Άγιον Όρος: «Είμαστε στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δεν δεχόμαστε να ταπεινωθεί από κανέναν»! / Mount Athos is strongly in favor of the Patriarchate on the Ukrainian issue




Δοξάζω το Θεό διότι, για μία ακόμη φορά, επιβεβαιώνονται πανηγυρικά όσα κατά καιρούς έχω δημοσιεύσει, ειδικά για το Άγιον Όρος, το Περιβόλι της Παναγιάς μας και της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως.

Όπως εύστοχα μου είχε επισημάνει σοβαρός...
Αγιορείτης Γέροντας μεγάλης Μονής, και το έχω γράψει αρκετές φορές τον τελευταίο καιρό, "το Άγιον Όρος είναι προέκταση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως". Αυτό ήταν και θα είναι πάντα και καμία επιβουλή, καμία δολιότητα και δολοπλοκία δεν θα το αλλάξει στους αιώνας των αιώνων.

Οι σοφοί Αγιορείτες Πατέρες ξέρουν πώς να χειρισθούν τα πράγματα. Χωρίς ούτε να προσβάλλουν κανένα, αλλά και χωρίς να αφήσουν το παραμικρό περιθώριο περερμηνειών ότι τάχα υπάρχει η ελάχιστη έστω πιθανότητα να στραφούν ποτέ κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πνευματικού τους Πατέρα, του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου.

Δυστυχώς, η Μοσχοβίτικη Εκκλησία προσπαθεί απεγνωσμένα να εμπλέξει με άσχημο τρόπο το Άγιον Όρος στην διαχρονική, αιώνια θα έλεγα, επιβουλή της κατά της θέσεως και του κύρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δεν είναι μόνο όσα ζούμε σήμερα, με αφορμή το ζήτημα της Ουκρανικής Εκκλησίας, αλλά όλα όσα έχουν γίνει μέσα στην Ιστορία... Όσοι γνωρίζουν την Ιστορία του Αγίου Όρους καταλαβαίνουν πολύ καλά τι εννοώ.

Αλλά και χθες ακόμη, σε μια τελευταία απέλπιδα προσπάθειά της, η Μοσχοβίτικη Εκκλησία προσπάθησε να στρέψει το Άγιον Όρος κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου! Όπως διαβάζουμε στο ρωσικό πρακτορείο Interfax RELIGION, ο γνωστός της Ορθοδοξίας εχθρός και πολέμιος, ο ανεκδιήγητος και ξεδιάντροπος Ιλαρίων Αλβέγιεφ, με δηλώσεις του καλούσε το Άγιον Όρος να στασιάσει κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των δικαίων Αποφάσεών του για την Εκκλησία της Ουκρανίας. Αυτός ο άνθρωπος έχει χάσει πια κάθε μέτρο και συστολή, και το μόνο που μπορούμε να πούμε για τις επαναλαμβανόμενες αθλιότητές του είναι αυτό που ο λαός μας λέγει απλοϊκά, αλλά και βαθύτατα θεολογικά: "τι ψυχή θα παραδώσει;"...

Η Ιερά Κοινότητα λοιπόν, σε χθεσινή της έκτακτη συνεδρίαση, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα Romfea, συνεκτιμώντας όλη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, όλα τα προβοκατόρικα μοσχοβίτικης προελεύσεως δημοσιεύματα, όλες τις ψευδείς ειδήσεις (fake news) που έχουν κατακλύσει τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο από τους Μοσχοβίτες ψυχροπολεμικούς προπαγανδιστές, έδωσε τις δέουσες ξεκάθαρες απαντήσεις της προς κάθε κατεύθυνση. Απαντήσεις που αποτελούν ηχηρό χαστούκι στο ασεβές πρόσωπο του Αλβέγιεφ και όλων όσων συμμερίζονται την υπονομευτική του στρατηγική κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και κατά του Αγίου Όρους.

