Παραμένουν στην Εκκλησία της Ελλάδος οι Μητροπολίτες που απαξιώνουν και συκοφαντούν δημόσια τις αποφάσεις του Προκαθημένου και της Ιεραρχίας της για το Ουκρανικό;...





Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης,
Κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκ Κρήτης.

Προφανώς το «αδαμάντινον ήθος» και η «τεραστία πνευματική ποιότητα» του Σεβ. αγίου Κυθήρων, κατά τον Σεβ. άγιο Πειραιώς, είναι εκείνα που τον οδήγησαν να γράψει ψέματα για τον Σεβ. Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο, ο οποίος και αναγκάστηκε να δημοσιεύσει ανακοίνωση-κατηγορηματική διάψευση των ισχυρισμών του Μητροπολίτη Κυθήρων... (βλ. και παρακάτω Υ.Γ.2).

Τα υπόλοιπα που γράφει και πάλι ο άγιος Πειραιώς, επαναλαμβάνοντας κουραστικά και εμμονικά τον εαυτόν του, είναι ζήτημα που πλέον πρέπει να απασχολήσει πολύ σοβαρά τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, τους οποίους ουσιαστικά κατηγορεί ότι αποφάσισαν να αναγνωρίσουν και να έλθουν εις ευχαριστιακή κοινωνία με «ανίερους», «κακόδοξους» και «αθεόφοβους», δηλαδή την υπό τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας!

Ναι, αυτά γράφει απεριφράστως ο άγιος Πειραιώς στην τελευταία του ανακοίνωση, η οποία προφανώς εξεδόθη για να στηρίξει το τρωθέν κύρος του αγίου Κυθήρων μετά τη διάψευση-κόλαφο του Μητροπολίτη Παροναξίας. Αλλά μάλλον το αντίθετο επιτυγχάνει, ενώ εγείρει και νέα καυτά ερωτήματα για τους δύο αυτούς Ιεράρχες, τη στάση και τις προθέσεις τους έναντι της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αυτές οι υβριστικές και βλάσφημες κατά του Μητροπολίτου Κιέβου Επιφανίου και της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας αναφορές του αγίου Πειραιώς, δεδομένης της υπέρ της αναγνωρίσεώς τους εισήγησης του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών την οποία ενέκρινε η Ιεραρχία το περασμένο Σάββατο, συνιστούν εν δυνάμει σχισματική συμπεριφορά.

Εάν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών επιθυμεί να διαγνώσει τις πραγματικές προθέσεις του Μητροπολίτου Πειραιώς, δεν έχει παρά να τον προσκαλέσει, ως Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, να τον συνοδεύσει στη Θεσσαλονίκη το προσεχές Σάββατο και να λάβει μέρος στο Συλλείτουργό του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κατά το οποίο αναμένεται, σύμφωνα με όσα ήδη έχουν δημοσιευθεί, να γίνει η πρώτη επίσημη μνημόνευση του Μητροπολίτου Κιέβου Επιφανίου στα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Εκκλησία χρειάζεται καθαρές θέσεις και όχι σκιές ή μισόλογα. Το πλήρωμά της απαιτεί και δικαιούται να γνωρίζει εάν οι Μητροπολίτες -που μετά την Ιεραρχία του περασμένου Σαββάτου επιμένουν δημοσίως να απαξιώνουν τις αποφάσεις της, χρησιμοποιώντας ενίοτε και αίσχιστα ψεύδη- παραμένουν εδραίοι και αμετακίνητοι, υπήκοοι και πιστοί στο Σώμα της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο σημαίνει ότι αναγνωρίζουν και κοινωνούν με όσους η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνωρίζει και κοινωνεί, με όσους ο έχων το σχετικό ιεροκανονικό προνόμιο Προκαθήμενός της μνημονεύει στα Δίπτυχα.

Τα των Μητροπολιτών Πειραιώς και Κυθήρων δημοσίως γραφόμενα δημιουργούν εύλογες απορίες και σύγχυση στους πιστούς. Και είναι χρέος της Εκκλησίας να ξεκαθαριστούν τα πράγματα μια και καλή, όσο βαθειά και αν χρειαστεί να μπει το μαχαίρι για να θεραπεύσει...

