Ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος στο Μνημείο των Θυμάτων της Γενοκτονίας του «Γολοντομόρ» στην Ουάσιγκτον





Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, την Ουάσιγκτον, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, το απόγευμα της 23ης Οκτωβρίου 2019, τέλεσε Ιερό Τρισάγιο στο Μνημείο των Θυμάτων της Ουκρανικής Γενοκτονίας του 1932-1933, η οποία σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από το σοβιετικό σταλινικό καθεστώς, γνωστής στην Ιστορία ως ο «Μεγάλος Λιμός της Ουκρανίας» ή «Γολοντομόρ».

Μαζί με τον Μακαριώτατο, προσευχήθηκαν κληρικοί και λαϊκοί, μέλη της Ουκρανικής διασποράς, Ουκρανοί διπλωμάτες και μέλη της αποστολής.

Μετά το Τρισάγιο, ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας μίλησε κατάλληλα στους παρευρισκόμενους.

Στο Μνημείο κατατέθηκαν συμβολικά μπουκέτα με στάχυα σιταριού καθώς και αναμμένα κεριά.

Η κατασκευή του Μνημείου κατέστη δυνατή με ειδικό νόμο που ψήφισε το Αμερικανικό Κογκρέσσο και υπέγραψε ο Πρόεδρος Τζωρτζ Μπους το 2006. Η σχεδιάστρια του Μνημείου, που είναι κατασκευασμένο από χαλκό και αναπαριστά ένα πυκνοφυτεμένο αγρό με στάχυα, είναι η γεννημένη στην Αμερική Λαρίσα Κουρίλας. Η βασική ιδέα του μνημείου μεταφέρεται μέσα από τις λέξεις που είναι χαραγμένες στο βάθρο στα ουκρανικά και τα αγγλικά: «Γολοντομόρ 1932-1933. Στη μνήμη εκατομμυρίων αθώων θυμάτων τεχνητού λιμού στην Ουκρανία, που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από το σταλινικό ολοκληρωτικό καθεστώς».























Σύμφωνα με πληροφορίες
από την Υπηρεσία Τύπου
της Μητροπόλεως Κιέβου
της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας