Πιάσε γκότσο τα μαλλιά σου...





Γράφει ο Αρχιμανδίτης Ρωμανός Αναστασιάδης,
Κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκ Κρήτης.

Ξέραμε ότι με την περίπτωση της αποκατάστασης του χρονίσαντος εκκλησιαστικού ζητήματος στην Ουκρανία θα άνοιγε ο ασκός του Αιόλου, ώστε να αποκαλύψουν οι ομόδοξοι αδελφοί μας το φαρμάκι της ψυχής τους για το Φανάρι μας, αλλά ότι θα αποκαλυπτόταν σε τέτοιο βαθμό η πνευματική, θεολογική και εκκλησιολογική τους ένδεια, ομολογώ ότι δεν το περίμενα!

Αυτά που φέρεται να έγραψε ο π. Νικόλαος Ντανιλέβιτς με αφορμή τη συλλειτουργία του Αρχιεπισκόπου Βλαδιμήρου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας με τον Επίσκοπο Μοζαμβίκης Χρυσόστομο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, για την επέτειο της ανακομιδής των ιερών λειψάνων της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης, είναι τελείως έξω από το πνεύμα της Ορθόδοξης Εκκλησιολογίας.

Δηλαδή, παπά μου, με ποια πράξη ανώτερη της συλλειτουργίας αναγνωρίζεται η κοινωνία μεταξύ των κληρικών;

Και τώρα που το λες, για να έρθουμε στα δικά σας: πήγατε πρόσφατα και λειτουργήσατε στη Θράκη. Ωραία. Εκεί δεν ξέρατε ότι είναι κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου; Δεν ξέρατε ότι οι αρχιερείς εκεί μνημονεύουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη; Κι όμως! Πήγατε! Να διδάξετε σε αρχιερείς που μεγάλωσαν με το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τα πρώτα τους βήματα την ορθή εκκλησιολογία. Και συλλειτουργήσατε! Με αρχιερείς του Οικουμενικού Πατριαρχείου! Δεν σας εμπόδισε η απαγόρευση της Μοσχοβίας. Διότι ξέρετε πολύ καλά ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»! Το έχετε κάνει δόγμα σας αυτό. Στην περίπτωση του αγίου Μοζαμβίκης ήταν «μεμονωμένο περιστατικό». Στην περίπτωση της εορτής του επικεφαλής της εκκλησιαστικής παρουσίας του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία Σεβασμιωτάτου κ. Ονουφρίου τι ήταν; Είχε γράμμα να εκπροσωπήσει; Και αν είχε γράμμα γιατί τον βάλατε μετά τους δικούς σας; Τόσο τιμάτε την Δευτερόθρονη Εκκλησία της Αλεξάνδρειας; Θα μου πείτε την τιμάτε, γι’ αυτό και γνωρίζετε τη θεματολογία της προσεχούς Συνόδου της.

Έως εδώ, παπά μου, τα ψέματά σας! Έως εδώ! Και το παραλήρημα και η προπαγάνδα και η διαστρέβλωση έχουν και τα όριά τους. Δεν θα πιάσετε... γκότσους όλους μας. Σας αρκούν οι ήδη!