Μεγάλο το ενδιαφέρον των προσκυνητών για την Παναγία Σουμελά στον Πόντο, παρά τις απαράδεκτες δηλώσεις ενός μέρους των ποντιακών σωματείων... (Βίντεο)



Παρά τις απαράδεκτες πολιτικάντικες επικοινωνιακού τύπου δηλώσεις μιας μερίδας των ποντιακών σωματείων, οι αληθινοί Ρωμιοί Πόντιοι, και όχι μόνο, της Ελλάδας θα συνεχίσουν να προσέρχονται και να καταθέτουν το ευλαβικό προσκύνημά τους στο Μέγα Μοναστήρι, την Παναγιά Σουμελά, το Κέντρο επί 16 αιώνες του Ποντιακού Ελληνισμού. 

Μια στήριξη που έχει ανάγκη η Ρωμιοσύνη της Τουρκίας και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, ιδιαίτερα αυτούς τους καιρούς που βάλλονται από τους ψευδαδέλφους του βορρά... 

Ντροπή σε εκείνους που εγκαταλείπουν βωμούς και εστίες των προγόνων, παίζοντας τα άνομα παιχνίδια των εχθρών του Γένους μας. 

Όταν πήγαιναν επί πέντε χρόνια (2010-2015) στη Σουμελά δεν ήταν ο Ερντογάν που έδινε την άδεια; Δεν υπήρχε τότε η Γενοκτονία των Ποντίων; Αν είχαν περισσότερο μυαλό και λιγότερο διάθεση να εξυπηρετούν συμφέροντα, θα έπρεπε να λάβουν υπόψιν ότι ο Ερντογάν σταδιακά αποδομεί τον κεμαλισμό που ευθύνεται για τα εγκλήματα κατά των Ρωμιών. Ας αναλογιστούμε λίγο εάν ήταν δυνατόν επί κεμαλικών κυβερνήσεων να γίνονται λειτουργίες στη Σουμελά, στη Σμύρνη, στην Αττάλεια, στην Προύσα και αλλού και μάλιστα να προβάλλονται από τον ίδιο τον Αρχηγό του Τουρκικού Κράτους. Ας αναλογιστούμε εάν επί κεμαλισμού η Τουρκία θα διενοείτο να προβάλλει τους Ρωμιούς ως στοιχείο του πλούτου και της πολυμορφίας της. Θα μου πείτε, ναι, αλλά αφού πρώτα αποδεκάτισαν τους Ρωμιούς τις προηγούμενες δεκαετίες... Φυσικά. Αλλά ποιοι τους αποδεκάτισαν; Μα εκείνοι που είναι οι Νο 1 εχθροί του Ερντογάν, οι κεμαλικοί! Όσα κάνει ο Ερντογάν σήμερα κατά του κεμαλισμού είναι και μια δικαίωση για το αδικοχυμένο αίμα των Ρωμιών προγόνων μας που κατέσφαξαν οι Νεότουρκοι! 

Όσο για την Αγιά Σοφιά, της οποίας τη μετατροπή σε τζαμί χρησιμοποιούν ως πρόφαση όσοι λένε ότι δεν θα πάνε φέτος στη Σουμελά, ας τους υπενθυμίσουμε ότι τόσο η Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινουπόλεως (από το 1453) όσο και η της Τραπεζούντας (από το 1584), ως τζαμιά λειτουργούσαν... Αυτό όμως δεν εμπόδισε, και πολύ σωστά, τους Ρωμιούς του Πόντου να βρίσκονται στην Παναγία Σουμελά και να τη λειτουργούν ως Μοναστήρι επί 16 αιώνες, μέχρι το 1923 που αναγκάστηκαν να φύγουν υπό τις γνωστές συνθήκες, διωκόμενοι από τους κεμαλικούς... 

Δεν ξέρω εάν η εκούσια απάρνηση των εστιών είναι "πατριωτισμός". Αυτό ας το κρίνει ο καθένας και προπάντων η Ιστορία...