Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν στη Μόσχα: Δεν έχουν ακόμη αποφασίσει μεταξύ τους αν ο Ιερώνυμος "αναγνώρισε" ή όχι τον Επιφάνιο! Σε στρατηγικό αδιέξοδο το Πατριαρχείο Μόσχας, πασχίζει απεγνωσμένα να κερδίσει χρόνο πριν το "σάλτο μορτάλε"...




Στην γνωστή ρωσική ιστοσελίδα orthochristian.com, πίσω από την οποία βρίσκεται ο γνωστός ανταγωνιστής των Κυρίλλου και Ιλαρίωνος και ευνοούμενος του Προέδρου Πούτιν, Μητροπολίτης Τύχων Σεβκουνώφ, κατάλαβαν και γράφουν ότι η Εκκλησία της Ελλάδος ενέγραψε στα Δίπτυχά της το όνομα του Μητροπολίτου Κιέβου Επιφανίου:

"This marks the first time Epiphany was commemorated and entered into the diptychs of the Greek Church. The Greek Church is the first Local Church to recognize the OCU after the Patriarchate of Constantinople, though a number of hierarchs of the Greek Church are fiercely opposed to recognition."

Δηλαδή: "Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ο Επιφάνιος μνημονεύθηκε και εισήχθη στα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι η πρώτη Τοπική Εκκλησία που αναγνωρίζει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας μετά το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, μολονότι ένας αριθμός Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος αντιτίθενται έντονα στην αναγνώριση".

Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος της "κρατούσης γραμμής" στο Πατριαρχείο Μόσχας, Πρωθιερεύς Νικόλαος Μπαλασόφ, προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να κερδίσει χρόνο για λογαριασμό της Ρωσικής Εκκλησίας, που βρίσκεται αντιμέτωπη με το αδιέξοδο της απομόνωσης, δηλώνοντας τα εξής, όπως διαβάζουμε στη γνωστή σελίδα των "αποτειχισμένων" "KATANIXI":

"Η κοινή λειτουργία του Ιερωνύμου με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο δεν σημαίνει αναγνώριση των ουκρανικών σχισματικών από τον επικεφαλής της Ελληνικής Εκκλησίας.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μνημονεύει τον «Μητροπολίτη Επιφάνιο» σε κάθε λειτουργία και αν θεωρήσουμε ότι η λειτουργία με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο σημαίνει αναγνώριση της «OCU» ( σ. σ σχισματικής εκκλησίας της Ουκρανίας), θα πρέπει να σταματήσουμε την επικοινωνία με όλους τους προκαθημένους των τοπικών Ορθοδόξων εκκλησιών.
Άρα λοιπόν οι συνέπειες που αναφέρει η δήλωση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (της 17ης Οκτωβρίου) μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή εάν ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αρχίζει να τιμά το όνομα του επικεφαλής της σχισματικής εκκλησίας ειδάλλως, για παράδειγμα, μέσω ενός μηνύματος ή εκκλησιάσματος,που  μαρτυρά την αναγνώριση μιας μη κανονικής κοινωνίας ουκρανικών σχισματικών".

Υπενθυμίζουμε τι είχε επ' αυτού ανακοινώσει η Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας την περασμένη Πέμπτη:

"Εάν το ουκρανικό σχίσμα πράγματι θα αναγνωρισθεί από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος ή τον Προκαθήμενό της – σε μορφή συλλειτούργων, λειτουργικής μνημονεύσεως του αρχηγού του σχίσματος ή αποστολής προς αυτόν επίσημων γραμμάτων – αυτό θα αποτελέσει μια θλιβερή μαρτυρία εμβαθύνσεως του διχασμού εντός της οικογένειας των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών ...
Η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας εξουσιοδοτεί τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλο να διακόψει το μνημόσυνο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου σε περίπτωση καθ’ην ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος αρχίσει να μνημονεύει στις θείες ακολουθίες αρχηγό μιας εκ των ουκρανικών σχισματικών παρατάξεων ή αναλάβει άλλες πρωτοβουλίες, που θα επιμαρτυρούν την γενομένη από αυτόν αναγνώριση του ουκρανικού εκκλησιαστικού σχίσματος."

Τώρα, εάν η συλλειτουργία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κατά την οποία μνημονεύθηκε κανονικά ο Κιέβου Επιφάνιος και μάλιστα ο Πατριάρχης ευχαρίστησε ρητά τον Αρχιεπίσκοπο για την εγγραφή του ονόματός του στα Δίπτυχα, "επιμαρτυρεί την γενομένη από αυτόν αναγνώριση" ή όχι, ας το κρίνει ο κάθε λογικός άνθρωπος...

Να θυμάστε ότι οι Μοσχοβίτες, τρέμοντας τις συνέπειες της απομόνωσής τους, δεν θα σταματήσουν εδώ τα ήξεις αφήξεις του πανικού τους... Ακόμη και μετά την επόμενη Θεία Λειτουργία, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα μνημονεύσει τον Επιφάνιο ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ (αν αυτό δεν είναι φαρισαϊκός νομικισμός των Ρώσων, τότε τι είναι;), ακόμη και μετά την αναμενόμενη προσεχώς αποστολή του γράμματος προς τον Κιέβου Επιφάνιο, αυτοί θα βρουν κάτι άλλο να πουν... 

Και εμείς θα έχουμε απλά ένα ακόμη λόγο για να γελάμε, ή μάλλον να κλαίμε, με το οικτρό τους κατάντημα...