Η Ουκρανία προβάλλει ιδιαίτερα τη στήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχου απέναντι στις διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις των εχθρών της - Απόπειρα διαστρέβλωσης των δηλώσεων του Προέδρου Ζελένσκυ




Με ιδιαίτερο τρόπο προέβαλε το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Ουκρανίας (Ukrinform - Ukrainian National News Agency) τις σημαντικές δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου κατά την επίσημη συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκυ χθες, 8 Αυγούστου 2019, στο Φανάρι. Το επίσημο Πρακτορείο Ειδήσεων της πολύπαθης και πολύνεκρης αυτής από τη ρωσική επιθετικότητα χώρας ανέρτησε δημοσίευμα, που για αρκετές ώρες έπαιζε στα πρώτα θέματα της ειδησεογραφίας, με τον τίτλο: «Ecumenical Patriarch Bartholomew reaffirms support for Ukraine's territorial integrity», δηλαδή «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επιβεβαιώνει τη στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Η επισήμανση αυτή της Ουκρανικής Πολιτείας αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, λαμβανομένου υπόψιν ότι ποτέ δεν έχει υπάρξει παρόμοια επίσημη τοποθέτηση από μέρους της ηγεσίας της Ρωσικής Εκκλησίας, η οποία υποτίθεται ότι κόπτεται για τον Ουκρανικό Λαό και διεκδικεί την πνευματική του μητρότητα. Ουδέποτε ο Πατριάρχης Κύριλλος ή άλλος υψηλός αξιωματούχος του Πατριαρχείου Μόσχας, στο οποίο ανήκει η υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο δικαιοδοσία, έχει αποδοκιμάσει τις εχθρικές ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, συνέπεια των οποίων είναι η παράνομη κατάληψη και κατοχή της Κριμαίας και ο πόλεμος στο Ντομπάς από το 2014. Αντιθέτως, η εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία ευλογεί τα όπλα των Ρώσων ή των υποκινουμένων από αυτούς αυτονομιστών, με τα οποία δολοφονούνται Ουκρανοί και επιδιώκεται ο εδαφικός ακρωτηριασμός της μεγάλης αυτής χώρας.

Ο προδοτικός ρόλος της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία, με επικεφαλής τον Ονούφριο, είναι άλλωστε εκείνος που οδήγησε το μεγαλύτερο μέρος των Ορθοδόξων μακριά από την εκκλησιαστική αυτή δικαιοδοσία και κατέστησε αναπόφευκτη και αναγκαία τη χορήγηση της Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξο Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο.

Σήμερα, η Ουκρανική Πολιτεία επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θεωρώντας και προβάλλοντας ως εξόχως σημαντική την στήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχου στον αγώνα της Ουκρανίας να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία έναντι των ρωσικών προκλήσεων και επιβουλών. 

Μάλιστα, στο ίδιο αυτό δημοσίευμα του Ουκρανικού Πρακτορείου Ειδήσεων παρατίθεται και η απαντητική στις δηλώσεις του Πατριάρχου αναφορά του Προέδρου Ζελένσκυ, η οποία δυστυχώς σκοπίμως παρερμηνεύθηκε και παρουσιάστηκε με άλλο πνεύμα και περιεχόμενο από τη ρωσική προπαγάνδα και τους πρόθυμους διακινητές της. Η δήλωση αυτή έρχεται σε συνάρτηση με τη δήλωση στήριξης του Οικουμενικού Πατριάρχου. Γι’ αυτό το Ουκρανικό Πρακτορείο γράφει χαρακτηριστικά: «In turn, Zelensky thanked the Ecumenical Patriarch for supporting Ukraine», δηλαδή «Με τη σειρά του, ο Ζελένσκυ ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την υποστήριξη προς την Ουκρανία». Και αμέσως παρατίθεται η προεδρική δήλωση, ως επέκταση και έμφαση προς την πατριαρχική στήριξη, ως εξής: «“Our common value is human life. This is the main thing for me, especially now, when I became the president of Ukraine. The authorities shouldn’t interfere in church affairs. I will defend the independence of the church,” the head of state emphasized», δηλαδή «"Η κοινή μας αξία είναι η ανθρώπινη ζωή. Αυτό είναι το κύριο πράγμα για μένα, ειδικά τώρα, που έγινα Πρόεδρος της Ουκρανίας. Οι αρχές δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στις εκκλησιαστικές υποθέσεις. Θα υπερασπιστώ την ανεξαρτησία της εκκλησίας"», δήλωσε με έμφαση ο αρχηγός του κράτους».

Αυτή η μη παρέμβαση κράτους στις εκκλησιαστικές υποθέσεις παράλληλα με τη δέσμευση του Προέδρου Ζελένσκυ ότι «θα υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της εκκλησίας», πρέπει να ερμηνευθεί λοιπόν σε σχέση με την δήλωση στήριξης του Οικουμενικού Πατριάρχου προς την Ουκρανία ενάντια σε όσους επιβουλεύονται την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία. Και αυτοί είναι οι Ρώσοι και όχι το… Οικουμενικό Πατριαρχείο! Απέναντι λοιπόν στις δόλιες επιδιώξεις των Ρώσων, εκδηλούμενες και διά των ενεργειών της Ρωσικής Εκκλησίας που λειτουργεί ως βραχίονας του Ρωσικού Κράτους, πρόκειται ο Πρόεδρος να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Και αυτή η Εκκλησία της Ουκρανίας είναι μία: η υπό τον Επιφάνιο Ορθόδοξος Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία έλαβε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

Είναι προφανές ότι η ρωσική προπαγάνδα προσπάθησε από χθες να διαστρεβλώσει αυτές τις δηλώσεις και έτσι το είδαμε να δημοσιεύεται και σε ελληνικά μέσα ενημερώσεως που επηρεάζονται από αυτήν… 

Αλλά η αυθεντική καταγραφή του γεγονότος και των εκατέρωθεν δηλώσεων είναι αυτή που δημοσίευσε το Επίσημο Κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Ουκρανίας και όχι φυσικά ό,τι διακινούν τα χαλκεία των fake news του Κρεμλίνου και της Ρωσικής Εκκλησίας…