ΑΠΑΝΤΗΣΗ-ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΡΩΣΣΟ ΠΡΩΘΙΕΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΟ ΝΤΑΝΙΛΕΒΙΤΣ





“Γιατί θα ήταν πράγματι προτιμότερο γι' αυτούς να μην είχαν γνωρίσει τη ζωή της δικαιοσύνης, παρά, αφού τη γνώρισαν, να εγκαταλείψουν την άγια εντολή που τους παραδόθηκε. Έτσι, σ' αυτούς έχει βρει την εφαρμογή της η αλήθεια που κρύβει η παροιμία: «Ο σκύλος επέστρεψε στο ίδιο του το ξέραμα», όπως και: «Το γουρούνι, αφού λούστηκε, κύλισε ξανά στο βούρκο»!” (Β΄ Πέτρου, β΄ 21-22).

Σεβαστέ και αξιότιμε Πρωθιερέα Νικόλαε Ντανιλέβιτς*,

Διαβάσαμε προσεκτικά το σχόλιό σας σχετικά με την ανεπίσημη θέση της...
Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Γεωργίας: «Οι Επίσκοποι της Γεωργίας δεν θα ενεργήσουν ενάντια στην ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και δεν θα αναγνωρίσουν τη νεοδημιουργηθείσα εκκλησιαστική δομή της Ουκρανίας», είπατε με βάση το ότι έχετε επισκεφτεί τον Καθολικό-Πατριάρχη της Γεωργίας και μια ομάδα ιερέων και μελών της διοίκησης του Πατριαρχείου, από τους οποίους ακούσατε ευχάριστες θέσεις και υποσχέσεις, οι οποίες περιέργως σχετίζονται με μια πρόσφατη παρόμοια εκτίμηση του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ.

Θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα εξής:

Πιστεύουμε ότι η ρητορική σας και η επιτακτική αυτοπεποίθησή σας είναι μια πολύ άγρια και αδικαιολόγητη παρέμβαση στα εσωτερικά της Εκκλησίας της Γεωργίας. Δυστυχώς, στη φρασεολογία σας βλέπουμε μια έλλειψη σεβασμού προς τους τοπικούς Ιεράρχες, τους θεολόγους και την κοινωνία της Γεωργίας.

Πρόκειται για μια εξωφρενική αντίδραση απέναντι σε ανθρώπους που έχουν «δυτική παιδεία» (όπως είπατε με βάση τα σχόλια κάποιων γεωργιανών κληρικών), η οποία επιδιώκει να εμφανίσει τους ανθρώπους που σκέφτονται αντικειμενικά και προοδευτικά ως «στίγμα» και ως «αντιπολιτευτική δύναμη». Αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια εσκεμμένη προσπάθεια για την απαξίωση αυτών των ανθρώπων! Ως εκ τούτου, είναι απολύτως απαράδεκτο να χρησιμοποιείτε τους ευρωπαϊκούς τίτλους σπουδών ως επιχείρημα εναντίον αυτών που τους έχουν!

Με βάση την τρέχουσα κατάσταση, απαιτούμε κατηγορηματικά:

1) Να αρνηθείτε να υιοθετείτε τα υπονοούμενα του Κρεμλίνου και να σταματήσετε αμέσως να κάνετε προσβλητικές δηλώσεις, αυθαίρετες ερμηνείες, ανάρμοστες εικασίες και να ασκείτε επιθετική πίεση στην Ιεραρχία της Αποστολικής Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Γεωργίας, στους κληρικούς και στους πιστούς της.

2) Να σκέπτεσθε όχι με την αυτοκρατορική-κρατική διάσταση που βασίζεται στο ιμπεριαλιστικό επίπεδο, αλλά έχοντας ως βασική προϋπόθεση τις εκκλησιαστικές αρχές, παραδόσεις και κανονικές βάσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, η επίθεση που ξεκινήσατε θα εκλαμβάνεται ως μια μάταιη λογομαχία, ως μη εμπεριστατωμένη διαμάχη και ένα προκατειλημμένο φαινόμενο.

3) Παρακαλούμε να σημειώσετε ότι το πρόβλημα της «Ορθοδόξου Ενότητας» θα εκπληρωθεί στην ημερήσια διάταξη της Γεωργιανής Εκκλησίας, όταν «η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας) θα δηλώσει την κανονική ενότητα που βρίσκεται τώρα έξω από την κανονική σφαίρα και είναι η μόνη πλατφόρμα διευκόλυνσης για την αποικιοκρατική και επεκτατική ιδεολογία της Ρωσίας όσον αφορά τη νομιμοποίηση της αυτοκεφαλίας της (ιστορική-κανονική βάση, την οποία δεν έχει το Πατριαρχείο Μόσχας).

Διά του παρόντος, δηλώνουμε ότι η επιστολή που αποστείλαμε στο Μητροπολίτη Επιφάνιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στάλθηκε όχι μόνο από τους θεολόγους αλλά από τους «δημόσιους εκπροσώπους». Έτσι, οι άνθρωποι που συνεχάρησαν το Μητροπολίτη Επιφάνιο ίσως δεν είναι μόνο οι θεολόγοι, διότι δεν ταυτοποιήθηκαν ως θεολόγοι (όπως σας πληροφόρησαν). Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αντικειμενικές (ιστορικο-κανονικές) απόψεις, θέσεις και επιχειρήματα απαγορεύονται από τους εκπροσώπους της χριστιανικής κοινότητας. Νομίζουμε ότι, αντίθετα, είναι απαραίτητες!

Τώρα, από τις αναπαραγωγές σας και στο εγγύς παρελθόν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, το Πατριαρχείο της Γεωργίας είναι ο σύμμαχος και υποστηρικτής σας σε λανθάνον επίπεδο, ισχυρισμούς που έχετε επίσης εκφράσει ανοιχτά. Ωστόσο, παρά τα συστημικά προβλήματα, ελπίζουμε ότι η Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας θα καταδικάσει οριστικά τη δική σας συνωμοτική συμφωνία με κάποιους εκπροσώπους της Γεωργιανής Εκκλησίας, τους οποίους εσείς και οι προϊστάμενοί σας θεωρείτε ως συμμάχους!

Με σεβασμό,

Οι θεολόγοι: Giorgi Tiginashvili, Zviad Tsabadze, Lado Narsia, Beqa Mindiashvili, Gocha Barnovi, Davit Tinikashvili, Giorgi Gvelesiani, Guram Lursmanashvili, Lado Tsitlidze, Giorgi Geguchadze, Giorgi Nadirashvili, Dato Nebieridze, Nikoloz Ghonghadze, Vano Shoshiashvili, Besarion Liparteliani, Vladimer Chiqobava, Levan Zivzivadze, Irakli Kikacheishvili.
Ο καθηγητής θεολογικών σπουδών Skhiladze.
Ο πολιτικός επιστήμονας Bakar Nadaraia.
Ο κριτικός τέχνης Rostom Kachakhidze.
Ο διδάκτωρ Χριστιανικής Φιλοσοφίας Besik Mashava.
Η ενορίτισσα Irina Dzadzamia.


* Ο Πρωθιερέας Νικόλαος Ντανιλέβιτς (Николай Данилевич) είναι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της εν Ουκρανία Ρωσσικής Εκκλησίας.