Πάνω από 500 ενορίες έχουν ήδη εγκαταλείψει την αυτόνομη παρουσία της Ρωσικής Εκκλησίας και έχουν ενταχθεί στην Ορθόδοξο Εκκλησία της Ουκρανίας




Περισσότερες από 500 ενορίες εγκατέλειψαν οικειοθελώς και κατόπιν διεξαγωγής σχετικής ψηφοφορίας ανάμεσα στα μέλη τους τη Ρωσική Εκκλησία και εντάχθηκαν στην Ορθόδοξο Εκκλησία της Ουκρανίας κατά τους τελευταίους 7 μήνες, αφού δηλαδή χορηγήθηκε ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.


Επίσημες πηγές της Ουκρανικής Εκκλησίας αναφέρουν ότι στους πρώτους τρεις μήνες από την χορήγηση της Αυτοκεφαλίας περίπου 300 ενορίες αποχώρησαν από την υπαγόμενη στη Μόσχα εκκλησιαστική δομή υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες ακόμη 230 ενορίες έπραξαν το ίδιο, ανεβάζοντας το σύνολο των ενοριών που έχουν ενταχθεί πλέον στην Ορθόδοξο Εκκλησία της Ουκρανίας σε 530.

Ο Paul Goble, ειδικός στα ευρασιατικά εθνοτικά και θρησκευτικά ζητήματα, αναφέρει ότι η όλη διαδικασία επιβραδύνθηκε κάπως τους τελευταίους μήνες λόγω των διαδοχικών εκλογών στην Ουκρανία (Προεδρικών και Βουλευτικών), αλλά αναμένεται να αναθερμανθεί και συνεχισθεί με αυξητικούς ρυθμούς στους επόμενους μήνες.

Μάλιστα, ο Goble, σχολιάζοντας την αριθμητική και γεωγραφική οπτική της όλης διαδικασίας, σημειώνει ότι η μετατόπιση των ενοριών μέχρι στιγμής σημαίνει ότι η Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία έχει χάσει σχεδόν το 5% των ενοριών της, ένα σχετικά μικρό τμήμα της συνολικής της παρουσίας, αλλά αρκετά σημαντικό εάν ληφθεί υπόψιν η σφοδή αντίσταση του Πατριαρχείου Μόσχας το οποίο με τη χρήση μεταφερόμενων ομάδων ταχείας επεμβάσεως επιδιώκει την καταψήφιση των σχετικών προτάσεων στις ενορίες.

Επίσης ο Goble αναφέρει ότι ο χάρτης των αλλαγών είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αφού πλέον ενορίες της Ρωσικής Εκκλησίας προσχωρούν στην Εκκλησία της Ουκρανίας όχι μόνο στη δυτική Ουκρανία, όπως γινόταν κυρίως στην αρχή, αλλά πλέον και στις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας (ο σχετικός χάρτης, που ενημερώνεται διαρκώς, βρίσκεται εδώ: google.com/maps).  

Σύμφωνα με πληροφορίες από: windowoneurasia2.blogspot.com