουν να παρουσιάσουν. Γιατί ποια αξιοπιστία έχει αλήθεια το τι είπε ο α΄ ή ο β΄ κληρικός του Πατριαρχείου Μόσχας, τελών σε διατεταγμένη υπηρεσία προπαγάνδας, όταν έχουμε βίντεο και φωτογραφίες που αποδεικνύουν την υποκρισία και την εκκλησιολογική ακαταστασία που κυριαρχούν στη Ρωσική Εκκλησία; Παρακάτω εξηγούνται όλα επαρκώς και με πειστήρια.

Ο «ειδεχθής» και «πολεμοχαρής» -όπως τον χαρακτηρίζουν ουκρανικά ΜΜΕ- Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Μόσχας στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας, ο γνωστός Λουκάς Κοβαλένκο, κατά καιρούς έχει επιτεθεί με χυδαίες ύβρεις προσωπικά κατά του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ -χαρακτηρίζοντάς τον «πρόδρομο του Αντιχρίστου», «απόστολο του σατανά» και αποκαλώντας τον περιφρονητικά με το κοσμικό του όνομα «Δημήτριος Αρχοντώνης»- αλλά και έχει αποφανθεί ότι, λόγω της χορήγησης του Αυτοκεφάλου στην Ουκρανία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι «σχισματικό» και δεν έχουν κύρος τα μυστήρια που τελούνται υπό την πνευματική του δικαιοδοσία! Πρόσφατα δε, ο Μητροπολίτης Λουκάς, απηύθυνε γενικό κάλεσμα αποστασίας, εκφράζοντας την ανίερη επιθυμία του για τη δημιουργία σχισμάτων και αναταραχών στις τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, στην περίπτωση που αυτές αναγνωρίσουν την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Αυτός, λοιπόν, ο Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Μόσχας, διαβόητος στην Ουκρανία και για άλλες σκανδαλώδεις συμπεριφορές (π.χ. βλ. 1. Ο Μητροπολίτης Ζαποριζία και Μελιτόπολης Λουκάς ταξιδεύει τακτικά στη Ρωσία και στα κατεχόμενα εδάφη του Ντονμπάς και λαμβάνει σημαντικούς οικονομικούς πόρους για άγνωστους σκοπούς, 2. βίντεο όπου ο Λουκάς καταριέται δημοσίως ιερέα και τους ενορίτες του για διαφωνίες σε ζητήματα διαχείρισης), ήταν ανάμεσα στους Μοσχοβίτες επισκόπους που έλαβαν μέρος στο Πατριαρχικό Συλλείτουργο στον Ναό της Αναστάσεως, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, μαζί και με άλλους ιεράρχες από διάφορες τοπικές Εκκλησίες.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αναφέρεται επί λέξει: «Ἡ Θεία Λειτουργία ἐτελέσθη εἰς τό Καθολικόν, ἔνθα μετά τοῦ Μακαριωτάτου συνελειτούργησαν οἱ Ἀρχιερεῖς τοῦ Θρόνου Σεβασμιώτατοι Μητροπολῖται ... καί Ἀρχιερεῖς παρεπιδημοῦντες τοῦ Πατριαρχείου Μόσχας, τοῦ Πατριαρχείου τῆς Σερβίας καί τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος».

Μεταξύ των Αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος ήταν όμως και ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο οποίος, ως Ιεράρχης των Νέων Χωρών, πνευματικά υπάγεται στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Θρόνου και μνημονεύει «Εν πρώτοις...» του σεβασμίου ονόματος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, όπως φαίνεται και στο βίντεο που παραθέτω, το οποίο είναι απόσπασμα από το επίσημο βίντεο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων (στο ίδιο βίντεο ο Λουκάς μνημονεύει τον Μόσχας Κύριλλο και το Μητροπολίτη Ονούφριο). Είναι λοιπόν αξιοθαύμαστο, πώς ο Μοσχοβίτης επίσκοπος Λουκάς συλλειτούργησε με ένα Ιεράρχη που -κατά τα λεγόμενά του- είναι «σχισματικός» και δεν τελεί έγκυρα μυστήρια! Και ακόμη πιο αξιοθαύμαστο πώς δέχθηκε να λάβει μέρος σε ένα συλλείτουργο όπου κατά την Μεγάλη Είσοδο μνημονεύθηκε το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχου, τόσο από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων στα Δίπτυχα, όσο και από τον Μητροπολίτη Κομοτηνής Παντελεήμονα.

Το αστείο «επιχείρημα» που επικαλούνται σε αυτές τις περιπτώσεις από την πλευρά της Μόσχας είναι ότι δήθεν οι Ιεράρχες των Νέων Χωρών δεν συμπεριλαμβάνονται στην διακοπή της κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επειδή επιτροπικώς διοικούνται από την Εκκλησία της Ελλάδος! Ένα «επιχείρημα» που χρησιμοποιούν «α λα κάρτ», αφού άλλοτε δέχονται να συλλειτουργήσουν με Ιεράρχες των Νέων Χωρών και άλλοτε όχι... Για παράδειγμα, μόλις τον περασμένο Ιούνιο, στα «Παύλεια» της Βέροιας, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων και οι συνοδεύοντες αυτόν επίσκοποι και κληρικοί της Μόσχας αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στο Πανορθόδοξο Συλλείτουργο.

Αδιάψευστος μάρτυρας φυσικά για τη συλλειτουργία του Μητροπολίτη Λουκά με τον Ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου είναι το βίντεο και οι φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, από όπου και παραθέτω τα αναγκαία.