Διακήρυξη του κλήρου της ρωσικής ενορίας του Αγίου Νικολάου στο Άμστερνταμ: Σταματούμε να μνημονεύουμε τον Πατριάρχη Κύριλλο!


 

Ως κληρικοί της ενορίας Αγίου Νικολάου, εκφράσαμε την έκπληξή μας που είδαμε την εισβολή στην Ουκρανία από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αντιμέτωπη με την ακραία βία, την καταστροφή και τα δεινά που υπέστη ο λαός της Ουκρανίας, η κοινότητά μας έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ανακούφισης για τους πρόσφυγες.

Ως κληρικοί της ενορίας, έχουμε υπογράψει μια αναφορά που καλεί τον Πατριάρχη Κύριλλο να σπάσει τη σιωπή του για τη σύγκρουση και να καλέσει τις αρχές να σταματήσουν τον πόλεμο.

Σήμερα ο Πατριάρχης Κύριλλος μίλησε για τον πόλεμο. Σε μια εγκύκλιο, ενέκρινε μια προσευχή για την ειρήνη που θέτει την πλήρη ευθύνη για τον πόλεμο σε ξένες δυνάμεις: "Δίωξον τους ξένους λαούς που διψούν για μάχη και που στρέφουν τα όπλα τους ενάντια στην Αγία Ρωσία και διασκέδασε τις βουλές τους". Επίσης, η προσευχή περιέχει την ευχή ότι "όσοι έχουν εξουσία μπορούν να καθοδηγούνται σε όλα τα καλά πράγματα".

Αποστασιοποιούμαστε από αυτό το αφήγημα του Πατριάρχη Κυρίλλου. Ενόψει αυτού δεν θα μνημονεύουμε πλέον τον Πατριάρχη Κύριλλο στη λατρεία. Σε αυτό συνδεόμαστε και με τον ορθόδοξο κλήρο στην Ουκρανία, ο οποίος ολοένα και περισσότερο σταματά τη μνημόνευση του Πατριάρχη Κυρίλλου στις ακολουθίες.


Πηγή