«Εὐλόγησον τὸν ποιήσαντά σε καὶ μεθύσκοντά σε ἀπὸ τῶν ἀγαθῶν αὐτοῦ» (Σοφία Σειράχ 32, 13)




Ένα σύντομο σχόλιο στις δηλώσεις των Σεβ. Μητροπολιτών Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνος και εν Κιέβω κ. Ονουφρίου.

Ξημερώματα της Κυριακής, πριν τον αναστάσιμο Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, είδα ότι δημοσιεύθηκαν δηλώσεις των δύο αυτών ανδρών της Εκκλησίας Ρωσίας και κατάλαβα καλύτερα ορισμένα πράγματα:

1. Η υπό τον Σεβ. κ. Ονούφριο εκκλησιαστική παρουσία του Πατριαρχείου Μόσχας μέσα στην Ουκρανία ΔΕΝ είναι αυτοκέφαλη διότι πολύ φυσικά ο αρχιερέας αυτός συμμετέχει στην Σύνοδο του Πατριαρχείου Μόσχας. Αυτό το ξέρουν και οι πέτρες πια!

2. Η Αγιωτάτη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι πλήρως αυτοκέφαλη! Αλλά οι αδελφοί μας εκ Βορρά θεωρούν τον όρο «αυτοκέφαλος» ίσον με το ασύδοτος γι’ αυτό και κατηγορούν τη νέα Εκκλησία ότι δεν μπορεί να ιδρύσει ενορίες στη διασπορά! Όμως, όταν δόθηκαν τα δικά τους αυτοκέφαλα φυσικά και δεν υπήρχε διασπορά ούτε κατά διάνοια αλλά το μείζον είναι ότι κάθε Τόμος δίνει συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια στην κάθε Εκκλησία! Ποτέ η Εκκλησία δεν θεωρούσε ότι όπου Έλληνας σημαίνει Εκκλησία της Ελλάδος, όπου Βούλγαρος Εκκλησία της Βουλγαρίας, κοκ, αλλά κάθε τόπος έχει τον Επίσκοπό του ανάλογα με τις εκκλησιαστικές αποφάσεις και τις εναλλαγές των καιρών, χωρίς το ποίμνιό του να χωρίζεται ανάλογα με την εθνική καταγωγή. Για παράδειγμα, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης έχει ποίμνιο όσους Έλληνες, Ρώσους, Άγγλους, Γάλλους, Πορτογάλους Ορθόδοξους που κατοικούν μέσα στα όρια της Επαρχίας του. Είναι αδιανόητο να υπάρχει σε μια Επαρχία άλλος επίσκοπος για κάθε εθνικότητα ξεχωριστά! Αυτό είναι αίρεση! Άρα το να δημιουργούνται Μητροπόλεις εκτός των καθιερωμένων ορίων είναι παρεκτροπή και όχι υπόδειγμα, ασθένεια και όχι υγεία!

3. Ο πανικός στον οποίον βρίσκονται οι αδελφοί μας δείχνει ότι όσοι έγιναν επιλήσμονες της ευεργεσίας της Μητρός Εκκλησίας δεν έχουν ευλογία από τον Θεό! Διότι η αγνωμοσύνη είναι ό,τι χειρότερο! 

4. Το ότι τους φέρνει η κακή τους τύχη να αναγκάζονται να συμπλέουν με το γήρας του Σεβ. πρ. Κιέβου κ. Φιλαρέτου και τα τυχόν συμπλέγματά του ως προς την εξουσία, φανερώνει το μέγεθος της απελπισίας. Βέβαια, ακούγεται από πολλους ότι εξωτερικοί παράγοντες βρίσκονται πίσω από το παραλήρημα του κατά τα άλλα σεβάσμιου αυτού Ιεράρχη, ο οποίοι παράγοντες λέγεται ότι προσπαθούν να προκαλέσουν με τον τρόπο αυτό τη διάσπαση της Εκκλησίας Ουκρανίας! Όμως, ευτυχώς πέτυχαν την ακόμη μεγαλύτερη συσπείρωση του συνόλου της Ιεραρχίας γύρω από το πρόσωπο του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου.

5. Τα ψέμματα προς τον Ουκρανικό λαο πρέπει να σταματήσουν επιτέλους! Ήθελε ο λαός αυτοκέφαλη Εκκλησία; Ορίστε, την έχει! Είναι η υπό τον Μητροπολίτη Επιφάνιο! Οποιαδήποτε άλλη εκκλησιαστική οντότητα και παρουσία εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα και όχι την προαγωγή των πνευματικών συμφερόντων του Ουκρανικού λαού! Ήρθε η ώρα ο ευλογημένος, ο καταπιεσμένος, ο ταλαιπωρημένος μα ένδοξος αυτός λαός να καταλάβει ότι το Φανάρι τού χάρισε την αληθινή ευεργεσία και να αγκαλιάσει, όπως ήδη το έχει κάνει, τον Μακαριώτατο και την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. 

6. Το ότι ο Μακαριώτατος, ο κλήρος και ο λαός συμπεριφέρονται με ευγνωμοσύνη και λεπτότητα στην Μητέρα Εκκλησια αυτό δείχνει την ποιότητα και το εξαίρετο ήθος των ανθρώπων και όχι εξάρτηση υποτέλειας! Δείχνει ευγένεια και μεγαλείο ψυχής! Δείχνει ότι αναγνωρίζουν τον ευεργέτη και τον τιμούν. Και ο ευεργέτης είναι σοφός και μόνο τους αγαπά και θέλει το καλό και την προκοπή τους. Καμία κατώτερη επιδίωξη ή απαίτηση δεν έχει το Φανάρι από την Εκκλησία της Ουκρανίας. Είναι παιδιά του αγαπημένα. Θέλει μόνο την κατά Χριστόν πρόοδό τους και γι’ αυτό με πολλή προσευχή αγωνίζεται. Αντίθετα... για εξαρτήσεις ας κοιτάξουν κάποιοι στον καθρέφτη ή προς τη Μοσχοβία. Σας κατανοούμε ότι η απώλεια του Κιέβου σας πονά αλλά να φροντίζατε να αναπαύατε τον λαό τον καιρό που τον διαποιμαίνατε, καθ’ υπέρβαση ασφαλώς του Γράμματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και με την ανοχή της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, ώστε να μην είχατε προβλήματα. Όμως ο λαός κατάλαβε τις επιδιώξεις σας, της «μεγάλης Ρωσίας»!

Σεβασμιώτατοι, 

Μη δείχνετε τόσο έντονα τον πανικό! Ισχύει ο πνευματικός νόμος μέσα στη ζωή του Χριστιανού. Και η αγνωμοσύνη δαρήσεται πολλάς! Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου! Φόβου Θεού, του κρίνοντος δικαίως τα των ανθρώπων κρυφά και φανερά.

Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης