ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)




Με μια σειρά λατρευτικών εκδηλώσεων η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας εποίησε μνείαν των γεγονότων εκείνων που, αν και έγιναν σε πλαίσιο τυπικής μόνον αντικανονικότητας, εντούτοις έδειχναν από τότε τον διακαή και διαχρονικό πόθο των Ορθοδόξων της Ουκρανίας για Αυτοκεφαλία και κυρίως για χειραφέτηση από την Εκκλησία της Μοσχοβίας.

Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο και ενώ εφέτος συμπληρώνονται 30 έτη από την ίδρυση του εκκλησιαστικού μορφώματος υπό τον Μητροπολίτη Μακάριο Μαλέτιτς (το οποίο φυσικά διαλύθηκε και πλέον έχει υπαχθεί στην Κανονική Αυτοκέφαλη Εκκλησία υπό τον Μητροπολίτη Επιφάνιο), έγιναν εορτασμοί αυτές τις ημέρες, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου.

Σκοπός των εκδηλώσεων αυτών ήταν να τιμηθούν αυτά τα ιστορικά γεγονότα όχι ως υποδείγματα εκκλησιαστικών ενεργειών ακριβώς, αλλά ως πρόδρομοι της σημερινής ενωτικής καταστάσεως και της αποκαταστάσεως αφενός μεν της κανονικότητας και αφετέρου της ενότητας. Όλα αυτά έγιναν και εις ανάμνησιν όσων, με όποιο μέσο διέθεταν, αγωνίστηκαν με αγνά και ιδεολογικά κριτήρια για την δίκαιη απαίτηση των Ουκρανών να διαχειρίζονται ανεπηρέαστοι τα του οίκου τους και στα της Εκκλησίας πράγματα. Για να τιμηθεί η μνήμη όλων εκείνων που αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για μια ανεξάρτητη τοπική Εκκλησία στην Ουκρανία, των οποίων οι πολυετείς προσπάθειες δικαιώθηκαν με την χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στα πλαίσια των παραπάνω εορτασμών, την Κυριακή 18 Αυγούστου 2019, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος προεξήρχε πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό των Αγίων Βλαδιμήρου και Όλγας στην πόλη Vynnyky της επαρχίας Λβιβ. Απευθυνόμενος στο πολυπληθές εκκλησίασμα, ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας είπε μεταξύ άλλων: «Εορτάζουμε και χαιρόμαστε γιατί ήδη είμαστε ενωμένοι και έχουμε αναγνωρισμένη κανονικά την δική μας τοπική ανεξάρτητη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Σήμερα θυμόμαστε εκείνο το ξεκίνημα και μπορούμε να παρομοιάσουμε τα γεγονότα της 19ης Αυγούστου 1989 με τους σπόρους του σιναπιού, οι οποίοι έπεσαν σε εύφορο έδαφος και στη συνέχεια βλάστησαν και έγιναν ένα μεγάλο δένδρο, την Εκκλησία μας, η οποία τώρα πνευματικά προστατεύει ολόκληρο το ουκρανικό κράτος. Είμαστε η μεγαλύτερη Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία και έχουμε την στήριξη των περισσότερων Ουκρανών».

Εν κατακλείδι, ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Μητροπολίτη κ. Μακάριο, ο οποίος έχει καθιερώσει αυτόν τον εορτασμό, καθώς και προς τους επισκόπους, τους κληρικούς και τον πιστό λαό για τη συμμετοχή τους.














































Σύμφωνα με πληροφορίες
από την Υπηρεσία Τύπου
της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας