Η "εν Ουκρανία αυτόνομη παρουσία του Πατριαρχείου Μόσχας"...




Αυτός είναι ο μόνος αποδεκτός εκκλησιολογικά και κανονικά όρος περιγραφής της υπό τον Ονούφριο δομής, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου της 14ης Ιουλίου 2019. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έχοντας την δικαιοδοσία επί της Μητροπόλεως Κιέβου, απέδωσε δικαιωματικά και βάσει της...
Τάξεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας καθεστώς Αυτοκεφαλίας στην εν Ουκρανία Ορθόδοξο Εκκλησία. Η μόνη Τοπική Εκκλησία της Ουκρανίας με κανονικό καθεστώς Αυτοκεφαλίας λοιπόν είναι η Μητρόπολη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας υπό τον Μητροπολίτη Επιφάνιο.

Η υπό τον Ονούφριο δομή, εφόσον αρνήθηκε την πρόσκληση-προτροπή-εντολή της Μητρός Μεγάλης Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως να συμμετάσχει στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, δεν μπορεί πλέον να θεωρείται υπό κανονικούς και εκκλησιολογικούς όρους "Μητρόπολη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας". Όσοι συνεχίζουν να έχουν κοινωνία με τον Ονούφριο ως "Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας" ασεβούν προς τους Ιερούς Κανόνες και την Τάξη της Εκκλησίας και προσβάλλουν βάναυσα την Πρωτόθρονο και Πρωτεύθυνο Εκκλησία, ακόμη και αν κάποιοι από αυτούς υποκριτικά ισχυρίζονται, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των εχεφρόνων, ότι τάχα τιμούν και αγαπούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και αναγνωρίζουν το Θεσμικό του Ρόλο μέσα στην Εκκλησία... Τι αναγνωρίζουν ακριβώς; Ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν, τυφλωμένοι όπως είναι από την μανική τους προσήλωση στα θέλγητρα της ασχημονούσης Μοσχοβίας...

Για εμάς, τους Ορθοδόξους Χριστιανούς της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, μία είναι η Μητρόπολη και ένας ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας. Αυτός που εξελέγη κανονικά από την Ενωτική Σύνοδο της 15ης Δεκεμβρίου 2018 και εν συνεχεία έλαβε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας εκ των Σεπτών χειρών της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ. Και αυτός λέγεται Επιφάνιος.

Ο Ονούφριος τι είναι; Μα το είπε ήδη επισήμως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως έχει αποκλειστικό κανονικό δικαίωμα: Ο Ονούφριος είναι ο επικεφαλής, ο Μητροπολίτης, της "εν Ουκρανία αυτόνομης παρουσίας του Πατριαρχείου Μόσχας". Αυτό και τίποτα άλλο. Άλλωστε, αφού η καρδιά του χτυπά μοσχοβίτικα, αυτό θα πρέπει να τον ικανοποιεί. Εκτός και αν θεωρεί... ύβρη τη συσχέτιση με τη Ρωσική Εκκλησία. Τότε, ας προσχωρήσει στην Τοπική Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. Άλλος δρόμος και άλλος τρόπος δεν υπάρχει.