Σήμερα, οι μοσχοβίτες, σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα, καθυβρίζουν σκαιότατα το Άγιον Όρος, επειδή έλαβε τη σωστή θέση και απόφαση, σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας και με την Ιερά Παράδοση της Αθωνίτικης Πολιτείας. Σήμερα κατάλαβαν, αργά ίσως, ότι τα προβοκατόρικα σχέδιά τους πέφτουν οριστικά στο κενό και ότι ποτέ κανείς, όση κοσμική δύναμη και αν έχει, όσο οικονομική ευρωστία και αν διαθέτει και επιστρατεύει, δεν θα κατορθώσει ποτέ να αλώσει το Περιβόλι της Παναγίας. Διότι Εκείνη, η Παντοβασίλισσα του κόσμου, είναι η Μεγάλη, Φοβερά και Απροσμάχητος Προστασία του Αγίου Όρους, αλλά και ολοκλήρου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, της οποίας απλανής εγγυητής και επιστάτης είναι η Πρωτεύθυνος και Πρωτόθρονος Μεγάλη Εκκλησία, το Πάνσεπτον Οικουμενικόν Πατριαρχείον. Έτσι θέλησε, έτσι όρισε ο Θεός και ποιος μπορεί να τα βάλει μαζί Του; "Φοβερόν το εμπεσείν εις χείρας Θεού ζώντος"...

Παραθέτουμε το σχετικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Romfea με τις θέσεις της Ιεράς Κοινότητας, που συνιστούν μια δυνατή και ευλογημένη Ομολογία Πίστεως και Ορθοδόξου Μοναχισμού, έτσι όπως καλλιεργήθηκε μέσα στην φιλόθεο και θεοφιλή στοργική αγκαλιά της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας:

Άγιον Όρος: «Είμαστε στο πλευρό του Πατριαρχείου, δεν δεχόμαστε να ταπεινωθεί από κανέναν»

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

«Παραμένουμε στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και δεν θα ανεχθούμε την ταπείνωσή του» - ανέφεραν τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, τα οποία συνεδρίασαν την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία και την παραχώρηση Αυτοκεφαλίας.

Η συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς δημοσιότητα, ειπώθηκαν πολλά για το ζήτημα που έχει προκαλέσει διχογνωμία στους ηγέτες των Ορθοδόξων Εκκλησιών καθώς και στο Άγιον Όρος.

Οι Αγιορείτες τόνισαν στη συνεδρίαση ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει να τους κάνει να αισθάνονται υπερήφανοι, ενώ συμφώνησαν πως όλοι θα πρέπει να σταθούν στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Φάνηκε και σ' αυτή την περίπτωση», σημείωσαν, «ότι ο Ελληνισμός και το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουν το πρωτείο στην Ορθοδοξία».

Συμφώνησαν μάλιστα ότι είναι προτιμότερο να σιωπήσει αυτή την περίοδο η Ιερά Κοινότητα ώστε να μη δημιουργούνται παρερμηνείες, ενώ πρότειναν να αναμένουν να ωριμάσουν λίγο περισσότερο οι συνθήκες.

Αντιπρόσωπος Ιεράς Μονής μιλώντας στην Romfea.gr ανέφερε ότι «αυτό που προέχει είναι να διατηρηθεί η ενότητα των Ιερών Μονών και να σταλεί προς πάσα κατεύθυνση σαφές μήνυμα ότι δε θα επιτραπεί σε κανέναν η εργαλειοποίηση του Αγίου Όρους. Το Άγιον Όρος είναι για όλους».

«Εμείς θέλουμε να διατηρηθεί η ειρήνη και η ενότητα της Εκκλησίας. Ως Αγιορείτες όμως δεν δεχόμαστε να ταπεινωθεί από κανέναν ο Ελληνισμός και το Οικουμενικό Πατριαρχείο» - ανέφερε ο Αντιπρόσωπος στην Romfea.gr

Επίσης ο Αντιπρόσωπος πρόσθεσε: «Η Ιερά Κοινότητα έχει τη σοφία και την εμπειρία, ώστε το Άγιον Όρος να μην γίνει εργαλείο και μοχλός πίεσης για αλλότριους σκοπούς».

«Σε όλους τους εθνικούς αγώνες οι Μοναχοί μπήκαν μπροστά για να προφυλάξουν το Άγιον Όρος, και όχι να βάλουν το Άγιον Όρος μπροστά. Μοναχοί μαρτύρησαν προστατεύοντας το Περιβόλι της Παναγίας! Λοιπόν σήμερα θα κάνουμε το αντίθετο;» ανέφερε κλείνοντας ο Αγιορείτης Μοναχός.


Πηγές: