Πρώην στενός συνεργάτης του Κυρίλλου: ο Πατριάρχης Κύριλλος απέτυχε... Δέστε, ο οίκος σας αφήνεται σε σας έρημος...


 

Ο κάποτε στενός συνεργάτης του πατριάρχη Ρωσσίας, Σεργκέι Τσάπνιν, έγραψε αυτό σήμερα, με αφορμή την παρουσία και την ομιλία του Κυρίλλου στο Μνημείο του Αγνώστου Σρατιώτου στη Μόσχα:

Η ομιλία του πατριάρχη στην Αιώνια Φλόγα (σ.σ. το αντίστοιχο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου στη Μόσχα) είναι ένα ιδιαίτερο είδος. Και σήμερα (ειδικά σήμερα!) ο Πατριάρχης Κύριλλος είπε τα λόγια που σύντομα θα γραφτούν στην ταφόπλακα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας:
"Ζούμε σε καιρό ειρήνης, αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχουν απειλές σε καιρό ειρήνης. Δυστυχώς, υπάρχουν απειλές αυτή τη στιγμή, όλοι είναι εξοικειωμένοι με το τι συμβαίνει στα σύνορα της Πατρίδας μας. Επομένως, νομίζω ότι το στρατιωτικό μας προσωπικό, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό, έχουν επιλέξει έναν πολύ σωστό δρόμο στη ζωή τους".
Ειπώθηκαν και άλλα λόγια, αλλά η φράση για «καιρό ειρήνης» είναι ένα ψέμα που αντηχεί με πόνο στις καρδιές του ουκρανικού ποιμνίου.
Το σημερινό κήρυγμα είναι μια ακόμη απόδειξη ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος απέτυχε και δεν ήθελε καν να είναι ο πατριάρχης όχι μόνο του ρωσικού, αλλά και του ουκρανικού λαού.
Δέστε, ο οίκος σας αφήνεται σε σας έρημος (Ματθ. κγ΄ 38).
Δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα πιθανότητα να επιβιώσει η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας.
ΥΓ: Μου γράφουν ότι ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος εγκατέλειψε το Κίεβο.





Πηγή

Πηγή φωτογραφιών