Σχετικά με την παρουσία Ρωμαιοκαθολικού κληρικού κατά τα Εγκαίνια που τέλεσε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος σε Ιερό Ναό στην πόλη Βάρας στην περιοχή Ρίβνε





Παρατίθεται ανακοίνωση του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Τσέρνιχιφ κ. Ευστρατίου, Εκπροσώπου της Ιεράς Μητροπόλεως Κιέβου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, σχετικά με δημοσιεύματα περί δήθεν λειτουργικής συμμετοχής ρωμαιοκαθολικού κληρικού σε Θεία Λειτουργία στην Ουκρανία.


Στις 13 Οκτωβρίου 2019, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος εγκαινίασε ένα νέο Ιερό Ναό και τέλεσε σε αυτόν την πρώτη Θεία Λειτουργία, στην πόλη Βάρας στην περιοχή Ρίβνε της Ουκρανίας. Ένας τοπικός Ρωμαιοκαθολικός κληρικός παρέστη κατά τις ακολουθίες αυτές στο Ναό. Ο εν λόγω κληρικός, από σεβασμό προς την περίσταση και προς την Ορθόδοξη Κοινότητα της περιοχής, έφερε τα άμφια τα οποία χρησιμοποιεί κατά την τέλεση της λατρείας στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Λόγω αυτού του γεγονότος, κάποιοι άρχισαν να διαδίδουν φήμες στο διαδίκτυο, ότι τάχα ο εν λόγω κληρικός συμμετείχε ενεργά στις ακολουθίες, ακόμη και στο Κοινό Ποτήριο της Ευχαριστίας.

Δεδομένου ότι παρόμοιες αβάσιμες υποθέσεις προέρχονται συνήθως από τους εχθρούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα εξής.

Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει ευχαριστιακή ενότητα ανάμεσα στην Ορθόδοξη και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Επομένως, η κοινή τέλεση της Θείας Λειτουργίας, πολλώ δε μάλλον η συμμετοχή ενός Ρωμαιοκαθολικού κληρικού στο Κοινό Ποτήριο, είναι αδύνατη. Επίσης είναι γνωστό ότι αυτό απαγορεύεται και από τους Κανόνες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Στην προαναφερθείσα περίπτωση, μέσα στο πνεύμα της αγάπης που πρέπει να εμπνέει όλους τους Χριστιανούς, ο ιερέας της Ρωμαιοκαθολικής Κοινότητας της πόλης Βάρας προσήλθε για να δείξει το σεβασμό του προς την Ορθόδοξη Κοινότητα κατά την ημέρα των Εγκαινίων του νέου Ιερού Ναού τους, επειδή ακριβώς αυτό ήταν ένα εξαιρετικά χαρμόσυνο γεγονός για την Κοινότητα αυτή καθώς και για ολόκληρη την πόλη. Ο ιερέας αυτός δεν συλλειτούργησε και, πολύ περισσότερο, δεν συμμετείχε στο Κοινό Ποτήριο.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τις προσπάθειες του Πατριαρχείου της Μόσχας να κατηγορήσει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας για δήθεν «προδοσία της Ορθοδοξίας». Ταυτόχρονα, το ίδιο το Πατριαρχείο της Μόσχας διαθέτει μια μακροχρόνια και αρκετά βαθύτερη εμπειρία αλληλεπίδρασης με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ταιριάζει ο λόγος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού: «Και γιατί βλέπεις το ξυλαράκι στο μάτι του αδελφού σου και δεν αντιλαμβάνεσαι το δοκάρι που είναι μέσα στο δικό σου το μάτι; ... Υποκριτή! Βγάλε πρώτα το δοκάρι από το μάτι σου και τότε θα δεις καθαρά για να βγάλεις το ξυλαράκι από το μάτι του αδελφού σου» (Μτθ. ζ΄ 3,5).

† Αρχιεπίσκοπος Τσέρνιχιφ Ευστράτιος
Εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κιέβου
της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας

Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στη σελίδα του Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ. Ευστρατίου στο facebook, στα ελληνικά, στα ουκρανικά και στα αγγλικά.