ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΔΑΝΙΗΛ: Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ - Romanian Patriarch Daniel: Constantinople is our Mother Church (Video)




Απόσπασμα βίντεο από την Επίσημη Δοξολογία που τελέστηκε την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018, στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό στο Βουκουρέστι, από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ και τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. ΔΑΝΙΗΛ.

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες απηύθυνε κατά την προσφώνησή του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας, όταν, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε στο Πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία είχε...
χορηγήσει το Αυτοκέφαλο και την Πατριαρχική αξία στην Εκκλησία της Ρουμανίας. Ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά και με αισθήματα ευγνωμοσύνης ότι η Κωνσταντινούπολη είναι η Μητέρα Εκκλησία και το Βουκουρέστι είναι η Θυγατέρα που έλαβε την Αυτοκεφαλία.

Αυτό ας το ακούσουν, εκτός από τους αλαζόνες Ρώσους, και κάποιοι στην Εκκλησία της Ελλάδος, που θέλουν σώνει και καλά να θεωρούνται "αδελφή" Εκκλησία του Οικουμενικού Θρόνου. Αυτά είναι τερατογενέσεις, φυσικά. Γιατί η Θυγατέρα ποτέ δεν μπορεί να γίνει "αδελφή"...

Να σημειώσουμε με θαυμασμό και το γεγονός ότι οι αδελφοί μας Ορθόδοξοι της Ρουμανίας τιμούν και ακολουθούν με ευλάβεια τις ευλογημένες παραδόσεις της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης, ακόμη και σε θέματα λατρείας, όπως λ.χ. στη χρήση της Βυζαντινής Μουσικής, την οποία με υπέροχο τρόπο προάγουν και διακονούν στη Ρουμανία.

Σε αντίθεση, επί παραδείγματι, με τους Ρώσους, οι οποίοι έχουν αλλοτριωθεί εκκλησιαστικά από το δυτικό πνεύμα και χρησιμοποιούν τη δυτική μπαρόκ μουσική στη λατρεία τους, θέλοντας να επιδείξουν και επιβάλουν την αλαζονεία τους, με συνέπεια να εξανεμίζεται στις ακολουθίες τους η προσευχητική κατάνυξη, που είναι απόρροια της ταπείνωσης και της συστολής.