Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων Αλφέγιεφ δίνει συμβουλές στους Αγιορείτες, αλλά ξεχνάει ότι ο ίδιος διέκοψε την ευχαριστιακή κοινωνία με το Άγιο Όρος...




Της Σοφίας Γεωργίου

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία απηύθυνε έκκληση σε όλες τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους να μην έλθουν σε κοινωνία με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και ευχαρίστησε τους Μοναχούς που...
αρνήθηκαν να δεχθούν την αντιπροσωπεία της.

«Ελπίζω ειλικρινά ότι το Άγιο Όρος θα πάρει τη σωστή απόφαση», έγραψε σε άρθρο του στο Jesus-portal.ru ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων.

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αγαπά το Άγιο Όρος και ήταν ευτυχής να το επισκέπτεται όποτε ήταν δυνατόν. Και ο λόγος αυτής της αγάπης δεν είναι η αρχαιότητα, η αρχιτεκτονική ή τα πανέμορφα τοπία, αλλά κυρίως επειδή το Άγιον Όρος παραμένει το οχυρό της εκκλησιαστικής αλήθειας για εκατομμύρια Ορθόδοξους Χριστιανούς», έγραψε.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων κινείται με μεγάλη ετοιμότητα προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να εξασφαλίσει τη μη αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Χωρίς ντροπή, εκβιάζει κατάφωρα την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Γεωργίας και το Άγιο Όρος για να πετύχει το στόχο του.

Εκφράζει το σεβασμό του προς το Άγιο Όρος και μιλά σα να είναι ο κυρίαρχος Επίσκοπος της Αθωνίτικης Πολιτείας.

Ωστόσο, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων συμμετείχε στην επαίσχυντη Σύνοδο του Μινσκ. Ομοίως συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ονούφριος και οι λοιποί Ιεράρχες της Ιεράς Συνόδου του Ρωσικού Πατριαρχείου. Η Σύνοδος του Μινσκ αποκήρυξε όλους τους πιστούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συμπεριλαμβανομένων και των Μοναχών του Αγίου Όρους.

Ως εκ τούτου, αντί να δημιουργεί θύελλες στο Άγιο Όρος, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων θα έπρεπε μάλλον να προσπαθήσει να ακυρώσει τις αποφάσεις αυτές (περί διακοπής κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο) της επαίσχυντης Συνόδου του Μινσκ.

Κάποια Μοναστήρια αρνήθηκαν την είσοδο στην ουκρανική αντιπροσωπεία για οποιουσδήποτε λόγους ένιωσαν την ανάγκη να το πράξουν, πάντως όχι επειδή ήθελαν να ικανοποιήσουν τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο Μητροπολίτης του Βολοκολάμσκ νομιμοποιείται να υποδεικνύει στο Άγιο Όρος τι να πράξει, ούτε μπορεί να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο κυρίαρχος Επίσκοπος του Αγίου Όρους.

Μετάφραση από τα αγγλικά. Πηγή πρωτοτύπου: antidoro.com