ΑΛΛΑ ΕΘΝΗ ΓΡΑΦΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ
ΑΛΛΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ
Του Ανδρέα Λουδάρου
Με ένα κήρυγμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εως και ιστορικό, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος κάλεσε τον Ελληνισμό της Αμερικής να μην ξεχάσει τις τουρκικές θηριωδίες στην Κύπρο, κάνοντας λόγο για τη νοοτροπία του «σπαθιού του κατακτητή» η οποία κρύβεται πίσω και από την πρόσφατη μετατροπή της Αγιασοφιάς στην Πόλη σε ισλαμικό τέμενος.
«Δεν είναι δυνατόν να σιωπήσουμε μπροστά σε αυτήν την αδικία, δεν είναι δυνατόν να μείνουμε άφωνοι όταν βλέπουμε την ιστορία των εθνών να γράφεται με αίμα. Άλλα έθνη γράφουν τις σελίδες της ιστορίας τους με το δικό τους αίμα και άλλα έθνη γράφουν τις σελίδες της ιστορίας τους με το αίμα των άλλων», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος για να συμπληρώσει πως η Ιστορία είναι αμείλικτη.
«Είναι μεγάλη η διαφορά αδελφοί μου και η Ιστορία είναι αμείλικτη. Η Ιστορία δεν έχει υποκειμενικότητα, η Ιστορία τα βλέπει όλα και τα καταγράφει όπως συμβαίνουν. Είναι ίδια νοοτροπία του κατακτητή, είναι η ίδια νοοτροπία της κατάκτησης, το σπαθί του κατακτητή, το δίκαιο του κατακτητή που διέπει και σήμερα δυστυχώς με την ίδια νοοτροπία που σήμερα η Αγία Σοφία έγινε Τζάμι, η ίδια νοοτροπία είναι που υπαγόρευσε την Τουρκία να εισβάλει σε ένα ανεξάρτητο κράτος γειτονικό και να καταλάβει και να κατέχει το βόρειο τμήμα της μέχρι σήμερα», συμπλήρωσε.
Φορώντας όπως ο ίδιος είπε το εγκόλπιο που του δώρισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο πόνος του και η αγωνία του οποίου για την λύση του Κυπριακού πάντα ηχεί στα αυτιά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ξεκαθάρισε πως «Δεν θα σιωπήσουμε! Το άδικο θα μας πνίξει αλλά δεν θα μας σκοτώσει, δεν θα μας βουβάνει, δεν θα μας κλείσει το στόμα».
«Και αν ακόμη εμείς σιωπήσουμε, οι πέτρες θα
φωνάξουν, όπως λέει η Αγία Γραφή: «και οι λίθοι κεκράξονται». Και οι πέτρες της
Κύπρου ακόμα, θα σηκωθούν και θα φωνάξουν για αυτήν την αδικία που έγινε, για τόσο
αίμα που χύθηκε άδικα, για τόσο πόνο για τόσους πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να
εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες, τους τάφους των πατέρων τους τις
εκκλησίες τους, τα σπίτια τους, ζωντανούς και νεκρούς πίσω», τόνισε.
ΕΙΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ
Με σταθερή αλλά εμφανώς συγκινημένη φωνή, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, τόνισε στους παρευρισκόμενους ομογενείς πως το κυπριακό δεν αφορά μόνο τον κυπριακό Ελληνισμό αλλά ολόκληρο τον Ελληνισμό όπου γης.
«Ως Κωνσταντινουπολίτης είμαι μάρτυρας του τι υπέφερε ο κωνσταντινουπολίτικος Ελληνισμός όταν ξεκίνησε το Κυπριακό και όταν εξελίχθηκε με την εισβολή στη Βόρεια Κύπρο», είπε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε: «Είμαι και εγώ πρόσφυγας, όταν αναγκαστήκαμε οικογενειακώς μετά το Κυπριακό να εγκαταλείψουμε την πατρίδα μας την Κωνσταντινούπολη, μικρό παιδί και να φύγω, να πουλήσουμε το σπίτι μας τα πάντα μας και τις τσάντες μας και με τα ρούχα μας ότι είχαμε να πάμε στην Ελλάδα πρόσφυγες να αρχίσουμε από την αρχή μία ζωή. Γιατί; Διότι κάποιοι λαοί όπως είπα διακρίνονται στην ιστορία διότι κατέλαβαν με το σπαθί τους κάποια μνημεία και κάποιοι άλλοι λαοί διακρίνονται στην ιστορία διότι χτίζουν μνημεία παγκόσμιου πολιτισμού και δημιουργούν πολιτισμό όχι να καταλαμβάνουν άλλους πολιτισμούς και μνημεία που έχτισαν άλλοι το δίκαιο του σπαθιού και με το δίκαιο του αίματος του αδικοχαμένου και του αδικοχυμένου».
Η παρέμβαση αυτή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής είναι ίσως η πιο σκληρή παρέμβαση από πλευράς αρχιερέα του Οικουμενικού Θρόνου τόσο για το θέμα της Κύπρου όσο και για αυτό της Αγίας Σοφίας.
Σχεδόν δυο δεκαετίες μετά την παραίτηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, είναι ίσως η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής επαναφέρει με τέτοια ένταση στον δημόσιο λόγο του τα εθνικά ζητήματα, κάτι το οποίο αρκετοί αναλυτές θεωρούσαν πως, με την ανάρρηση του Ελπιδοφόρου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, θα ήταν δύσκολο να συμβεί.
Ωστόσο ο ίδιος τόσο με παλαιότερες όσο και με
την τελευταία του παρέμβαση, φαίνεται πως τους διαψεύδει επί της ουσίας.
Άλλωστε η αναφορά του στην συνέχιση των αγώνων ήταν χαρακτηριστική: «Δεν
έχει σημασία πόσα χρόνια περνούν, δεν έχει σημασία πόσοι φεύγουν και πόσοι
μένουν. Σημασία έχει ότι όσοι φεύγουν μας παραδίδουν τη σκυτάλη και όσοι
μένουμε παραλαμβάνουμε την σκυτάλη και την κρατάμε ως δάδα αναμμένη για να
διεκδικούμε όσες αδικίες έγιναν σε βάρος του Γένους μας σε βάρος του πολιτισμού
μας σε βάρος της φυλής μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πηγή: orthodoxia.info