Επιστράτευσαν fake έρευνα: Οργανωμένη επιχείρηση με όχημα το «ρωσικό» κόμμα




ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ, 19/09/2019

To κόμμα ΕΟΠ (Εγώ ο Πολίτης), γνωστό ως «ρωσικό κόμμα» εκτελεί με πλήρη συνέπεια τον ρόλο υπεράσπισης της ρωσικής διείσδυσης στη Κύπρο. Αυτήν τη φορά κινητοποίησε τη γνωστή τακτική των fake news και για την υπόθεση της «ρωσικής εκκλησίας βόρειας Κύπρου», με μια δήθεν έρευνα ενός αγνώστων στοιχείων «ερευνητή». Η «έρευνα» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πίσω από τη δράση της λεγόμενης «ρωσική εκκλησίας βόρειας Κύπρου» βρίσκονται οι Αμερικανοί, η CIA και διάφοροι φανταστικοί κύκλοι, χωρίς να απαντάει στο καθοριστικό ερώτημα: Με δεδομένη τη σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας, το κατοχικό καθεστώς θα έδινε άδεια σε μια «αμερικανοκίνητη» εκκλησία η οποία θέλει να πλήξει τη Ρωσία; Προφανώς, η απάντηση βρίσκεται στις στενές και συχνές επαφές Ερντογάν – Πούτιν και δεν συνηγορεί στο συμπέρασμα της «έρευνας».


Ο «ερευνητής»
Ο άνθρωπος που φέρεται να έκανε την «έρευνα» με παραγγελία του ΕΟΠ, είναι κάποιος Alex Voznesenskiy, ο οποίος δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο. Με αυτήν την υπογραφή, δημοσιεύονται διάφορα κείμενα με αποκλειστικό στόχο να πληγεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, καθώς είναι γνωστή η αντιπαράθεση με το Πατριαρχείο Μόσχας και τον Πατριάρχη Κύριλλο για το θέμα της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ο «Π» επικοινώνησε με πηγές εντός του ΕΟΠ, οι οποίες ανέφεραν ότι αυτόν τον «ερευνητή» δεν έτυχε να τον γνωρίσει κανένας, ενώ ακόμα και στις πολλές ενεργές σελίδες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν εμφανίζεται ούτε μια φωτογραφία του, ή ένα άρθρο του σε κάποιο ΜΜΕ. Τα μόνα άρθρα που υπογράφονται με αυτό το όνομα, είναι σε σελίδες στο internet που έχουν καθαρό στόχο την υπονόμευση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Δεν παραλείπει, μάλιστα, να διαδίδει και ιστορίες συνωμοσίας όπως ότι οι Αμερικάνοι στις επίσημες εκδηλώσεις στην Ελλάδα χρησιμοποιούν σημαία με διαφοροποίηση σε αριθμό των αστεριών που έχει η επίσημη σημαία κ.λπ και δήθεν έτσι κινδυνεύει η δημοκρατία!



Υβριδικός πόλεμος
Μετά την αποκάλυψη της δράσης της «ρωσικής εκκλησίας βόρειας Κύπρου», η επίσημη ρωσική πλευρά για προφανείς λόγους δεν ήθελε να αντιδράσει και έτσι τέθηκαν σε κινητοποίηση όργανα που εξυπηρετούν τα ρωσικά συμφέροντα όπως το ΕΟΠ. Θα ήταν αφελές να διερωτηθεί κάποιος γιατί ένα τύποις κυπριακό κόμμα αναθέτει έρευνα για να υπερασπιστεί τη Ρωσία; Μάλιστα, αυτή η δήθεν έρευνα πριν διοχετευθεί σε κάποια κυπριακά ΜΜΕ από το ΕΟΠ είχε αναρτηθεί σε διάφορες ρωσικές προπαγανδιστικές ιστοσελίδες από τις 11 Σεπτεμβρίου. Η προσπάθεια ρωσικών κύκλων να φορτώνουν ευθύνες σε άλλους, για διάφορες δράσεις της Μόσχας, δεν αποτελεί καινούργιο φαινόμενο και η τακτική αυτή χρησιμοποιείται συστηματικά από την περίοδο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Οργανωμένη η παραπληροφόρηση
Πριν τις πρόσφατες ευρωεκλογές, η ΕΕ διενήργησε έρευνα για τους μηχανισμούς παραπληροφόρησης σε χώρες μέλη. Ερευνητές από την ΕΕ και ακαδημαϊκοί διαπίστωσαν ότι η επιχείρηση παραπληροφόρησης για τις ευρωεκλογές είχε πολλά κοινά χαρακτηριστικά, όπως ψηφιακά αποτυπώματα ή τακτικές, που χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες επιθέσεις από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της παρέμβασης του Κρεμλίνου στην προεκλογική εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών το 2016.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι «εκστρατείες παραπληροφόρησης που υιοθετούνται από κρατικούς και μη κρατικούς φορείς αποτελούν υβριδική απειλή για την ΕΕ». Μια τέτοιου επιχείρηση παραπληροφόρησης είναι και η συγκεκριμένη διοχέτευση της δήθεν «έρευνας» από το ΕΟΠ, το οποίο αν και κόμμα δεν έλαβε μέρος ποτέ στις εκλογές και δεν έχει κανενός είδους δράση στα δημόσια πράγματα και αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει ερώτημα για τον ρόλο του.

