Πρόεδρος της Γεωργίας: «Η Ρωσία δεν έχει κανένα ηθικό δικαίωμα να αποτελεί ομόδοξη χώρα και Εκκλησία με μια άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία»


 

Σήμερα, 25 Μαρτίου 2022, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας εορτάζει την 105η επέτειο της αποκατάστασης της βίαια και αντικανονικά καταργηθείσας από τους Ρώσους κατακτητές Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Γεωργίας.

Όπως είναι γνωστό, το 1801 η Τσαρική Αυτοκρατορία κατέκτησε τη Γεωργία και κατήργησε την κρατική ανεξαρτησία, ενώ το 1811, με την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης και της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας, ακολούθησε και αντικανονική και βίαιη κατάργηση της Αυτοκεφαλίας της Παλαίφατης Εκκλησίας της Γεωργίας. Μετά από αιματηρούς πολέμους των Γεωργιανών, το 1917 έγινε η αποκατάσταση της εκκλησιαστικής και πολιτικής ανεξαρτησίας από τη Ρωσία.

Η Πρόεδρος της Γεωργίας κ. Salome Zurabishvili παραβρέθηκε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο Πατριαρχικό Ναό της Σιόν της Τιφλίδας, όπου μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας έδωσε σύντομη συνέντευξη στους δημοσιογράφους.

«Καταρχάς, θα ήθελα να συγχαρώ όλη τη Γεωργία για αυτήν την πολύ σημαντική ημερομηνία για τη χώρα μας, την πίστη μας, την Εκκλησία μας και την ελευθερία μας.

Αν δεν υπήρχε η αποκατάσταση της αυτοκεφαλίας, μάλλον δεν θα υπήρχε η αποκατάσταση της κρατικής ανεξαρτησίας και δεν θα ήμασταν σήμερα ένα ανεξάρτητο, ισχυρό κράτος.

Δεν μπορώ να μην θυμηθώ την Ουκρανία σήμερα, όπου βλέπουμε πως γεννιέται ένα δυνατό, ελεύθερο ουκρανικό κράτος. Θα πρέπει οι Ουκρανοί να έχουν την Αυτοκέφαλη Εκκλησία τους και δεν μπορεί στην Ουκρανία να υπάρχει η Ρωσική Εκκλησία. Γιατί; Επειδή η Ρωσία έχει χάσει κάθε ηθικό δικαίωμα να είναι ομόδοξη με μια άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία!».

 

Εκκλησιαστικά Νέα της Γεωργίας