Επιφάνιος Κιέβου: «Η αγάπη είναι το θεμέλιο της ζωής μας και η απόδειξη ότι ακολουθούμε τις διδασκαλίες του Χριστού»





Κατόπιν προσκλήσεως του οικείου Ποιμενάρχου, Επισκόπου Χαρκόβου και Μποχοντούκιβ Μητροφάνους, και στα πλαίσαι της πρώτης ποιμαντικής του επίσκεψης στην περιοχή του Χαρκόβου, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος προεξήρχε πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου.

Μαζί με τον Μακαριώτατο Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας συλλειτούργησαν και άλλοι Ιεράρχες, μεταξύ των οποίων ο Μητροπολίτης Βίνιτσας Συμεών, ο Μητροπολίτη Περιασλάβ Αλέξανδρος, ο Αρχιεπίσκοπος Σούμι Μεθόδιος, ο Αρχιεπίσκοπος Πολτάβας Θεόδωρος, ο Επίσκοπος Λουγκάνσκ Αθανάσιος και φυσικά ο επιχώριος Επίσκοπος Μητροφάνης.

Ο Ιερός Καθεδρικός Ναός του Χαρκόβου γέμισε ασφυκτικά, ώστε ήταν αδύνατο να χωρέσει όλους τους πιστούς που προσήλθαν στη Θεία Λειτουργία. Παρέστησαν εκπρόσωποι τοπικών Πολιτικών, Δικαστικών και Στρατιωτικών Αρχών της Ουκρανίας.

Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς ο Μακαριώτατος κ. Επιφάνιος είπε μεταξύ άλλων:

«Καθένας από εμάς οφείλει, με σταθερή και ακλόνητη πίστη, να ζητά από τον Κύριο ό,τι είναι χρήσιμο για την αιώνια ζωή και τη σωτηρία μας. Συνήθως οι άνθρωποι ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα επίγεια και πρόσκαιρα. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι η ύπαρξή μας δεν παύει με το τέλος της επίγειας ζωής μας.

Ο χρόνος της επίγειας ζωής, που δίνεται στον καθένα μας, είναι ένα εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να κληρονομήσουμε την αιώνια και μακαρία ζωή. Για το λόγο αυτό πρέπει να προσευχόμαστε προς τον Κύριο, να τηρούμε τις εντολές Του και να εκπληρώνουμε τον ευαγγελικό νόμο της αλήθειας και της αγάπης. Η αγάπη είναι το θεμέλιο της ζωής μας και η απόδειξη ότι ακολουθούμε τις διδασκαλίες του Χριστού».