Φόβος και τρόμος στη Ρωσία: Η Ρωσική Εκκλησία τιμώρησε ιερέα επειδή άσκησε κριτική στον παγανιστικό Ναό των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων!

Ο Ιερομόναχος Ιωάννης Κουρμογιάροφ, Δρ Θεολογίας, Καθηγητής στο Θεολογικό Σεμινάριο του Νοβοσιμπίρσκ

 

Ο Ιερομόναχος Ιωάννης (κατά κόσμον, Δημήτριος) Κουρμογιάροφ, Δρ Θεολογίας και Καθηγητής στο Θεολογικό Σεμινάριο του Νοβοσιμπίρσκ, στον οποίο αφορούν όσα παραθέτουμε παρακάτω από ρωσικές πηγές, ήταν κληρικός του Πατριαρχείου Μόσχας στο Τιλτσίν της Ουκρανίας. Από εκεί αναγκάστηκε να φύγει τόσο λόγω της ρωσόφιλης δράσης του, που κρίθηκε υπονομευτική για τα εθνικά συμφέροντα της Ουκρανίας, όσο και εξαιτίας προβλημάτων που είχε προκαλέσει μέσα στην ίδια την εκκλησιαστική παρουσία της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία... Ως θιασώτης του ιδεολογήματος του «Ρωσικού Κόσμου», θεώρησε καλό για τον εαυτόν του να μεταναστεύσει στη Ρωσία, συγκεκριμένα στο Νοβοσιμπίρσκ, όπου και εντάχθηκε στον κλήρο της τοπικής Μητροπόλεως. Ατύχησε όμως, γιατί -όπως ο ίδιος πλέον διαπίστωσε με τον σκληρό τρόπο- ο «Ρωσικός Κόσμος», που στηρίζεται στον ασφυκτικό και ανορθόδοξο εναγκαλισμό της Ρωσικής Εκκλησίας με το Κρεμλίνο, τελικά στράφηκε και εναντίον του ιδίου! Ίσως, για όσους γνωρίζουν το παρελθόν του π. Ιωάννη, αυτό να είναι μια δίκαιη τιμωρία για όσα προβλήματα είχε δημιουργήσει στην Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός από μόνο του έχει ενδιαφέρον, αφού πιστοποιεί ότι ο Ρωσικός Ιμπεριαλισμός του καθεστώτος Πούτιν και της συνοδοιπόρου Ρωσικής Εκκλησίας δεν χαρίζεται σε κανέναν που τολμά να αμφισβητήσει την οποιαδήποτε πτυχή αυτής της νοσηρής εκκλησιολογικής και θεολογικής εκτροπής, η οποία έχει διαστρεβλώσει επικίνδυνα την Ορθοδοξία στη Ρωσία. Κάτι που, επιτέλους, κατάλαβε και κατήγγειλε και ο ίδιος ο π. Ιωάννης Κουρμογιάροφ, προκαλώντας την εις βάρος του οργή της εξουσίας...

***

 

 

 

Ο Μητροπολίτης Νοβοσιμπίρσκ Νικόδημος επέβαλε προσωρινή αργία στον κληρικό της επαρχίας του, Ιερομόναχο Ιωάννη Κουρμογιάροφ, για αρνητικά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με το νεόδημο κεντρικό ναό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στην Κουμπίνκα κοντά Μόσχα. 

Ο κληρικός έγραψε την ανάρτησή του για το ναό, τον οποίο συνέκρινε με «παγανιστικό ναό», στο Facebook στις 15 Ιουνίου 2020, την επόμενη ημέρα από τα Εγκαίνια του ναού που τέλεσε ο Πατριάρχης Κύριλλος στις 14 Ιουνίου 2020. Ο π. Ιωάννης εξέφρασε την άποψη ότι μια χριστιανική εκκλησία μπορεί να δημιουργηθεί μόνο όπου υπάρχει μια χριστιανική κοινότητα, ενώ ο κύριος ναός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας «χτίστηκε στον ανοιχτό χώρο». Επίσης, ο ιερέας ήταν εξοργισμένος από την παρουσία σοβιετικών συμβόλων στο χώρο του ναού. 

 

Η επίμαχη ανάρτηση του π. Ιωάννη στο Facebook

 

«Και δεν έχει σημασία ότι η Θεία Λειτουργία θα τελείται εκεί, γιατί θα τελείται για εμάς στο δικαστήριο και την καταδίκη. Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Ορθοδοξία μετατρέπεται σταδιακά σε έναν κοινό παγανισμό, με τους ναούς του, τους προστάτες αγίους, τις εικόνες των στρατιωτικών κλάδων και τους ναούς που αφιερώνονται σε διάφορα επαγγέλματα. Θλίψη», έγραψε ο ιερέας. 

«Θα πω περισσότερα [...] ένας τεράστιος αριθμός ιερέων στην Εκκλησία μας είναι κοινότυποι ιερείς μιας παγανιστικής λατρείας, γιατί ξέχασαν τι γράφεται στο Ευαγγέλιο. Μπορώ να το επιβεβαιώσω με συγκεκριμένα παραδείγματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βεβηλώνουμε τώρα τη χριστιανική πίστη. Αυτός ο ναός είναι η πιο ξεκάθαρη απόδειξη μιας τέτοιας βλασφημίας που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας», πρόσθεσε ο ιερομόναχος. 

