ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΣΥΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ




Η συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών που θεωρούν τους εαυτούς τους Ορθοδόξους δηλώνουν πίστη στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, υπό την ηγεσία του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου.

Αυτό αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα μιας κοινωνιολογικής έρευνας που διεξήχθη από κοινού από το...
Κέντρο Κοινωνικών και Εμπορικών Ερευνών Socis, το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS) και το Κέντρο Razumkov, σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Ουκρανίας "Ukrinform".

Έτσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 70,7% των ερωτηθέντων χαρακτήρισαν τους εαυτούς τους ως Ορθοδόξους. Από αυτούς, το 43,9% δήλωσαν υποστηρικτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, με επικεφαλής το Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο.

Το 38,4% των ερωτηθέντων που θεωρούν τους εαυτούς τους Ορθόδοξους δεν δήλωσαν ιδιαίτερη προτίμηση σε κάποια συγκεκριμένη εκκλησιαστική παράταξη.

Το 15,2% των Ορθοδόξων ερωτηθέντων δήλωσε την υπαγωγή του στην "Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία" του Πατριαρχείου της Μόσχας, ενώ το 2,5% δεν απάντησε σε αυτή την ερώτηση.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 8.8% όλων των ερωτηθέντων δήλωσαν απλώς Χριστιανοί, το 6.9% Ελληνοκαθολικοί, το 1.3% Ρωμαιοκαθολικοί και το 1% Προτεστάντες και Ευαγγελιστές. Το 9.5% των ερωτηθέντων δεν ανήκουν σε οποιαδήποτε θρησκεία, ενώ το 0.8% δεν μπόρεσαν ή αρνήθηκαν να δηλώσουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως τις 29 Ιανουρίου 2019. Ερωτήθηκαν συνολικά 11.000 άτομα από όλες τις περιοχές της Ουκρανίας (εξαιρουμένου του πληθυσμού της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και των κατεχόμενων από τους Ρώσους εδαφών του Donetsk και των επαρχιών του Luhansk).