Ανακοίνωση της Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Κύπρο σχετικά με την αναγνώριση της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Κύπρου


 

Παρατίθεται σε ελληνική μετάφραση η ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Κύπρο, χαιρετίζοντας την ιστορική απόφαση της Εκκλησίας Κύπρου να αναγνωρίσει την Αυτοκεφαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.


 

Οι Ουκρανοί υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη συγκίνηση την είδηση για την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Κύπρου. 

Αυτό το εξαιρετικό και αναμφισβήτητα ιστορικό γεγονός έχει μεγάλη σημασία για το Λαό της Ουκρανίας και για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο και, όπως είναι φυσικό, είχε αξιοσημείωτο αντίκτυπο στην Ουκρανική κοινωνία. 

Ο αντίκτυπος αυτής της απόφασης υπερβαίνει κατά πολύ το ζήτημα των ναών. Στην Ουκρανία, η Εκκλησία αποτελεί μέρος του κεντρικού πυλώνα της κοινωνίας. 

Η αναγνώριση της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι μια πράξη ενότητας και υποστήριξης. 

Ως Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος υπογράμμισε: «Πρόκειται για την αποκατάσταση των δεσμών που, κατά την εποχή του Αγίου Πρίγκιπα Βλαδιμήρου του Μεγάλου και του Γιάροσλαβ του Σοφού, άνοιξαν στους προγόνους μας τους θησαυρούς της πνευματικής και υλικής κουλτούρας του ελληνορωμαϊκού κόσμου· των δεσμών που συνεχίστηκαν μέσω αδελφικών σχολείων, μέσω ακαδημιών που ιδρύθηκαν από τον Πρίγκιπα Κωνσταντίνο της Οστρόγκα και τον Μητροπολίτη Πέτρο Μογίλα». 

Για εμάς, τους Ουκρανούς, η αναγνώριση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι μια διαδικασία πνευματική, όχι πολιτική. 

Γνωρίζουμε ότι υφίστανται σημαντικά εμπόδια στην καθιέρωση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας στην οικογένεια των Ορθοδόξων Εκκλησιών της οικουμένης. Τα περισσότερα από αυτά τα εμπόδια είναι τεχνητά, διότι δεν έχουν σκοπό να ενώσουν, αλλά να διαιρέσουν και να σπείρουν δυσπιστία και διαφωνία. 

Ευχαριστούμε τους Ορθοδόξους αδελφούς μας και προσωπικά τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β΄ για την υποστήριξή τους στους δύσκολους καιρούς της εθνικής μας παλιγγενεσίας και της υπέρβασης των δύσκολων προκλήσεων. 

Προσβλέπουμε σε μια στενή επαφή και ειλικρινή επικοινωνία μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Ουκρανίας και της Κύπρου.

 

Πηγή