Χωρεπίσκοπος του Πατριάρχη Γεωργίας: «Η Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι κανονική και νόμιμη»


 

Σήμερα, στις 26 Μαρτίου του 2022, ο Πανιερώτατος Αρχιεπίσκοπος του Μπόντμπε (Bodbe) και Χωρεπίσκοπος του Καθολικού-Πατριάρχη πάσης Γεωργίας κ. Ιάκωβος παραβρέθηκε στο μνημόσυνο των Γεωργιανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν από τους Ρώσους εισβολείς στην Ουκρανία.

Μετά την ακολουθία ο Πανιερώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιάκωβος έδωσε συνέντευξη στους δημοσιογράφους, που τον ρώτησαν για την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ο κ. Ιάκωβος απάντησε πως η εν λόγω αυτοκεφαλία είναι κανονική και για την νομιμοποίηση δεν απαιτείται η αναγνώριση από όλες τις τοπικές Εκκλησίες. Επίσης τόνισε πως στην πορεία του χρόνου και άλλες Εκκλησίες θα αναγνωρίσουν, όπως αυτό γινόταν και παλαιότερα. Επίσης αναφέρθηκε στην δήλωση της Προέδρου της Γεωργίας κ. Salome Zurabishvili, η οποία σε χθεσινή συνέντευξη τόνισε πως η Ουκρανία θα πρέπει να έχει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της. Ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε ότι στην Ουκρανία ήδη υπάρχει Αυτοκέφαλη Εκκλησία, η οποία έχει αναγνωριστεί νομικά.

Μια δημοσιογράφος έθεσε το εξής ερώτημα τον Πανιερώτατο Αρχιεπίσκοπο: «Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την ουκρανική αυτοκεφαλία. Η Πρόεδρος [της Γεωργίας] είχε κάνει έντονη δήλωση, ότι πρέπει να υποστηρίξουμε την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας και ότι δεν πρέπει να αποκαλούμε τη Ρωσία ομόδοξη χώρα. Τι απαντάτε και τι πιστεύετε για αυτό το θέμα;».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος από τη μεριά του απάντησε: «Ό,τι σκέφτομαι για την αυτοκεφαλία ο Οικουμενικός Πατριάρχης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το έχει κάνει, αναγνώρισε την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, όπως και κάποιες άλλες Εκκλησίες. Δηλαδή έχει αναγνωριστεί νομικά από αρκετούς. Η κυρία Πρόεδρος φαίνεται πως νομίζει ότι είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουν όλοι μαζί την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας για να είναι νόμιμη κάτι που δεν ισχύει, διότι μερικές φορές περνάνε τα χρόνια και αναγνωρίζουν».

 

Εκκλησιαστικά Νέα της Γεωργίας