ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΜΟΣΧΟΒΙΤΙΚΩΝ FAKE NEWS ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ…




Για μία ακόμη φορά, η ανήθικη και ανίερη μοσχοβίτικη προπαγάνδα επιχειρεί να εμπλέξει το Άγιον Όρος στην πολεμική της ενάντια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Είχαμε γράψει και στο παρελθόν σχετικά, τότε που τα εκ Μοσχοβίας fake news διέδιδαν ότι η Ιερά Κοινότητα τάχα «δεν αναγνωρίζει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας» και κάνει «ανταρσία» κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου… Από σημαίνοντα πρόσωπα Ιερών Μονών του Αγίου Όρους είχαμε λάβει και δημοσιεύσει το εξής μήνυμα, το οποίο και πάλι παραθέτομε:
«Η Ιερά Κοινότητα δεν είναι Τοπική Εκκλησία. Το Άγιον Όρος είναι προέκταση της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από αυτό. Στο Άγιον Όρος λοιπόν μνημονεύονταν, μνημονεύονται και θα μνημονεύονται πάντοτε όσοι μνημονεύονται από τον Επίσκοπο και Πνευματικό Πατέρα και Ηγέτη του Αγίου Όρους, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη. Ιδιαίτερα σε ζητήματα που δεν είναι δογματικά, το Άγιον Όρος οφείλει πάντοτε, αδιακρίτως και ανυποκρίτως, υπακοή στον Οικουμενικό Πατριάρχη και στην περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο».

Όμως, οι αδίστακτοι προπαγανδιστές του Κρεμλίνου δεν το βάζουν κάτω. Γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι στη συνείδηση των Σλάβων Ορθοδόξων η Αθωνική Πολιτεία, προσπαθούν να ενσπείρουν ζιζάνια και αμφιβολίες στο σλαβικό κοινό, ιδιαιτέρως στην Ουκρανία. Να εμφανίσουν δηλαδή ότι τάχα στο Άγιο Όρος αποδέχονται μόνον όσους ανήκουν στην Μοσχοβίτικη Εκκλησία του Ονουφρίου και όχι τους πιστούς της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας υπό τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο. Ο δόλιος σκοπός είναι να αποτρέψουν, ει δυνατόν, τους Ορθοδόξους της Ουκρανίας που αθρόα προσέρχονται και εντάσσονται πλέον στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της πατρίδας τους.

Χθες λοιπόν, 3 Ιουνίου 2019, στη γνωστή ρωσικής επιρροής προπαγανδιστική ιστοσελίδα της «Ενώσεως Ορθοδόξων Δημοσιογράφων», την spzh.news, δημοσιεύθηκε ένα ακόμη προβοκατόρικο άρθρο με τίτλο «Οι Αθωνίτες ζητούν οι προσκυνητές από την Ουκρανία να επιβεβαιώσουν την υπαγωγή τους στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία-Πατριαρχείο Μόσχας»… Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, «Οι Ηγούμενοι των Μονών του Αγίου Όρους ζήτησαν από τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Ονούφριο να εκδώσει πιστοποιητικά προσκυνητών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας επιβεβαιώνοντας την υπαγωγή τους στην κανονική Εκκλησία.
Η Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων δημοσιεύει μια εγκύκλιο της Μητροπόλεως Κιέβου της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, σύμφωνα με την οποία όλοι οι προσκυνητές από την Ουκρανία που πηγαίνουν στο Άγιο Όρος θα πρέπει να φέρουν μαζί τους, εκτός από τα συνηθισμένα έγγραφα για τέτοια ταξίδια (διαβατήριο και διαμονητήριο), πιστοποιητικό που αποδεικνύει την υπαγωγή τους στην κανονική εκκλησία.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο που εστάλη σε κάθε επαρχιούχο Επίσκοπο της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, αυτή η πρωτοβουλία προέρχεται από τους μοναχούς του Αγίου Όρους:
 "Το Γραφείο της Μητροπόλεως Κιέβου της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας σας υποδεικνύει την ευλογία του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονουφρίου, σύμφωνα με την οποία, απαντώντας στο αίτημα των ηγουμένων του Αγίου Όρους, οι κληρικοί, οι μοναχοί και οι λαϊκοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, οι οποίοι θα πάνε σε προσκύνημα στο Άγιο Όρος, πρέπει να έχουν πιστοποιητικό υπαγωγής τους στην Ουκρανική Ορθόδοξο Εκκλησία.
Το πιστοποιητικό, που θα αναφέρει τον χρόνο παραμονής, πρέπει να γίνεται στο επιστολόχαρτο της Μητροπόλεως να είναι υπογεγραμμένο και σφραγισμένο από τον οικείο Επίσκοπο".
Όπως αναφέρθηκε παλαιότερα, οι εγκαταβιούντες σε πολλές σκήτες του Άθωνος απευθύνθηκαν στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους με αίτημα να απαγορευθεί στους σχισματικούς της Ουκρανίας η είσοδος στο Άγιο Όρος».



Μια απλή ανάγνωση του «ρεπορτάζ» αρκεί για να διαπιστώσει κανείς την δολιότητα και την παραπληροφόρηση. Η γενική και αόριστη κατ’ αρχήν αναφορά σε «Ηγουμένους του Αγίου Όρους» στην πορεία του κειμένου μετατρέπεται στην ακόμη πιο αόριστη και γενικόλογη «μοναχοί του Αγίου Όρους» και καταλήγει στην υπενθύμιση ενός παλαιότερου δημοσιεύματος για το αίτημα κάποιων μεμονωμένων που εγκαταβιούν σε συγκεκριμένα κελλιά του Όρους, οι οποίοι φυσικά εκφράζουν τους εαυτούς τους και μόνον και ουδεμία σχέση έχουν με την γραμμή της κυριάρχου Ιεράς Μονής ή, πολύ περισσότερο, της Ιεράς Κοινότητος.

Προφανώς, κάποιοι από τους γραφικούς αυτούς κελλιώτες, οι οποίοι είχαν δημοσιεύσει και στην Ελλάδα φιλορωσικά κείμενα στρεφόμενα κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το Ουκρανικό, να ζήτησαν όντως από τη Μοσχοβίτικη Εκκλησία της Ουκρανίας αυτό το «πιστοποιητικό Ορθοδοξίας», αλλά σίγουρα το αίτημα αυτό δεν αποτελεί αίτημα του Αγίου Όρους ή «Ηγουμένων του Αγίου Όρους». Το Άγιον Όρον εκφράζεται επισήμως μόνον από την Ιερά Κοινότητα και την Ιερά Επιστασία. 

Τέλος, να σημειωθεί ότι ζητήσαμε και πάλι το σχολιασμό της παραπάνω «ειδήσεως» μέσα από το Άγιο Όρος και λάβαμε το εξής αποκαλυπτικό μήνυμα: «Από το δημοσίευμα το μαθαίνουμε! Είδηση θα ήταν η δημοσίευση ενυπόγραφου αιτήματος. Δεν έχουμε ακούσει τίποτα σχετικό με αυτά τα πιστοποιητικά…».

Ο αναγινώσκων νοείτω…