Ο Πούτιν φόρεσε… φέσι στο ξανθό γένος



του Νίκου Παναγιωτόπουλου

 

Από την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, καλλιεργείται στην Ελλάδα ο μύθος ότι η Ρωσία, το «ξανθό γένος», είναι στενός μας σύμμαχος. Παρά το γεγονός ότι δεν αποδεικνύεται ιστορικά η άποψη αυτή και μάλιστα πολλές φορές η στάση των Ρώσων δημιούργησε πολλά προβλήματα στην Ελλάδα.

«Δεν θα υπάρχουν εισιτήρια τώρα και η είσοδος θα είναι δωρεάν» και όλα αυτά για την Αγιά Σοφιά που θα γίνει Τζαμί, τέτοια δήλωση από τον Ερντογάν θα την αναμέναμε αλλά από την Ορθόδοξη Ρωσία;  

Να τα πάρουμε από την αρχή, μία από τις μεγαλύτερες αυταπάτες των Ελλήνων υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει, είναι ότι οι ομόθρησκοι Ρώσοι θα μας έσωζαν από τον οθωμανικό ζυγό. Κι ενώ αυτή αυταπάτη στοίχησε πολλά στη χώρα, επιμένουν κάποιοι και σήμερα ότι το ξανθό γένος θα καταλάβει τη Βασιλεύουσα και θα την προσφέρει στην Ελλάδα. Από την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, καλλιεργείται στην Ελλάδα ο μύθος ότι η Ρωσία, το «ξανθό γένος», είναι στενός μας σύμμαχος. Παρά το γεγονός ότι δεν αποδεικνύεται ιστορικά η άποψη αυτή και μάλιστα πολλές φορές η στάση των Ρώσων δημιούργησε πολλά προβλήματα στην Ελλάδα ιδίως στα μεγάλα ζητήματα- όπως το «Μακεδονικό» - και δεν χρειάζεται να επεκταθούμε. Μάλιστα στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, στο 2015, τότε που φάγαμε πόρτα από τους Ευρωπαίους, πήγαμε στη Ρωσία για πηγές χρηματοδότησης αλλά ατυχήσαμε… Επίσης δεν θα πω περισσότερα για τους Ρώσους διπλωμάτες που η Ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συμφωνίας των Πρεσπών αναγκάστηκε να απελάσει. 

Αλλά μας δίνουν συνέχεια αφορμές για να διαλυθούν κάποιοι μύθοι που καλλιεργούνται και συντηρούνται προφανώς για την εξυπηρέτηση κάθε είδους συμφερόντων πλην βεβαίως των εθνικών. Όποτε έδειξαν να μας βοηθάνε ήταν για δικά τους συμφέροντα που μας έφερναν απέναντι στους φυσικούς μας συμμάχους. Είναι γνωστά τα γεγονότα στην Κύπρο με την εισβολή αλλά και μετά με την οικονομική κρίση. Αλλά την κυνικότητα και τον φιλοτομαρισμό τους τον έδειξαν σε δύο περιπτώσεις. Η πρώτη με το βιβλίο «Ένας Πρόεδρος δεν πρέπει να τα λέει αυτά», που περιλαμβάνει εκμυστηρεύσεις του Γάλλου Προέδρου σε δύο δημοσιογράφους της εφημερίδας Le Monde. Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίζεται να περιγράφει μια συνομιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Σ' αυτήν ο Ρώσος πρόεδρος του ανέφερε ότι ο Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Μόσχα τον είχε ρωτήσει εάν θα μπορούσε να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία. Στο βιβλίο επίσης περιγράφεται το τηλεφώνημα του Πούτιν στον Ολάντ: 

Πούτιν: Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία (...) Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτή για να το κάνουν. 

Απόδειξη, σύμφωνα με τους συγγραφείς ότι η ελληνική κυβέρνηση εκείνη τη στιγμή εξέταζε σοβαρά να φύγει από την ΕΕ. Και ο Πούτιν συνεχίζει: Ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία για να καταλάβεις ότι δεν είναι κάτι που επιθυμούμε. 

Προσέξτε, η τότε ελληνική κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια από τον Πούτιν κι αυτός κατευθείαν ρουφιάνεψε στον Ολάντ και με εκδούλευση ότι αυτός είναι αρνητικός. Η Μόσχα ενδιαφέρεται μόνο για τη διασφάλιση των δικών της συμφερόντων, τα οποία -ας το κατανοήσουν κάποιοι- δεν ταυτίζονται με τα ελληνικά. Κι αυτό φαίνεται με τη λυκοφιλία που έχει αναπτύξει με τον Ερντογάν. 

Η δεύτερη και πιο κραυγαλέα ήταν η αντίδραση για την απόφαση του Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά. Που ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη από τις αντιδράσεις που ξέσπασαν από την επιλογή του Ερντογάν να την μετατρέψει σε τζαμί. Η Ρωσία μάλιστα φτάνει σε σημείο να… χαιρετίσει την εν λόγω απόφαση. Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ κατάφερε να πέσει πολύ χαμηλά σε σημείο μάλιστα να ισχυριστεί πως η εν λόγω απόφαση είναι καλή για τους Ρώσους τουρίστες καθώς δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν εισιτήριο… Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν εκτίμησε ότι οι σχέσεις Μόσχας - Άγκυρας δεν θα επιδεινωθούν λόγω της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος, ενώ, προχωρώντας έτι περαιτέρω, έκανε μια άκρως ντροπιαστική δήλωση: «Επιπλέον, μπορώ να σας πω ότι τα εισιτήρια της Αγιάς Σοφιάς είναι αρκετά ακριβά. Δεν θα υπάρχουν εισιτήρια τώρα και η είσοδος θα είναι δωρεάν. Οι τουρίστες μας θα επωφεληθούν από αυτό».

Τελικά ο Πούτιν φόρεσε …φέσι στο ξανθό γένος κι αυτό είναι ευεργετικό και θεραπευτικό για όσους τρέφουν αυταπάτες.  

 

Πηγή: newpost.gr