Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας: Η Μόσχα παραπληροφορεί τις ελληνικές εκκλησιαστικές ιστοσελίδες σχετικά με την εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία




Η προπαγάνδα της Μόσχας λειτουργεί όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και σε άλλες χώρες. Στον ελληνόφωνο χώρο, όπου υπάρχουν πολλοί Ορθόδοξοι, οι δραστηριότητές της είναι επίσης αισθητές.

 

Έτσι πρόσφατα, ένα άρθρο με χειριστικό (παραπλανητικό) τίτλο και περιεχόμενο δημοσιεύθηκε σε έναν από τους δημοφιλείς ελληνικούς ιστοτόπους, τη «Ρομφαία». Το άρθρο ανέφερε ότι ενορίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας προσχώρησαν στην Ουκρανική Ελληνοκαθολική Εκκλησία (σ.μ. Ουνίτες).

 

Στην πραγματικότητα, η ενορία που εντάχθηκε στην Ουκρανική Ελληνοκαθολική Εκκλησία είχε αποσχιστεί από την Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία πριν από 15 χρόνια. Τότε, ο επικεφαλής τους Ιγκόρ Ισιτσένκο δημιούργησε μια νέα θρησκευτική οργάνωση, αποκαλώντας την «Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία - ανανεωμένη». Αυτή η θρησκευτική οργάνωση υπήρχε για μεγάλο χρονικό διάστημα απομονωμένη, χωρίς κανένα κληρικό πλην του επισκόπου της, του Ιγκόρ Ισιτσένκο, και με περίπου δώδεκα ενορίες.

 

Κατά την περίοδο από το 2015 έως το 2020 η λεγόμενη «Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία - ανανεωμένη» άρχισε να συγκλίνει με την Ουκρανική Ελληνοκαθολική Εκκλησία και να διαπραγματεύεται την ένταξή της σε αυτήν.

 

Επομένως, το άρθρο στον ιστότοπο «Ρομφαία» είναι αναληθές και περιλαμβάνει παντελώς αναληθείς πληροφορίες σχετικά με την εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία. Αυτό σημειώνεται επίσης από τον εκκλησιαστικό παρατηρητή Αρχιμανδρίτη Ρωμανό Αναστασιάδη, ο οποίος ζήτησε από τους συντάκτες να διορθώσουν τις ανακρίβειες στο άρθρο: «Ο Ιγκόρ Ισιτσένκο και η λεγόμενη "Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία (ανανεωμένη)", όμως, ουδέποτε συμμετείχαν ή εντάχθηκαν στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Μητροπολίτη Επιφάνιο, αφού δεν ανήκαν καν στην εκκλησιαστική ομάδα υπό το Μακάριο Μαλέτιτς», γράφει.

 

«Στην Ουκρανία, δυστυχώς, η πολιτική της Μόσχας και της Ρωσικής Εκκλησίας είχε προκαλέσει πολλά σχίσματα και πολλές διασπάσεις. Κυριολεκτικά, η Μόσχα αιματοκύλησε αυτόν τον λαό, πολιτικά, στρατιωτικά και πνευματικά. Δόξα τω Θεώ, που με την σοφή απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας άρχισε η αποκατάσταση αυτής της κατάφωρης αδικίας σε βάρος του ευσεβούς Ουκρανικού Λαού. Τα fake news και η ανηλεής μοσχοβίτικη προπαγάνδα δεν θα μπορέσουν να κατανικήσουν το Θέλημα του Θεού, παρά τις "φιλότιμες" προσπάθειες των εμπνευστών τους», καταλήγει ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανός.

 

Υπενθυμίζουμε ότι τα φιλο-ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν επίσης ξεκινήσει μια ψευδή προπαγανδιστική εκστρατεία σχετικά με την δήθεν «ένωση» της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας με την Ουκρανική Ελληνοκαθολική Εκκλησία. Επίσης, η Ουκρανία, η Εσθονία και η Λιθουανία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να πολεμήσουν από κοινού τη διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων που επιχειρείται από τη Ρωσία.

 

Πηγή: Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας