Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Δεληδήμος: Οι Ρώσοι ποτέ δεν μας βοήθησαν, μόνο κακό μας έκαναν! (video)



Αποκαλυπτικό απόσπασμα από ομιλία του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Ειρηναίου Δεληδήμου, Καθηγητού Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, περί των λεγόμενων «προφητειών του Αγαθαγγέλου», στις οποίες η ρωσική ιμπεριαλιστική προπαγάνδα στήριξε το μύθο του «ξανθού γένους» που τάχα θα ελευθέρωνε τους Ορθόδοξους Έλληνες από τον οθωμανικό ζυγό... Ένας μύθος που ο Ελληνισμός πλήρωσε πολύ ακριβά, με αίμα και θυσίες, ως συνέπεια της πάντοτε προδοτικής στάσης των Ρώσων και της διαρκούς -άλλοτε αφανούς και άλλοτε απροκάλυπτης- συνεργασίας τους με τους Τούρκους σε βάρος των Ρωμιών...

Δείτε παρακάτω το βίντεο, καθώς και απομαγνητοφώνηση του αποσπάσματος.


 

«Πολλές φορές κυκλοφορούσαν προφητείες -και κυκλοφορούν και στην εποχή μας- γνήσιες και μη, κυρίως ψεύτικες. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ένας Αρχιμανδρίτης -για καλό σκοπό το έκανε- ο Θεόκλητος Πολυειδής, το 1751 περίπου, έγραψε κάτι προφητείες ψεύτικες, «Προφητείες του Αγαθαγγέλου», οι οποίες κυκλοφορούν και σήμερα ακόμη. Και έγραψε εκεί ότι δήθεν αυτές τις έγραψε ένας Αγαθάγγελος Ιερώνυμος που ζούσε το 1279 στη Μεσσήνη της Σικελίας. Και λέει εκεί μέσα «προφητείες», θα γίνει αυτό, θα γίνει εκείνο, και οι άλλοι που τα διάβαζαν όταν κυκλοφόρησε αυτό το βιβλίο έβλεπαν ότι όλα επαληθεύτηκαν... «Βρε κοίταξε, το 1279 έζησε αυτός και όλα αυτά που έχουν γίνει μέχρι την εποχή μας επαληθεύτηκαν! Άρα, είναι πραγματικές προφητείες»...

Δεν γράφτηκαν αυτές οι «προφητείες» το 1279, γράφτηκαν το 1751. Και όλα όσα έγραφαν μέσα τα ήξερε αυτός που τα έγραψε... Και όμως αυτές οι «Προφητείες του Αγαθαγγέλου» ακόμη και σήμερα κυκλοφορούν...

Εκεί μέσα λέχθηκε ότι το «ξανθό γένος» θα ελευθερώσει τους Έλληνες. Και μάλλον ο Θεόκλητος Πολυειδής εννοούσε τους Γερμανούς, γιατί είχε φιλίες με τους Γερμανούς! Ζούσε στη Γερμανία, στη Δρέσδη και στη Λειψία. Όταν έγραψε τον «Αγαθάγγελο» ζούσε στη Λειψία της Γερμανίας. Μάλλον, λοιπόν, τους Γερμανούς εννοούσε, επειδή είχε πιάσει φιλίες και περίμενε από αυτούς να βοηθήσουν...

Μετά το εκμεταλλεύτηκε η Αικατερίνη η Μεγάλη της Ρωσίας και παρουσίασε ότι το «ξανθό γένος» είναι οι Ρώσοι. Οι Ρώσοι δεν είναι ξανθοί, είναι κοκκινομάλληδες... Δεν είναι «ξανθό γένος» οι Ρώσοι.

Αλλά από τότε έχει επικρατήσει. Συνέχεια όλες οι ελπίδες των Ορθοδόξων Ελλήνων στρέφονται στους Ρώσους, οι οποίοι ποτέ δεν μας βοήθησαν, μόνο κακό μας έκαναν! Και τότε, το 1770, αφού ξεσήκωσαν τους Έλληνες σε επανάσταση, μετά τους εγκατέλειψαν να σφαγιασθούν (από τους Τούρκους). Όχι, ποτέ δεν βοήθησαν οι Ορθόδοξοι Ρώσοι, μη λέμε ανοησίες!

Αλλά οι Ορθόδοξοι Έλληνες συνέχεια τις ελπίδες τους δεν τις έχουν στον Χριστό, αλλά στους ισχυρούς Ορθοδόξους λαούς»...


 

Βιογραφικό του π. Ειρηναίου Δεληδήμου, όπως γράφτηκε από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο και δημοσιεύθηκε σε τεύχος του περιοδικού «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ».

 

Ο π. Ειρηναίος Δεληδήμος, κατάγεται από την Έδεσσα της Μακεδονίας και μάλιστα με καύχημα υπογράφει ως «ελάχιστος πρεσβύτερος και μοναχός, ο Εδεσσηνός». Υπήρξε συμφοιτητής μου στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και όπως συνήθως λέγεται ήταν συνταξιώτης μου και γι’ αυτό γνωρίζω πολύ καλά την προσωπικότητά του. 

Ο π. Ειρηναίος διακρινόταν από την μαθητική και φοιτητική του ζωή για την ευφυΐα και οξύνοιά του. Οι γνώσεις του όχι μόνον στα θεολογικά ζητήματα, αλλά και στα ιστορικά, ακόμη και στα αστρονομικά και την επιστήμη της φυσικής της εποχής εκείνης, προκαλούσαν το ενδιαφέρον και την κατάπληξη όλων όσων συζητούσαν μαζί του. Ήξερε την θεωρία της σχετικότητος του Αϊνστάιν πολύ καλά και είχε γνώσεις βιολογίας πολύ περισσότερες από τους ειδικούς στα θέματα αυτά και συζητούσε με Καθηγητάς Πανεπιστημίων ως ίσος προς ίσον. 

Μου έτυχε να εξετάζομαι μαζί του προφορικά σε διαφόρους Καθηγητάς και διεπίστωνα ότι κατά την προφορική εξέταση έκανε αναλύσεις που άφηνε άναυδους τους Καθηγητάς. Μάλιστα κάποιος Καθηγητής του υπέβαλε ερώτηση για ένα λεπτομερειακό ζήτημα και εκείνος ήταν έτοιμος να του κάνη πάμπολλες αναλύσεις που δεν περιέχονταν στο βιβλίο, πράγμα που εξανάγκασε τον Καθηγητή να του πη ότι ήταν έτοιμος να υποβάλη διατριβή για το ζήτημα αυτό. 

Αργότερα χειροτονήθηκε από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κυρό Καλλίνικο, που τον αγάπησε πολύ, και υπηρετήσαμε μαζί στην ίδια Μητρόπολη, οπότε παρακολούθησα τα χαρίσματά του να εκδηλώνονται ακόμη περισσότερο. Αγαπούσε τον Θεό και την Εκκλησία, έπασχε για τον πόνο των αδελφών μας, αφιέρωνε ολόκληρες ώρες για να βοηθήση προβληματικούς ανθρώπους, αλλά και να κάνη φροντιστήρια μαθηματικών, φυσικής κλπ. 

Πολλές φορές διεπίστωσα ότι έδινε σωστές λύσεις σε διάφορα κρίσιμα γεγονότα που απασχολούσαν τους ανθρώπους αλλά και θέματα που είχαν σχέση με την θεολογία και την επιστήμη. Και όλα αυτά ήταν συνδυασμένα με μια βαθειά ταπείνωση που δεν την συναντά κανείς εύκολα σε ανθρώπους με τόσα χαρίσματα. 

Αλλά παράλληλα ο π. Ειρηναίος Δεληδήμος είχε και έχει ένα αραχνοειδές σωμάτιο, όπως και ο Μ. Βασίλειος, για να είναι ο μόνιμος πειρασμός του στα μεγάλα προσόντα και χαρίσματα με τα οποία τον πλούτισε ο Θεός.