Έρευνα: Οι Ουκρανοί δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο


 

Περισσότερο αποδεκτός στην Ουκρανία ο Οικουμενικός Πατριάρχης από τον Μόσχας Κύριλλο

 

Του Κώστα Ονισένκο

 

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος είναι ο θρησκευτικός ηγέτης που εμπνέει μεγάλη εμπιστοσύνη στην Ουκρανία, σύμφωνα με μια μεγάλη πανουκρανική έρευνα που διεξήγαγε το Κέντρο Αναλύσεων Razumkov. 

Η έρευνα δημοσιεύθηκε χθες (25-11-2020) και έχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως το γεγονός ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι πολύ πιο αποδεκτός στην Ουκρανία - ως θρησκευτικός ηγέτης - από τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο. 

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του 44,3% των Ουκρανών, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών της χώρας. Στην πραγματικότητα, αυτό το ποσοστό αυξήθηκε κατά 1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα του προηγούμενου έτους. Ταυτόχρονα, το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στον Μητροπολίτη Επιφάνιο παρατηρείται σε όλες τις περιοχές της χώρας (κυρίως στη δυτική Ουκρανία). 

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί αποτελούν το 62,3% του πληθυσμού της χώρας. 

Επίσης: 

·       9,6% δηλώνουν Ελληνοκαθολικοί (Ουνίτες)

·       8,9% δηλώνουν «μόνο Χριστιανοί»

·       1,5% δηλώνουν Προτεστάντες

·       1,2% δηλώνουν Ρωμαιοκαθολικοί

·       0,5% δηλώνουν Μουσουλμάνοι

·       0,3% δηλώνουν Βουδιστές 

Ενώ το 15,2% δεν ταυτίζεται με οποιαδήποτε συγκεκριμένη θρησκεία. 

Ταυτόχρονα, είναι ενδιαφέρον ότι στην ίδια έρευνα σημειώνεται ότι οι Ουκρανοί εμπιστεύονται τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο πολύ περισσότερο από τον Πατριάρχη της Μόσχας Κύριλλο. 

Και αυτό σε μια εποχή που ο επικοινωνιακός πόλεμος της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία ενάντια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο κλιμακώνεται. 

 

Πηγή: Orthodox Times

 

Αναλυτικά η έρευνα (στα ουκρανικά) στο σύνδεσμο: RELIGION AND THE CHURCH IN UKRAINIAN SOCIETY.