ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΕΔΙΡΝΕΚΑΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ (VIDEO)




Βιντεοστιγμιότυπα από τη Χοροστασία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου στον Άγιο Γεώργιο Εδιρνέκαπου, για την εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου με το ιουλιανό ημερολόγιο, κατά την οποία εορτάζεται πανηγυρικώς ο Άγιος από τους Ορθοδόξους αδελφούς της Εκκλησίας της Γεωργίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη Θεία Λειτουργία διηκόνησε ο...
Πρωτοδιάκονος Μιριάν (Ειρηναίος) του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Γεωργίας κ. Ηλία, ο οποίος απεστάλη στην Κωνσταντινούπολη για αυτόν τον σκοπό.

Στο βίντεο περιλαμβάνονται όλες οι ομιλίες και προσφωνήσεις που έγιναν στο τέλος της Θείας Λειτουργίας.



Σχετικά με το γεγονός αυτό, το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε το εξής ανακοινωθέν:

«Η Α. Θ. Παναγιότης, ο Πατριάρχης, την Δευτέραν, 6ην Μαΐου 2019, επί τη κατά το ιουλιανόν ημερολόγιον ι. μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, εχοροστάτησεν εν τω πανηγυρίσαντι φερωνύμω Ι. Ναώ της Κοινότητος Εδιρνέκαπου κατά την τελεσθείσαν Θείαν Λειτουργίαν, εν μέσω πυκνού εκκλησιάσματος εκ της ενταύθα Γεωργιανής Παροικίας, μεταλαβόντος των αχράντων μυστηρίων, και τη συμπροσευχή των Θεοφιλ. Επισκόπων Αλικαρνασσού κ. Αδριανού και Ερυθρών κ. Κυρίλλου, του Εξοχ. κ. Geroge Janjgava, Πρέσβεως της Γεωργίας εν Αγκύρα, της Ευγεν. κ. Δανάης Βασιλάκη, Προξένου της Ελλάδος εν τη Πόλει, και πιστών εντεύθεν και εξ Ελλάδος. 
Μετά την απόλυσιν, ο Παναγιώτατος ετέλεσε Τρισάγιον υπέρ αναπαύσεως πάντων των εν τη Πόλει αναπαυομένων Γεωργιανών. 
Εν τω τέλει της Θείας Λειτουργίας, ο άγιος Ερυθρών, Υπεύθυνος του ιερού τούτου σκηνώματος της Εκκλησίας, προσεφώνησε καταλλήλως την Α. Θ. Παναγιότητα, τον Πατριάρχην ημών, Όστις, κατά την αντιφώνησίν Του, αφού παρέσχε ποιμαντικής φύσεως συμβουλάς προς τους Γεωργιανούς πιστούς επί τη βάσει των εκκλησιολογικών και κανονικών αρχών της Ορθοδόξου Παραδόσεως εξ αφορμής του εκκλησιαστικού ζητήματος εν Ουκρανία, εξήρε την οικουμενικήν και υπερεθνικήν διακονίαν του Οικουμενικού Θρόνου προς άπαντας τους Ορθοδόξους πιστούς ανεξαρτήτως εθνικής και πολιτισμικής καταγωγής και γλωσσικών ιδιαιτεροτήτων, συνεχάρη δε και τον άγιον Ερυθρών και τους περί αυτόν διακονούντας εθελοντάς, και, αφού απέστειλε τον αδελφικόν του ασπασμόν προς τον Μακ. Πατριάρχην Γεωργίας κ. Ηλίαν, επεδαψίλευσεν εν τέλει πάσι τοις προσελθούσι πιστοίς τας Πατριαρχικάς Αυτού ευχάς και ευλογίας. 
Επηκολούθησε δεξίωσις εν τη αιθούση του Μετοχίου.»