Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος: Ο Ουκρανικός Λαός υποφέρει όπως υπέφεραν οι μάρτυρες, που ήταν διωκόμενοι από ειδωλολάτρες και άθεους


 

«Πήραμε τον σταυρό μας, πήραμε τον κοινό σταυρό της Ουκρανίας – και τον κουβαλάμε στον Γολγοθά των Βασάνων, για να νικήσουμε το κακό και να πετύχουμε την Ανάσταση»...

 

«Όλες οι εικόνες και τα νοήματα της Μεγάλης Σαρακοστής, που παρουσιάζει κάθε χρόνο η Εκκλησία, αντηχούν στις καρδιές μας τώρα, που συνεχίζεται ο πόλεμος. Οι Ουκρανοί δεν έκαναν τίποτα εναντίον της Ρωσίας, για το οποίο θα άξιζε να δολοφονηθούν, και δεν είχαν σχέδια εναντίον της Ρωσίας αλλά ήθελαν μόνο να ζήσουν στο σπίτι τους ως ελεύθεροι άνθρωποι.  Οι υπερασπιστές μας υποφέρουν ως μάρτυρες.  Η πίστη στον σταυρωμένο Ιησού Χριστό δίνει στους Ουκρανούς τη δύναμη να υπομένουν τα βάσανα».

Αυτό αναφέρει στο κήρυγμά του ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Επιφάνιος.

«Έχουμε κάνει, ως κράτος και λαός, κάτι εναντίον της Ρωσίας, το οποίο να αξίζει τη σκληρότητα και τον φόνο, που υποφέρουμε από τα στρατεύματα του γειτονικού λαού; Δεν κάναμε κάτι τέτοιο, δεν είχαμε κανένα κακό σχέδιο εναντίον των γειτόνων μας, θέλαμε απλώς να ζήσουμε στο δικό μας σπίτι ως ελεύθεροι άνθρωποι. Οι ηρωικοί στρατιώτες μας, που δίνουν τώρα τη ζωή τους για την Ουκρανία, για το καλύτερο μέλλον της, αξίζουν να πεθάνουν; Έκαναν κάτι κακό οι άμαχοι της Μαριούπολης, του Χάρκιβ, του Τσερνίχιβ, της Μπούτσα και του Γκοστόμελ, του Σούμι και της Βολνοβάχα και δεκάδων και εκατοντάδων άλλων πόλεων και χωριών στην Ουκρανία, που τώρα βασανίζονται και σκοτώνονται από Ρώσους επιτιθέμενους, οι οποίοι σπέρνουν την καταστροφή και τον θάνατο; Δεν έχουν κάνει τίποτα τέτοιο! Υποφέρουν όμως. Υποφέρουν, όπως υπέφεραν οι μάρτυρες, που ήταν διωκόμενοι από ειδωλολάτρες και άθεους. Υποφέρουν άδικα, όπως ο Σωτήρας στον σταυρό», είπε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

«Χωρίς πίστη στον Θεό, χωρίς πίστη στην αιώνια ζωή, στη νίκη του καλού επί του κακού, με τέτοια βάσανα και τέτοια αδικία, είναι δύσκολο και αδύνατο να επιβιώσουν χωρίς να λυγίσουν», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης. «Αλλά η πίστη μας στον Χριστό, ο οποίος σταυρώθηκε και αναστήθηκε, δίνει σε μας, δίνει στον Ουκρανικό λαό τη δύναμη να ξεπεράσει αυτά τα βάσανα. Πήραμε τον σταυρό μας, πήραμε τον κοινό σταυρό της Ουκρανίας – και τον κουβαλάμε στον Γολγοθά των Βασάνων, για να νικήσουμε το κακό και να πετύχουμε την Ανάσταση».

«Για αυτό, οι ήρωες μας δεν πεθαίνουν απλώς, αλλά φεύγουν στην αιωνιότητα με δόξα! Επομένως, το χυμένο αίμα των αθώων δεν είναι μάταιο αλλά είναι σαν το αίμα των μαρτύρων, δίνει αιώνια στεφάνια, σε όσους δεν πρόδωσαν την αγάπη προς τον πλησίον. Και πάνω στα κεφάλια των βασανιστών μαζεύεται αυτό το αίμα, σύμφωνα με τη μεταφορική έκφραση των Γραφών, σαν αναμμένα κάρβουνα, ξεχειλίζοντας το ποτήρι της οργής του Κυρίου, που θα χυθεί στους πονηρούς. Επομένως, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, αν και ο βαρύς σταυρός έπεσε πάνω μας, πρέπει να τον αντέξουμε με αξιοπρέπεια, να ακολουθήσουμε τον Χριστό – και τότε θα πετύχουμε τη νίκη. Τη νίκη την πνευματική και τη νίκη επί του κακού, το οποίο έφερε στο σπίτι μας ο Ρώσος εισβολέας, τη νίκη-απόδειξη, ότι ο σταυρωμένος Χριστός Ανέστη. Πιστεύουμε, ότι με τη δύναμη της αλήθειας και του ελέους του Θεού, με τη δύναμη της αγάπης, της θυσίας και της πίστης του λαού μας, θα αναστηθεί η Ουκρανία, η οποία είναι ακόμη πληγωμένη, βασανισμένη και σταυρωμένη από τους εχθρούς», κατέληξε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Μακαριώτατος κ. Επιφάνιος επισκέφθηκε το Ιατρικό Κέντρο της πόλης Κιέβου «Ακαδημία Ανθρώπινης Υγείας». Είπε, επίσης, ότι οι πύραυλοι εκτοξεύονται εναντίον της Ουκρανίας με την ευλογία του αρχηγού της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κυρίλλου.

 

© Πνευματικό Μέτωπο της Ουκρανίας