Απλά πράγματα και χωρίς ψιμύθια από τη Δέσπω Λιάλιου...




Παραθέτομε με μεγάλη τιμή κείμενο της Ελλογιμ. κ. Δέσπως Λιάλιου, Ομοτίμου Καθηγήτριας του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προσυπογράφοντας απόλυτα τις εκκλησιολογικά και θεολογικά ορθόδοξες θέσεις που διατυπώνονται σε αυτό.

Το κείμενο αυτό αναρτήθηκε στον προσωπικό λογαριασμό της κ. Λιάλιου στο Facebook, προκειμένου με απλό και κατανοητό από τους πολλούς τρόπο να εκτεθούν μεγάλες αλήθειες της Εκκλησιαστικής Ιστορίας, η άγνοια ή η καταφρόνηση των οποίων εμπνέει και καθοδηγεί σε...
ατραπούς αντορθόδοξης και ανορθόδοξης σκέψης και πράξης, όσους εσφαλμένα επικρίνουν το Πάνσεπτο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τις δίκαιες και ιεροκανονικά άψογες Σεπτές Αποφάσεις Του.

Απλά πράγματα και χωρίς ψιμύθια:

1. Όλες οι εννέα Νεότερες Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες ήταν Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Για κάθε μία από αυτές και όποιες άλλες ζητήσουν ο,τιδήποτε από τη Μητέρα Εκκλησία είναι διμερές το θέμα και ουδόλως αφορά στους υπόλοιπους. Δεν τίθεται ουδόλως θέμα Πανορθοδόξου συναντιλήψεως, για να κινηθούν διαδικασίες Γενικής Συνόδου. Τα άλλα Παλαίφατα Πατριαρχεία να κοιτάξουν τα του οίκου τους.

2. Η αυτοκεφαλία είναι μία μαϊμού κατάσταση (καθ᾽ υπέρβαση των Οικουμενικών Συνόδων) και όπως θεραπεύεται, γίνεται κατ᾽ οικονομίαν. Ο ευρισκόμενος στο κατ᾽ οικονομίαν, πρέπει να βρίσκεται σε κατάσταση μετανοίας και όχι να θέλει να αποκλείσει το διπλανό του να γευτεί κι αυτός κάτι από τη χάρη.

3. Κακώς δέχθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο να κοινωνήσει τη φροντίδα του με συνεταίρους πνευματικά και αθλητικά ανώριμους, όπως οι Νεότερες Τοπικές του Εκκλησίες.

4. Ποτέ στη συνοδική πράξη δεν ετέθη θέμα ομοφωνίας και μάλιστα εκ των προτέρων. Αυτά είναι πράγματα συνδικαλιστικής αντίληψης εκτροφείων και όχι συνοδικής λειτουργίας. Άντε, κι οι παπάδες, ιδίως οι άγαμοι, που γίνονται κι επίσκοποι, καιρός είναι να μαθαίνουν Θεολογία, αντί κοινωνιολογίες, ηθικές, ψυχολογίες, φιλοσοφίες, παιδαγωγικές και ό,τι άλλη αηδία για το λειτούργημά τους. Υπάρχουν οι λαϊκοί να συνδράμουν επ᾽ αυτών.

5. Όποιος δεν έχει ιστορία, ή δεν δέχεται την ιστορία, γιατί ζηλοί τον αδελφό του, φτιάχνει ψευτοευσέβειες και απλυτίλες, για να ξεγελάσει τους αφελείς.

6. Η Εκκλησία της Γεωργίας πρέπει να πάρει τη δέουσα σειρά στα Δίπτυχα, «κρατώντας τα αρχαία έθη» των Οικουμενικών Συνόδων, μετά την Αρχιεπισκοπή Κύπρου ως έκτη στη σειρά, γιατί είναι αυτοκέφαλη εκκλησία από τον πέμπτο αιώνα.