Έτσι εξαπατούσαν τους αφελείς Έλληνες οι ψευδάδελφοι πρωταθλητές της διγλωσσίας και υποκρισίας...




Το έχω ξαναγράψει. Μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τα Σκόπια ως "Μακεδονία" σκέτο ήταν η Ρωσία. Η Ρωσία, η οποία ιστορικά βρίσκεται ούτως ή άλλως πίσω από την δημιουργία εξαρχής αυτού του προβλήματος, υποθάλποντας τον βουλγαρικό εθνικισμό και όλα όσα είχαν οδηγήσει τότε στην "Επανάσταση του Ίλιντεν", την...
πρώτη επίσημη πράξη του λεγόμενου "μακεδονικού" αλυτρωτισμού στα Βαλκάνια.

Αλλά και στη νεώτερη φάση του ζητήματος, μετά δηλαδή τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η Ρωσία υπέθαλψε με κάθε μέσο την αδιαλλαξία των Σκοπίων, ώστε να μην δέχονται κανέναν συμβιβασμό ούτε στο όνομα ούτε στις λοιπές ανιστόρητες ανοησίες που κατά καιρούς προέβαλαν οι ακραίοι εθνικιστές των Σκοπίων, διεκδικώντας με γελοιότητα την Ιστορία και τον Πολιτισμό της αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας.

Τα Σκόπια ήταν η τελευταία ευκαιρία της Ρωσίας να πατήσει πόδι στα Βαλκάνια, αφού οι λοιποί πρώην δορυφόροι της (π.χ. η Βουλγαρία) επέλεξαν -και πολύ σοφά- τις δυτικές συμμαχίες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Γι' αυτό και οι Μοσχοβίτες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποτρέψουν μια επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια, αποσταθεροποιώντας την ίδια ώρα προς όφελός τους τα Βαλκάνια. Και στα πλαίσια αυτών των προσπαθειών υποδαύλιζαν τους πιο ακραίους εθνικιστικούς κύκλους ταυτόχρονα στην Ελλάδα και στα Σκόπια (εθνικιστές των Σκοπίων διαδήλωναν με μπλουζάκια του Πούτιν και κραδαίνοντας σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας...). Προσβλέποντας ίσως ακόμη και σε μια εμπόλεμη σύρραξη με αφορμή το σκοπιανό, σε κάθε περίπτωση δε, επιδιώκοντας την διαιώνιση του προβλήματος με αρνητικές συνέπειες και για τους δύο λαούς και για τα Βαλκάνια γενικώτερα.

Την ίδια ώρα λοιπόν που οι εν Ελλάδι πράκτορες των ρωσικών συμφερόντων, επώνυμοι και ανώνυμοι, στο φως ή στο σκοτάδι, υπερμαχούσαν τάχα της αποκλειστικότητος της Ελλάδος στη χρήση του όρου "Μακεδονία" ή παραγώγων του, αρνούμενοι κάθε συμβιβασμό, η Επίσημη Ρωσική Πολιτεία και Εκκλησία αποκαλούσαν το κράτος αυτό "Μακεδονία". Έτσι το είχαν εξαρχής αναγνωρίσει, έτσι το έλεγαν πάντα, έτσι το λέγουν ακόμη και σήμερα που, μετά τον συμβιβασμό, αποκαλείται διεθνώς και επισήμως "Βόρεια Μακεδονία", με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της μοσχοβίτικης διγλωσσίας και φαύλης υποκρισίας συνάντησα στην επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, όπου διαφεντεύει ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων Αλφέγιεφ, με υπασπιστή έναν άλλο... "μαέστρο", τον Πρωθιερέα Νικόλαο Μπαλασώφ, Αναπληρωτή Πρόεδρο του Τμήματος... Πρόκειται για την καταγραφή της είδησης από την επίσημη επίσκεψη του Μπαλασώφ στα Σκόπια, το έτος 2009, όπου είχε συναντήσεις με αξιωματούχους του Κράτους αυτού. Η είδηση αυτή υπάρχει τόσο στα ρωσικά όσο και στα ελληνικά. Στα μεν ρωσικά, τα Σκόπια αναφέρονται ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" (Республики Македонии). Στα δε ελληνικά, για τους αφελείς Έλληνες που διαβάζουν την εν λόγω ιστοσελίδα, αναφέρονται ως "ΠΓΔΜ" ("Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας"), δηλαδή με το προσωρινό όνομα που είχε καθιερωθεί μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το ερώτημα είναι γιατί δεν είχαν το θάρρος και την ευπρέπεια να μεταφράσουν στα ελληνικά ακριβώς τη ρωσική εκδοχή του ρεπορτάζ; Γιατί, αφού η Ρωσία, πάντοτε αναγνώριζε τα Σκόπια ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας", αυτοί έγραφαν "ΠΓΔΜ"; Ποιον ήθελαν να κοροϊδέψουν; Είπαμε. Τους εξ Ελλάδος αφελείς και ανοήτους, που πίστευαν -και αρκετοί ακόμη πιστεύουν- ότι η Ρωσία είναι φίλη χώρα της Ελλάδος και υποστηρίζει τα Εθνικά μας Δίκαια...







Η είδηση στα ρωσικά: https://mospat.ru/ru/2009/12/08/news9862/

Η είδηση στα ελληνικά: https://mospat.ru/gr/2009/12/08/news9862/