Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΕΒΟΥ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟ - Metropolitan of Kyiv Epiphanius commemorates Pratriarch of Moscow Kirill (VIDEO)




Επειδή κάποιοι, άλλοι καλοπροαίρετα και άλλοι όχι, είχαν ενοχληθεί ή σκανδαλισθεί από το γεγονός ότι ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ δεν είχε μνημονεύσει στα Δίπτυχα τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο κατά τις πρώτες Λειτουργίες μετά την εκλογή του ως Προκαθημένου της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, θεωρούμε απαραίτητο να κοινοποιήσουμε αυτό το απόσπασμα βίντεο από τη...
Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων (7 Ιανουαρίου με το Γρηγοριανό=25 Δεκεμβρίου με το Ιουλιανό Εορτολόγιο που ακολουθείται στην Ουκρανία), όπου ο κ. Επιφάνιος πλέον, μετά την παραλαβή του Τόμου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, μνημονεύει κανονικά και τον Πατριάρχη Μόσχας, μαζί με όλους τους Προκαθημένους των τοπικών Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.


Το είχαμε πει από τότε και δόξα τω Θεώ για την επιβεβαίωση αυτή. Το θέμα θα επιλυθεί οριστικά με την υπογραφή και επίδοση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας, ο οποίος άλλωστε περιλαμβάνει όλα αυτά τα ζητήματα, δηλαδή τόσο των προνομίων όσο και των υποχρεώσεων της νέας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας και του Προκαθημένου της. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η υποχρέωσή του να μνημονεύει όλους τους κανονικούς Προκαθημένους, ανεξάρτητα από το τι κάνουν εκείνοι...

Συνεπώς, ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος, κάνοντας την δική του υπακοή στην Εκκλησία, αναδεικνύεται άξιος και σίγουρα πολύ ανώτερος πνευματικά από τον Κύριλλο, που μνημονεύει ή δεν μνημονεύει κατά το δοκούν, όπως του καπνίσει δηλαδή, παραβιάζοντας τους Ιερούς Κανόνες και την Τάξη της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας.

Εύγε λοιπόν στον Μακαριώτατο κ. Επιφάνιο! Να έχομε την Ευχήν του και ο Θεός να ευλογήσει το μεγάλο και ιστορικό έργο που του ανέθεσε η Εκκλησία για την επούλωση των πολυχρόνιων τραυμάτων του πολύπαθου Αδελφού Ουκρανικού Λαού.