ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ: ΔΙΚΑΙΗ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ




Μετά τα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν αργά το βράδυ της 20ής Ιουνίου 2019, στο Κοινοβούλιο της Γεωργίας, στην Τιφλίδα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με βία από την Κυβέρνηση της χώρας και είχαν ως συνέπεια των τραυματισμό πολλών διαδηλωτών, το Πατριαρχείο της Γεωργίας εξέδωσε ανακοίνωση, όπου επιρρίπτει ευθύνες στην Κυβέρνηση της χώρας για την αδικαιολόγητη ενέργεια να επιτρέψει στον...
αντιπρόεδρο της Ρωσικής Δούμας (Βουλή της Ρωσίας), Σεργκέι Γκαβρίλοφ, να μιλήσει από το βήμα του Προέδρου του Κοινοβουλίου της Γεωργίας κατά τις εργασίες της λεγόμενης «Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας». Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Γκαβρίλοφ υποστήριξε τις εκκλήσεις για ανεξαρτησία στις γεωργιανές αποσχισθείσες περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, των οποίων τον έλεγχο έχασε η Γεωργία κατά τον πόλεμο του 2008 με τη Ρωσία. Είναι επίσης υποστηρικτής του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο απεχθάνονται οι περισσότεροι Γεωργιανοί.

Το Πατριαρχείο της Γεωργίας αναγνωρίζει ως δικαιολογημένη την αγανάκτηση των Γεωργιανών διαδηλωτών, οι οποίοι, υπερασπιζόμενοι την αξιοπρέπεια της πατρίδας τους, δεν ανέχθηκαν να βλέπουν να ομιλεί από το βήμα του Προέδρου του Κοινοβουλίου τους ο Ρώσος βουλευτής, από τη στιγμή που στη Ρωσική Δούμα έχει υποστηρίξει όλες τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας.

Υπενθυμίζουμε ότι και η Πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλώμη  Ζουραμπισβίλι, αποδοκίμασε με έντονο ύφος τη χρησιμοποίηση της θρησκείας από τη Ρωσία ως «όπλο», δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας; Τι σημαίνει αυτό; Ποια ορθόδοξη ενότητα και σχέση μπορεί να υπάρχει μεταξύ μας και της χώρας που δεν είναι μόνο κατακτητής των εδαφών μας αλλά και πολεμά την θρησκεία και όλους τους χριστιανικούς κανόνες. Της χώρας, η οποία απαγορεύει την άφιξη των Γεωργιανών και Οσσετών Χριστιανών στη Γκρεμοσχεύη - για να κάνουν προσευχή στα κοιμητήριά τους - αλλά και που απαγορεύει την ανακαίνιση των Γεωργιανών Ναών της Αμπχαζίας. Δεν υπάρχει τίποτα Ορθόδοξο εδώ! Ο συνηθισμένος τρόπος της Ρωσίας, να χρησιμοποιεί την θρησκεία για πολιτικούς σκοπούς! Και αν όντως έτσι είναι, γιατί παίζουμε κι εμείς αυτό το πολιτικό παιχνίδι;»...

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση του Πατριαρχείου της Γεωργίας:

Ανακοίνωση του Πατριαρχείου της Γεωργίας

21.06.2019

Είναι μεγάλες οι ανησυχίες μας, οι οποίες προκλήθηκαν από τα γεγονότα που έγιναν τα μεσάνυχτα μπροστά στο Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων, κυρίως νέων.
Χιλιάδες νέοι άνθρωποι, με φλογερή αγάπη για τη χώρα, ξεχύθηκαν στη λεωφόρο Ρουσταβελί για να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια της πατρίδας τους και να εκφράσουν τη δίκαιη αγανάκτησή τους, λόγω της παρουσίας του μέλους του Ρωσικού Νομοθετικού Οργάνου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής, ο οποίος έχει υποστηρίξει την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας.
Αυτό ήταν ένα λάθος της Κυβέρνησης, που οδήγησε σε δίκαιη ειρηνική διαμαρτυρία του λαού.  Αλλά οι φήμες των τελετουργικών ήταν απαράδεκτες, τα γεγονότα εξελίχθηκαν αμέσως και μετατράπηκαν σε προσπάθεια κατάληψης του κτιρίου του Κοινοβουλίου.
Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο η Κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες να ερευνήσουν επειγόντως τους λόγους, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους εμπειρογνώμονες για να κάνουν μια αμερόληπτη εκτίμηση του περιστατικού, καθώς και γενικά τις πολιτικές διαδικασίες, ώστε ο κόσμος να κατανοήσει τις πληροφορίες που παρέχονται στην κατάσταση, να διατηρηθεί η ειρήνη και να μη συνεχιστούν οι αντιπαραθέσεις.
Ο Θεός να δώσει την δύναμη στον λαό μας  να ξεπεράσει αυτές τις προκλήσεις και να δώσει μια αξιοπρεπή απάντηση.

Πηγή: patriarchate.ge