ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΕΒΟΥ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ: Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΘΑ ΑΠΟΒΑΛΕΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΙΣ ΡΩΣΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ...




Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας προειδοποίησε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Εκκλησία θα εφαρμοστούν σταδιακά, για να μην τρομάξουν τους συντηρητικούς πιστούς.


Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος, σε συνέντευξή του στο BBC, δήλωσε ότι η Αυτοκέφαλη Ουκρανική Εκκλησία θα...
αποκλίνει από τις ρωσικές αυτοκρατορικές παραδόσεις και θα κινηθεί προς τις ελληνικές.

Σύμφωνα με το Μητροπολίτη Επιφάνιο, η Ουκρανική Ορθόδοξος Εκκλησία είχε με τεχνητό τρόπο αποκοπεί από τις ελληνικές τις ρίζες και παραδόσεις. 

«Πρέπει να απομακρυνθούμε από εκείνες τις ρωσικές αυτοκρατορικές παραδόσεις που μας έχουν επιβληθεί για πολύ καιρό. Όταν επισκεπτόμαστε τις Εκκλησίες της ελληνικής παράδοσης, βλέπουμε ότι όλες αυτές οι παραδόσεις υπήρχαν στην Ουκρανική Εκκλησία ακόμη και κατά τους χρόνους του Μητροπολίτη Κιέβου Πέτρου Μογίλα (1633-1647)», δήλωσε ο Επιφάνιος.

Σημείωσε ότι πρόκειται για την ελληνική παράδοση στη λειτουργική πράξη, τη θεολογική εκπαίδευση και την κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας.

«Αλλά όλα θα γίνουν σταδιακά, έτσι ώστε να μην προκαλέσουν την αντίσταση του συντηρητικού μέρους των πιστών που δεν αντιλαμβάνεται τις μεταρρυθμίσεις καθαυτές. Δεν μιλάμε για αλλαγή των θεμελίων της πίστης, των δογματικών. Μιλάμε για καλές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να ασχοληθούμε με τη διαφώτιση, να εξηγήσουμε στους ανθρώπους ότι πρέπει να γίνουμε καλύτεροι, ότι η αγάπη πρέπει να κυριαρχήσει ανάμεσά μας», δήλωσε ο Επιφάνιος.

Πηγή: glavcom.ua