Είχα ήδη γράψει ότι ξεκίνησε ο υβριδικός πόλεμος κατά της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά την απόφαση του περασμένου Σαββάτου.

Δυστυχώς, ως όπλα σε αυτόν τον ανίερο πόλεμο χρησιμοποιούνται και Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι έχουν εκλεγεί από την ίδια και υπόκεινται στον κανονικό και νόμιμο έλεγχό της.

Ας πράξει ο καθένας το καθήκον του έναντι του Θεού, της Εκκλησίας και της Ιστορίας.

Υ.Γ.1 Μόλις είχα ολοκληρώσει το παραπάνω κείμενο μου κοινοποιήθηκε και μια εξωφρενική, αθεολόγητη και επικίνδυνη συνέντευξη του Μητροπολίτη Μεσογαίας, στην οποία χωρίς ίχνος εκκλησιολογικής συνειδήσεως, ισχυρίζεται ότι «Η Ρωσική Εκκλησία είναι πιθανό να διακόψει την κοινωνία με την Εκκλησία της Ελλάδος και αυτό αποτελεί αμφισβήτηση της Αυτοκεφαλίας μας»!!! Προφανώς, στον υβριδικό πόλεμο είναι στρατευμένοι και άλλοι... Άρα, το ζήτημα για την Εκκλησία της Ελλάδος αποκτά διαστάσεις πολύ σοβαρότερες από αυτές που αρχικά πίστευα. Και η απάντηση της Ιεραρχίας θα πρέπει να είναι αυστηρή και ξεκάθαρη. Για να περιφρουρήσει το κύρος και την ενότητα της εν Ελλάδι Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Υ.Γ.2 Οι εξελίξεις τρέχουν καταιγιστικά! Κυριολεκτικά στη σύνταξη του Υ.Γ.1 με πρόλαβε η κατηγορηματική και ξεκάθαρη ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία, επιτέλους, απαντά αποστομωτικά στους ψευδείς και επικίνδυνους ισχυρισμούς των λίγων «διαφωνούντων» με την αδιαμφισβήτητη απόφαση της! Ας τη διαβάσουν καλά οι άγιοι Πειραιώς, Κυθήρων και Μεσογαίας. Αν θέλουν βοήθεια για να την καταλάβουν, να μου στείλουν μήνυμα. Ευχαρίστως θα τους συνδράμω...

Ιδού η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, μετά την οποία τίθεται σοβαρότατο ηθικό και πνευματικό ζήτημα για τον Μητροπολίτη Κυθήρων, ο οποίος και οφείλει ή να απολογηθεί δημόσια η να παραιτηθεί:

«Με αφορμή Ανακοίνωση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων κ. Σεραφείμ, η οποία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, σχετικά με την από 12ης Οκτωβρίου τ.έ. απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος περί της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία κοινοποιήθηκε με Δελτίο Τύπου από την αρμοδία Επιτροπή Τύπου, ανακοινώνεται και διευκρινίζεται ότι, όπως δύνανται να μαρτυρήσουν όλοι οι παρόντες Σεβασμιώτατοι Ιεράρχες, αλλά και έχει καταγραφεί στα επίσημα Πρακτικά της Ιεράς Συνόδου, το εκδοθέν Δελτίο Τύπου, το οποίο στηρίχθηκε τόσο στην εισήγηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου καί στην γενομένη συζήτηση κατά την οποία συμμετείχαν 33 Αρχιερείς, όπως και στα συμπεράσματα, τα οποία στο τέλος της συζητήσεως ανακοίνωσε ο Μακαριώτατος, αναγνώσθηκε εις επήκοον πάντων και κατόπιν γενομένων υπό των Αρχιερέων διορθώσεων, έλαβε την τελική του μορφή και απετέλεσε απόφαση της Ιεραρχίας.

Κατά συνέπεια, η Τριμελής εξ Αρχιερέων Επιτροπή Τύπου εξέφρασε την αλήθεια των γενομένων και οποιαδήποτε άλλη απόπειρα ερμηνείας τους δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα.

Εκ της Ιεράς Συνόδου
της Εκκλησίας της Ελλάδος»