Αρχιεπίσκοπος Πολτάβας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας: Η Ρωσική Εκκλησία λειτουργεί υπό την επιρροή της αμαρτίας της υπερηφάνειας

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Πολτάβας και Κρεμεντσούγκ Θεόδωρος

 

«Όταν η Ρωσική Εκκλησία, όπως και το Ρωσικό Κράτος, απλά δεν μας αναγνωρίζουν ως έθνος και αρνούνται τη δυνατότητα ύπαρξης μιας ανεξάρτητης, αυτοδιοικούμενης, αυτοκέφαλης Ουκρανικής Εκκλησίας, αυτό είναι καθαρά ανθρώπινη φιλοδοξία, είναι υπερηφάνεια που δεν έχει καμία σχέση με τα δόγματα της Εκκλησίας»

 

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Θεόδωρος στο Φανάρι

 

Το Πατριαρχείο της Μόσχας φοβόταν πάντα μια βαθιά θεολογική-ιστορική συζήτηση για την αυτοκεφαλία, καθώς δεν είχε ισχυρά επιχειρήματα εναντίον της.

«Επειδή όταν τους δίνετε μια σειρά από επιχειρήματα από τους Κανόνες της Εκκλησίας, από την ιστορία της Εκκλησίας, δεν έχουν καμία απάντηση, εκτός από το να λένε απλώς: είστε σχισματικοί, φύγετε από δω...», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Πολτάβας και Κρεμεντσούγκ Θεόδωρος στη «Θρησκευτική Αλήθεια».

Ο Επίσκοπος Θεόδωρος ήταν ιεράρχης του «Πατριαρχείου Κιέβου» πριν από την Ενωτική Σύνοδο και αντιμετώπιζε συνεχώς την καταφρόνηση, ιδίως από τις αρχές. Η ποιοτική εκπαίδευση και η γνώση της ιστορίας των τοπικών Εκκλησιών και του Κανονικού Δικαίου τον βοήθησαν να το αντέξει.

«Το επιστημονικό μου έργο αφορούσε τη Ρωσική Εκκλησία στις αρχές του εικοστού αιώνα, και ήταν ακριβώς πώς η Ρωσική Εκκλησία υποστήριξε τη Βουλγαρική Εκκλησία, η οποία ήταν σε σύγκρουση με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης για την αυτοκεφαλία της. Και δεν αναγνωριζόταν από κανένα, όλοι την αγνοούσαν, υποστηριζόταν μόνο από τη Ρωσική Εκκλησία για πολιτικούς λόγους», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσική Εκκλησία στα προεπαναστατικά χρόνια λειτουργούσε ως κρατική δομή που ικανοποιούσε τις γεωπολιτικές επιδιώξεις του Ρωσικού Κράτους.

«Όταν βλέπεις ότι η Βουλγαρική Εκκλησία στην αρχή δεν αναγνωριζόταν και στη συνέχεια αναγνωρίστηκε, ότι η ROCOR -η Ρωσική Εκκλησία στη Διασπορά- ήταν σχισματική, μετά συναντήθηκε με τη Ρωσική Εκκλησία, αγκαλιάστηκαν, φιλήθηκαν και ξέχασαν τα πάντα, συνειδητοποιείς ότι όλα αυτά είναι απολύτως ανθρώπινα. Και οφείλονται στην κοσμική υπερηφάνεια, στην αμαρτία της κοσμικής υπερηφάνειας», τόνισε ο Επίσκοπος.

«Όταν η Ρωσική Εκκλησία, όπως και το Ρωσικό Κράτος, απλά δεν μας αναγνωρίζουν ως έθνος και αρνούνται τη δυνατότητα ύπαρξης μιας ανεξάρτητης, αυτοδιοικούμενης, αυτοκέφαλης Ουκρανικής Εκκλησίας, αυτό είναι καθαρά ανθρώπινη φιλοδοξία, είναι υπερηφάνεια που δεν έχει καμία σχέση με τα δόγματα της Εκκλησίας», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Θεόδωρος.

 

 


 

Πηγή: «Θρησκευτική Αλήθεια»