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Διαδικτύου της Οξφόρδης που επικαλείται η έκθεση της ΕΕ, κάτω του 4% των ειδήσεων που κυκλοφόρησαν στο twitter, πριν από τις ευρωεκλογές ήταν ψευδείς, ενώ 34% των ειδήσεων προέρχονταν από ευρέως αναγνωρισμένους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, κάτι που παρατηρείται και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Οι διασπορά τέτοιων ψευδών ειδήσεων εντάθηκε το τελευταίο διάστημα με στόχο τον επηρεασμό της Εκκλησίας της Κύπρου αναφορικά με το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Σε αυτήν τη προσπάθεια της Μόσχας βρίσκει πρόθυμους συνεργάτες, ακόμα, μεταξύ των μελών της Ιεράς Συνόδου. Η Εκκλησία της Κύπρου ακόμα δεν έχει πάρει σαφή θέση, καθώς υπάρχει έντονη αντιπαράθεση στους κόλπους της.

Και στο βάθος το πολιτικό παιχνίδι
H παροχή αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, δεν έχει τόσο θρησκευτικά χαρακτηριστικά όσο πολιτικά. Η Ρωσία πάντα θεωρούσε την Ουκρανία ως περιοχή που βρίσκεται στη δική της σφαίρα επιρροής. Αυτό, όντως, συνέβαινε και έχει ιστορικές, εθνολογικές, οικονομικές και κοινωνικές ρίζες. Το γυαλί ράγισε όταν η Ουκρανία αποφάσισε να προσανατολιστεί προς της ΕΕ. Τότε η παρέμβαση της Ρωσίας οδήγησε στην εισβολή του 2014 στη Κριμαία, με τα «πράσινα ανθρωπάκια» (Ρώσοι στρατιώτες χωρίς διακριτικά) και το μέτωπο στην ανατολική Ουκρανία στις περιοχές Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, με όχημα τους ρωσόφωνους και την υποστήριξη του ρωσικού στρατού.



Η σύγκρουση μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε 15.000 ανθρώπους και έχει δημιουργήσει σημαντικό ρήγμα στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, καθώς επιβλήθηκαν κυρώσεις στη Μόσχα, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ.

Η κρίση αυτή πήρε τη μορφή και θρησκευτικής αντιπαράθεσης με την παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η απόφαση του Φαναριού επικροτείται και ενθαρρύνεται από τις ΗΠΑ, καθώς εξυπηρετεί τον στόχο τους για απογαλακτισμό της Ουκρανίας από τη Μόσχα. Αντιθέτως, η Μόσχα θεωρεί ότι χάνει την επιρροή της μέσω του Ρωσικού Πατριαρχείου και αυτό έχει προκαλέσει έντονες προπαγανδιστικές εκστρατείες σε ορθόδοξες χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος για υπονόμευση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και κυρίως του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθώς το Πατριαρχείο Μόσχας λειτουργεί παραδοσιακά ως βραχίονας της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής.

Πηγή: politis.com.cy