Στα σχόλια της ανάρτησης, ορισμένοι χρήστες εξέφρασαν οργή για τις απόψεις του κληρικού. Αργότερα, ο Ιωάννης πολλές φορές μίλησε έντονα για το ίδιο θέμα και στις 17 Ιουνίου ανέφερε ότι κάποιος «ζηλωτής» διαμαρτυρήθηκε για τις δηλώσεις του προς την διοίκηση της Μητροπόλεώς του: τον «κάρφωσε στην επισκοπή». «Ελάτε λοιπόν κατακάθια, κρυφτείτε πίσω από την πλάτη κάποιου άλλου, χτυπήστε, ανακατέψετε κάποιον που βρίσκεται στην εξουσία. Επειδή δεν έχουν αρκετό θάρρος για να αντιπαρατεθούν σε μια ανοιχτή συζήτηση», ήταν η απάντηση του ιερομονάχου σε αυτή την εις βάρος του καταγγελία προς τη Μητρόπολη. 

Ο π. Ιωάννης ανέφερε επίσης ότι του ζητήθηκε (από τη Μητρόπολη) να δώσει έγγραφες εξηγήσεις. Ωστόσο, προτού καταφέρει να το πράξει, ήρθε η απόφαση του Μητροπολίτη Νικόδημου. Σύμφωνα με το έγγραφο του Επισκόπου, ο Ιερομόναχος Ιωάννης (Κουρμογιάροφ) τέθηκε σε αργία για περίοδο δύο μηνών «λόγω ασυμφωνίας (ασυμβίβαστου) με την ιδιότητα του κληρικού της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και έως ότου διευκρινιστούν όλες οι περιστάσεις κακής συμπεριφοράς». 

Την απόφαση αυτή, καθώς και την εξήγησή του επ’ αυτής, ο π. Ιωάννης δημοσίευσε στο Facebook. Σε αυτό, τόνισε ότι «πάντα σεβόταν τον άθλο του λαού μας, που κατάφερε να σπάσει την κορυφογραμμή των Ναζί εισβολέων», αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε έκπληξη για την τιμωρία στην οποία υποβλήθηκε για την έκφραση της γνώμης του.  

 

Η απόφαση του Μητροπολίτη Νοβοσιμπίρσκ Νικοδήμου, με την οποία ο Ιερομόναχος Ιωάννης Κουρμογιάροφ τέθηκε σε δίμηνη αργία

 

Ο Ιερομόναχος υπενθύμισε ότι πριν από λίγα χρόνια, όταν υπηρετούσε στην Ουκρανία, «υπέστη δίωξη από Ουκρανούς εθνικιστές και την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας για μια ανοικτή επίδειξη της κορδέλας του Αγίου Γεωργίου». Ο κληρικός σημείωσε επίσης ότι σέβεται το στρατό, καθώς ο ίδιος μεγάλωσε στην οικογένεια ενός στρατιωτικού.

 

 

 

«Ναι, θεωρώ απαράδεκτη την παρουσία συμβόλων της σοβιετικής εποχής στις τοιχογραφίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Είναι η παρουσία τέτοιων συμβόλων, καθώς και οποιωνδήποτε άλλων μη-χριστιανικών ή αντι-χριστιανικών συμβόλων, τα οποία προβάλλονται με θετικό τρόπο, που μετατρέπει τον ναό μας σε παγανιστικό ναό, στον οποίο θα ομολογείται μια συγκεκριμένη συγκρητιστική θρησκεία. Φυσικά, οι πατέρες και οι παππούδες μας πέτυχαν ένα μεγάλο άθλο, αλλά ανάμεσά τους ήταν Μουσουλμάνοι, άθεοι, αγνωστικιστές και Βουδιστές, αλλά, ως επί το πλείστον, κομμουνιστές», εξήγησε τη θέση του. 

«Η λειτουργία είναι πιθανότατα ένα πρόσχημα. Ο κύριος σκοπός είναι ο έπαινος της Μεγάλης Νίκης. Και πού είναι εδώ ο ναός και η Ορθοδοξία γενικά; Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει στη λατρεία κάτι εντελώς διαφορετικού, και αυτό είναι παγανισμός. Ξεκινώ ήδη να πιστέψω πραγματικά στη «νίκη», αν και έχω αρνητική στάση απέναντι σε απόπειρες να αποκρύψω κάπως την ιστορική μνήμη αυτών των φοβερών γεγονότων. Αυτό είναι το είδος του franchise», πρόσθεσε.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από:  ridus.ru

 

Φωτογραφίες που ο Ιερομόναχος Ιωάννης Κουρμογιάροφ έχει ανεβάσει στο προφίλ του στο Facebook από την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, τον περασμένο Ιανουάριο. Όπως φαίνεται είχε επισκεφθεί και το Φανάρι, την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.