Πάλιν Ἰλαρίων μαίνεται, πάλιν ταράττεται...




Το πώς... διοικείται η Ρωσική Εκκλησία φρόντισε να μας υπενθυμίσει, για μία ακόμη φορά, ένας από τους κυρίως υπευθύνους -αν όχι ο κυρίως υπεύθυνος- της κρίσης αναφορικά με το Ουκρανικό Εκκλησιαστικό Ζήτημα, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων. Ο άνθρωπος που θα έπρεπε, εάν είχε στοιχειώδη αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό, να έχει παραιτηθεί από τη θέση του υπευθύνου των εξωτερικών σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας, αφού η δική του πολιτική ανά την οικουμένη και κυρίως στον ορθόδοξο κόσμο είναι εκείνη που οδήγησε το Ουκρανικό Εκκλησιαστικό Ζήτημα σε αδιέξοδο, υποχρεώνοντας την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως να επέμβει για το συμφέρον των Ορθοδόξων της Ουκρανίας. Οι δικές του ραδιουργίες, συκοφαντίες, κυριολεκτικά «πρακτορίστικες» και «μαφιόζικες» μέθοδοι εξώθησαν τα πράγματα στα άκρα.

Υπενθυμίζουμε την οργή του Οικουμενικού Πατριάρχου εναντίον του όπως εκφράσθηκε στην συνάντησή του με τον Πατριάρχη της Μόσχας, την 31η Αυγούστου 2018:

Ιδιαίτερα αυστηρός ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης απέναντι στον μητροπολίτη Βολοκολάμσκ τον οποίο κατηγόρησε ενώπιον του Πατριάρχη Κυρίλλου για εχθρική στάση κατά του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως αλλά και για συστηματικά ψεύδη εναντίον του.
Με αφορμή μάλιστα μια πρόσφατη συνέντευξη του μητροπολίτη στην οποία άφησε υπόνοιες για χρηματισμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ήταν εξαιρετικά αυστηρός.
«Δηλώσατε ότι ο Πρόεδρος Ποροσένκο δωροδόκησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σας ρωτάω ευθέως: Μπορείτε να το αποδείξετε; Εάν δεν μπορείτε να το αποδείξετε, αδικείτε την Μητέρα Εκκλησία και θα έχετε την κατάρα της» είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης προς τον μητροπολίτη, συνεχίζοντας πως «Είναι ασυγχώρητο όταν εν γνώσει σας ψεύδεστε…» .
Ο μητροπολίτης απάντησε πως σε καμία συνέντευξη του δεν έχει αναφέρει το όνομα Ποροσένκο. «Δήλωσα ότι οι σχισματικοί οι οποίοι επισκέπτονται το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι γνωστό σε εμάς στην Ρωσία πως δεν έρχονται με άδεια χέρια». Για να του ανταπαντήσει με νόημα ο Οικουμενικός Πατριάρχης «Ο νοών νοείτω».
Στον έντονο αυτό διάλογο παρενέβη ο Πατριάρχης Μόσχας ο οποίος ζήτησε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να περιβάλλει τον μητροπολίτη Ιλαρίωνα με την αγάπη του αλλά η απάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη ήταν απόλυτη. «Μακαριώτατε ο αδελφός δεν το έχει πράξει μια φορά αλλά συνεχώς είναι επιθετικός και τρέφει εχθρικά αισθήματα για την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Σας παρακαλώ να τον επιπλήξετε και να τον συμμαζέψετε γιατί σας προκαλεί ζημιά».

Αυτός είναι ο Ιλαρίων... Ο άνθρωπος που εν πολλοίς... παραπλανούσε ακόμη και τον δικό του προϊστάμενο, τον Πατριάρχη Κύριλλο...

Ο άνθρωπος που σήμερα σπεύδει, πριν από την αυριανή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας, να... προαναγγείλει, με απειλητικό ύφος, τις αποφάσεις που, υποτίθεται, θα λάβουν οι Ρώσοι Ιεράρχες κατόπιν... συζητήσεως και διαβουλεύσεως:

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι έτοιμη να διακόψει πλήρως την Κοινωνία με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Αυτό δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Russia 24 ο επικεφαλής του γραφείου εξωτερικών υποθέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, μητροπολίτης Ιλαρίων σύμφωνα με τηλεγράφημα του Πρακτορείου Ιντερφαξ.
Απαντώντας στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου σύμφωνα με την οποία ήρθη η παραχώρηση του δικαιώματος του Πατριάρχη Ρωσίας να χειροτονεί τον εκάστοτε μητροπολίτη Κιέβου, ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ υποστήριξε πως «Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως έχει κάνει αδύνατο για εμάς να διατηρήσουμε την ενότητα με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως». (πηγή: orthodoxia.info)

Ως προς την ουσία των... απειλών του Ιλαρίωνα δεν θα πω τίποτε προς το παρόν.

Έχοντας στοιχειώδη εκκλησιολογική συνείδηση, την οποία εκείνος στερείται παντελώς, και επιμελώς μας το υπενθυμίζει με κάθε δημόσια παρέμβασή του, θα αναμένω τις αυριανές αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου του Ρωσικού Πατριαρχείου.

Τι καλό που θα ήταν να τις περίμενε και ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, προτού διασπείρει, για μία ακόμη φορά, το εκ του περισσεύματος της καρδιάς του δηλητήριο στην Εκκλησία...

Ας τον κρίνει ο Θεός...