Ο Ήρωας των Ρώσων...





Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης,
Κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκ Κρήτης.

Ένας αδελφός εκ Ρωσίας, από εκείνους που δίνουν ελπίδα ότι δεν έχουν τα πάντα χαθεί για αυτόν τον ταλαίπωρο λαό που καταδυναστεύουν από κοινού το Κρεμλίνο και η Κρατική Υπηρεσία που λέγεται «Πατριαρχείο Μόσχας», μου έστειλε χθες αργά ένα μήνυμα που με συγκλόνισε. Το παραθέτω χωρίς κανένα σχολιασμό:


«Πάτερ, καλησπέρα. Θέλω να σας ενημερώσω ότι εδώ στη Ρωσία έχουμε ένα νέο Ήρωα! Παίζει στα κανάλια, στις εκπομπές διαλόγου, συζητείται, επαινείται, θαυμάζεται. Παλαιότερα είχαμε και άλλους, αλλά τώρα τους απορρίψαμε γιατί δεν υποστηρίζουν τα σχέδιά μας. Βρήκαμε όμως αντικαταστάτες... Και ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ ήλθε σα μάννα εξ ουρανού... Όχι απλά υποστηρίζει όλες τις θέσεις μας, αλλά και με τόσο πάθος που μπήκε στον κόπο να γράψει ένα τεράστιο κείμενο με τα επιχειρήματά μας... Οπότε διακινούμε και παρουσιάζουμε με κάθε τρόπο τις απόψεις του Μητροπολίτη Σεραφείμ. Και λέμε, ότι αυτός είναι ένας αληθινός Έλληνας Ιεράρχης! Σας στέλνω και το σύνδεσμο από μια εκπομπή που έγινε λόγος για το Μητροπολίτη Σεραφείμ και τις απόψεις του: https://www.youtube.com/watch?v=Hr1vcM--JSQ.


Δεν ξέρω... Νομίζω ότι μας κοροϊδεύουν εδώ... Από τη μια μιλάνε για συνοδικότητα και για Πανορθόδοξες Συνόδους και από την άλλη προσπαθούν να απαξιώσουν μια ολόκληρη Σύνοδο, μια ολόκληρη Εκκλησία, την Εκκλησία της Ελλάδος, προβάλλοντας τις θέσεις ενός ή δύο Επισκόπων της... Δηλαδή, αυτοί έχουν το δίκιο και όχι η Σύνοδος; Τότε γιατί κατηγορούμε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και του ζητούμε Πανορθόδοξη Σύνοδο;

Δεν ξέρω... Απλά μοιράζομαι μαζί σας τους προβληματισμούς μου. Έχω ζήσει πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Έχω σπουδάσει εκεί και την αγαπώ. Αγαπώ τον Ελληνισμό και γνωρίζω ότι χωρίς αυτόν εμείς δεν θα είχαμε γίνει ποτέ Χριστιανοί... Αλλά τώρα οι περισσότεροι εδώ βρίζουν τους Έλληνες. Θέλω να ξέρετε ότι δεν είμαστε όλοι έτσι. Γι' αυτό σας παρακαλώ να μην γράφετε συνολικά εναντίον των Ρώσων. Όχι, δεν είναι οι Ρώσοι. Είναι η ηγεσία μας, πολιτική και εκκλησιαστική, αυτή που μας εκθέτει και μας κάνει τόσο μισητούς...

Να εύχεστε, πάτερ μου, να εύχεστε ο Θεός να βοηθήσει τη Ρωσία. Φοβούμαι πως αν αποκοπούμε οριστικά από την Εκκλησία που μας γέννησε, θα γίνουμε ξανά βάρβαροι και παγανιστές και επικίνδυνοι για τον κόσμο... Ο Θεός να μας βοηθήσει, πάτερ μου. Ο Θεός που μας έστειλε εσάς, τους Έλληνες από την Κωνσταντινούπολη, για να μας βγάλετε από το σκοτάδι τότε, πριν από 1000 χρόνια, πιστεύω πως και τώρα θα μας γλυτώσει από το σκοτάδι, στο οποίο πάνε να μας ξαναβάλουν οι άρχοντές μας.

Προσεύχεστε για τη Ρωσία, πάτερ μου. Προσεύχεστε για τη Ρωσία...».